Hagyjuk a kütyüket, az igazán nagy dobás az okosélet lesz

2015.08.06. 14:48
Az okos eszközök megjelenése csak egy kezdőlépés, és a technológiai cégek sokkal nagyobb dobásra készülnek. A szupertelefonok megteremtik a szuperembert, és a kütyük az agyunk részévé válnak.

Múlt héten azzal sokkolt egy dél-afrikai kollégám, aki a jó keresete ellenére is elkeserítőnek látja országa helyzetét és a lehetőségeit, hogy a 35 év múlva várható nyugdíjas korára három elképzelése van:

  • eladja mindenét, és elköltözik egy Egyesült Államokba
  • golyó a fejbe
  • felhúz egy VR-sisakot, rácsatlakozik egy tápanyagbevivő gépre, és beköltözik a virtuális világba, pont ahogy a Mátrix című filmben tették az emberek

Szomorú jövőkép ez egy életerős fiatalembertől, és meglepő, hogy képes lenne teljes mértékben a kütyükre bízni az életét.

A technológiai cégek jövőképe ennél sokkal optimistább, és azt mondják, hogy kütyüink sokkal hamarabb javítani kezdik az életminőségünket. Ahogy a Huawei regiós vezetői megfogalmazták:

2020-ban megjelennek a szupertelefonok, és megteremtik a szuperembert 

Tényleg nem kell mást tennünk, mint hogy a kütyükre bízzuk az életünket. Félelmetesnek tűnhet, de nem szabad ettől nagyon megijedni, mert történt már ilyen. Gondoljunk bele abba, hogy amíg nem voltak árösszehasonlító oldalak, és nem tudtuk megnézni a neten, hogy mi mennyibe kerül, addig a legtöbb esetben csak lebattyogtunk a közeli boltba, és megvettük a szükséges dolgokat. Ebben a kérdésben évek óta a gépekre bízzuk magunkat.

Az elmúlt években elterjedt okosórák és fitneszkarkötők az egészséges életmódra irányítják a figyelmünket, és segítenek abban, hogy jobban törődjünk magunkkal. Pár éven belül az autónk is jobban tudja majd, hogy mennyire vagyunk fáradtak, mint mi magunk. „A hordható eszközök tulajdonképpen az agyunk részévé válnak, meghatározzák a gondolatainkat” – mondta Wang Yanmin, a Huawei régiós fogyasztói üzletágának vezetője Budapesten.

A Huawei víziója szerint a szupertelefonok abban különböznek majd a mai okostelefonoktól, hogy a szenzorok által minden emberi érzékszervet képesek lesznek utánozni. A körülöttünk lévő teret 3D-ben tapogatják le, érzik majd az ízeket, azonosítják a hangok forrását és azok távolságát, sőt mérik a vérnyomásunkat, a levegő minőségét, és még sok más környezeti információt.

A szenzorok mögött intelligens, fejlődni képes számítógépes rendszerek - hatalmas adatelemző szerverek - állnak majd. Digitális eszközeinkkel a mai kijelzőknél sokkal természetesebb módon, kiterjesztett és a virtuális valóságban (AR és VR) tartjuk majd a kapcsolatot, és a hangutasításainkat is tökéletesen megértik majd.

Azt senki sem tudja, hogyan fognak kinézni ezek a szupertelefonok, de a web csordultig van elképesztően futurisztikus fantáziarajzokkal. A Huawei szerdai sajtórendezvényén Szabó Zsófia grafikus rögtönzött gyorsan néhány skiccet, miközben a háttérből figyelte, hogy miről beszélgetünk.   

Kép: Szabó Zsófia

Fontos kérdés, hogy a technológiai cégek miként tudják majd garantálni a biztonságunkat, de ezt a kérdést ügyesen hárították a Huawei szakértői. Azt mondták, hogy ők csak a csövet adják, és ezt a felhasználók, valamint az appok és szolgáltatások fejlesztői töltik meg tartalommal. Ők mindig betartják a biztonsággal kapcsolatos törvényeket, de ránk bízzák a döntést, hogy mi válasszuk ki a megfelelő alkalmazásokat, ha aggódunk az személyes adataink miatt.

Mindig lesznek emberek, akik a múltban akarnak élni, míg mások inkább az okoséletet választják, amivel sokkal boldogabbak lesznek

 - ezzel a gondolattal zárta a beszélgetést Wang Yanmin.  • Tippek
  • Bankszámla