Tudja a telefonunk, ha depressziósak vagyunk

2015.07.17. 15:18

Egy kutatócsoport 86,5 százalékos biztonsággal megmondta a telefonból nyert adatok alapján, hogy a mobil tulajdonosa mutat-e depresszióra utaló jeleket. A módszer felvet adatvédelmi kérdéseket, de hasznos lehet a depresszióra hajlamos páciensek monitorozásában.

A Northwestern Egyetem kutatói negyven felhasználóval végezték el a kísérletet. Először egy erre a célra gyakran alkalmazott, önbevallásos kérdőívvel felmérték, hogy melyikük mutat depresszív jegyeket. Ezután a Purple Robot nevű androidos adatgyűjtő appal követték figyelemmel a viselkedésüket.

Az adatgyűjtés után a kutatók olyanok szempontokat vizsgáltak meg, hogy a felhasználók milyen gyakran és mire használták a telefonjukat, milyen gyakran hagyták el az otthonukat, és általában mennyire tértek el a napi rutinjuktól. A Journal of Medical Internet Research nevű folyóiratban megjelent tanulmány, amellett, hogy nagy pontossággal határozta meg a résztvevők mentális állapotát, olyan alapvetéseket is megerősített, mint hogy a depresszív jeleket mutató páciensek kevesebbet utaznak.

A tanulmányt író David C. Mohr szerint ez a vizsgálati módszer hasznos lehet abban, hogy gyorsan és feltűnésmentesen képes érzékelni, ha a páciens depresszióra utaló viselkedést mutat. Ugyanakkor éppen ez utóbbi: a feltűnésmentes követés az, ami kétesen cseng mostanában, hiszen az amerikai kormány az ehhez a vizsgálathoz hasonló metaadatok gyűjtésével vívta ki a jogvédők heves tiltakozását. A kutatás tehát a célja mellett azt is illusztrálja, hogy az észrevétlen adatgyűjtéssel nemcsak kemény adatokhoz, de a célpont mentális állapotához is hozzáférhetnek illetéktelen kezek.  • Bérelnék
  • Személyi kölcsön