Őslényeknek gyárt okosórát az Alcatel

2015.07.09. 14:46

Az Alcatel Onetouch Watch egy okos karóra, amit Androiddal vagy iOS-szel is össze tudunk kötni. Ez hatalmas vívmány a mai polarizált világunkban, amikor mindenki csak falakat és kerítéseket épít maga köré.

A karórákról azt kell tudni, hogy a karunkra kell húzni őket. A Onetouch Watch karóráról azt kell tudni, hogy nem lehet felhúzni a karunkra.

De ez nem baj, csak meg kell érteni, hogy az Alcatel órája Velociraptoroknak készült. Ebben egészen biztosak vagyunk, mert amikor az ősi ragadozó jellegzetes kéztartásában rám szorult az óra, akkor is tökéletesen működőképes volt, és még a pulzusomat is meg tudtam mérni.

Próbáltam állítgatni a szíjat, de amikor kényelmesen átfért a kézfejem, akkor annyira lötyögött a csuklómon, hogy nem tudott pulzust mérni. Az Alcatelnek a következő változatra másik csatot kéne szerelni, ami nagyobb mértékben megnöveli a nyílás kerületét. Az óra kétféle szíjjal kapható, de nálam a hosszabb változat volt. A rövidebbet biztosan a bébiraptoroknak kínálják.

Egy hagyományos karóra felpróbálásával arra jöttem rá, hogy az azonos kerületű fémláncon azért fértem át, mert az összevissza forgó elemek a kéz formájához igazodnak. Az Alcatel sajnos nem tud ilyen fémláncot használni, mert a merev műanyag szíjban végigfut egy drót, ott van ugyanis az óra töltője. Ez zseniális ötlet, a szíj végét visszahajtva egy teljes méretű usb csatlakozó válik láthatóvá. Az órát a laptopunkra dugva is tudjuk tölteni.

A Onetouch Watch egyébként elég jól mutat a karunkon, szép a kerek számlap és a fém test, csak a  bőrünket érintő hátlap műanyag.  Nem is nagyon bajlódnánk azzal, hogy levegyük, otthagynánk akár hetekre is. Persze töltés közben úgy nézünk ki, mintha a számítógépünkből valami digitális drogot töltenénk magunkba.

Appokat nem tudunk telepíteni rá, de ez jobb is, mert így nem kell az óra tárhelyével foglalkozni. Ezeket tudja a Onetouch Watch:

  • helyi időjárás megjelenítése
  • hol tartunk a kitűzött céljaink (lépések száma, mozgással töltött idő) teljesítésében
  • manuálisan indíthatunk pulzusszámlálást (ez is valami, de a sportolás az Apple Watch automatizált pulzusmérésével igazán izgalmas, mert az több adatot szolgáltat a teljesítményünkről)
  • stopperóra
  • dalok léptetése; a Spofity-jal nem, az Apple Zenével működik
  • iránytű
  • exponálás (sajnos nem látjuk az órán, hogy mit készülünk lefotózni)
  • a közelben elhagyott telefon megrezgetése/csengetése
  • értesítések fogadása (email, hangouts, FB-messenger stb.) 

Az Alcatel Onetouch Watch 40-45 ezer forintért kapható. Normál használattal bőven kibír egy napot az aksija, de a beépített usb töltő miatt az se baj, ha lemerül, mert biztosan találunk valakinél egy szabad portot. Az Alcatel alkalmazása elég szép, érthető, és könnyű beállítani rajta, hogy miről kérünk értesítéseket, és miről nem. Sajnos az iOS-en nem kötötték össze az Apple Egészség alkalamzással, tehát az Alcatel külön gyűjti az adatokat. 

Arra persze még mindig nem kaptunk választ, hogy miért lenne szükségünk okosórára. Oké, kapunk pár tucat értesítést az órára, ami nagyszerű, de ettől még ugyanúgy elő kell venni a telefont, hogy megnézzünk a cseten érkezett videót vagy képet, elolvassuk az emailt, megnyissuk a böngészőben az url-t.