Rajongók köré épült az Apple Zene

2015.07.08. 16:45

A napokban elindult az Apple Zene szolgáltatás, amivel online hallgathatjuk meg a kedvenc slágereinket és a még nem ismert dalokat. Az árazása jónak mondható, az egyéni csomag havi 5 euróba kerül, ami jóval kedvezőbb az USA-ban kiszabott 10 dolláros díjnál, és a 8 euróért igénybe vehető, hatfős családi csomag is mélyen a 15 dolláros amerikai ár alá bukik.

Ez bizonyos szempontból olcsóbb, mint a Spotify, ami hat előfizetővel már havi 20 euróba kerülne, de számolni kell azzal is, hogy az Apple Zene kizárólag a kaliforniai gyártó eszközeiről érhető el, amik jóval drágábbak, mint a hazánkban elterjedtebb, Androidot és Windows Phone-t futtató mobilok, melyeken a Spotify fut. (Androidon ősszel elérhetővé teszik)

Mivel a Zene jókora késéssel indult el, az Apple nem tehette meg, hogy csak úgy végigsétál a Spotify, Deezer, Tidal, Rdio, Google Play és Pandora által kikövezett úton. Valamivel meg kellett különböztetnie magát, és ez a zene felfedezése lett.

zene1

Ahogy elindítjuk a Zene alkalmazást, csalogat minket a bal alsó sarokban lévő menüpont, ami azt mondja: Önnek. Az app feltesz néhány kérdést, hogy milyen típusú zenéket hallgatunk, és miután ez megvan, a felkínált lehetőségek közül válasszunk ki két kedvenc előadót, a következő lépésben pedig már készen is állnak az ízlésünkre szabott lejátszási listák.

zene3

Valószínűleg azt is megnézi az Apple, hogy hány évesek vagyunk (az iCloud-fiókban valószínűleg megvan ez az adat), mert az 1992-es Rock Hits válogatás a Nirvanával, Faith no More-ral, Motörheaddel és Guns N' fucking Roses-szal egészen telibe talált.  Vért izzadtam, mire a Spotify-on összeállítottam egy hasonló, a boldog tinédzserkoromat felidéző rockválogatást.

Nyomodban vagyok

Az Apple Zene másik nagy találata az, hogy világhírű együttesek és előadók nevével fémjelzett, rendszeresen frissülő lejátszási listákat tudunk benne követni. Kapunk a művészektől exkluzív, koncerteken készült fotókat, korábban kiadatlan és ajánlott zenéket is, amiket ők hallgatnak. Ha egy előadó vagy együttes nevére keresünk a Saját zene menüpont alatt, akkor sajnos nem tudjuk az általuk előadott dalokat véletlenszerűen pörgetni, csak a nevükhöz tartozó rádiót tudjuk elindítani, melyben hasonló stílusú számok vannak, több előadótól.

zene2

  Az ínyenceknek szólna a Beats 1 rádió, ahol olyan vadiúj dalokat is leadnak, amiket még nem találunk meg az Apple Zene kínálatában, de ezt sajnos hazánkban nem elérhető.

Ezzel az Apple sokkal érdekesebbé teszi a zenehallgatást, és sok feladatot levesz a vállunkról, hiszen elég néha frissíteni a követettek listáját (amit egyébként automatizálni tudunk, ha hozzáadjuk a daljaikat a könyvtárunkhoz), hogy új tartalmakat tudjunk felfedezni.