Megszűnhet a szolgáltatóhoz kötött SIM kártya

2015.07.17. 10:26

A mobilpiac szereplőit képviselő nemzetközi szervezet, a GSMA bejelentette, hogy már készül a sztenderdizált, telefonba épített SIM kártyák szabványa. Ez jelentősen megkönnyítené a szolgáltatók közötti váltást.

 

A Financial Times információja szerint az Apple és a Samsung, vagyis a világ két vezető mobilgyártója közel áll ahhoz, hogy megállapodjanak az új szabványról a GSMA-val. Rajtuk kívül olyan mobilszolgáltató-óriások is beálltak a kezdeményezés mögé a FT szerint, mint az AT&T, a Deutsche Telekom, a Vodafone, az Orange vagy a Telefónica.

A váltás ma még kifejezetten macerás folyamat. A felhasználó persze fizethet többet egy kártyafüggetlen készülékért, hogy legalább a telefonját megtarthassa, ha vált, de jelenleg még ekkor is szükség van új SIM kártyára az új szolgáltatótól, és a számmegtartást is el kell intézni. Ezt törölné el az új szabvány, és mivel a GSMA már a tervek véglegesítésén dolgozik,

2016-tól meg is jelenhetnek a szolgáltatófüggetlen SIM kártyák a készülékekben.

Az egységesítés előzménye, hogy az Apple már tavaly bevezetett egy saját megoldást a szolgáltatóváltás megkönnyítésére. Ez volt az Apple SIM, amely eleinte csak az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban, hamarosan pedig Ausztráliában is elérhető lesz.