Erős érintéssel működik a következő iPhone

2015.08.11. 20:09

Sokan arra számítanak, hogy az idén ősszel - a pletykák szerint szeptember 9-én - megjelenő iPhone 6s és 6s Plus kijelzője nyomásézékeny lesz. Nemcsak az érintést érzékeli majd, hanem azt is, hogy erősebben odapréseltük az ujjunkat, és erre máshogyan fog reagálni. A 9to5mac jól értesült újságírói szerint a Force Touch névre keresztelt megoldás (magyarul Erős Érintés, ami ugyanolyan marketing bullshit, mint a retina-kijelző a nagy pixelsűrűségre) az alábbi módon működik majd.

  • A Térképen elég lesz egy pontra erősen rányomni az ujjunkat, hogy azonnal elinduljon a navigáció.
  • A zenelejátszóban a dal nevére nyomva hozzáadhatjuk azt a lejátszási listánkhoz, vagy elmenthetjük offline zenehallgatáshoz.
  • Tesztelik azt a megoldást, hogy amikor a főmenüben erősen megnyomunk egy ikont, akkor az adott program bizonyos funkcióit azonnal elérjük. A hírportál a Telefon appot hozta fel példaként, és a hangpostát érjük el ezzel a módszerrel.
  • A Safariban egy linkre nyomva megnézhetjük a cél weboldal előnézeti képét.
Fotó: 9to5mac.com

 

Az iPhone minden egyes Erős Érintésre finom rezgéssel válaszol, és elképzelhető, hogy a szintén idén megjelenő, 12,9 colos iPad Pro tabletekhez készülő stylus az okostelefonokon is használható lesz.

A 9to5mac kommentelőinek jó része úgy véli, hogy ezzel még bonyolultabb lesz az iPhone használata, és nosztalgiával gondolnak vissza az Apple legelső mobiljára. (Ami egyébként kicsi volt, végtelenül ostoba és ronda is, ha a mai mobilokhoz hasonlítjuk.) Mások azzal próbálkoznak, hogy az Erős Érintés nem több, mint amikor a gombot hosszan nyomva tartjuk, de ez elég könnyen cáfolható. Éppen az a lényeg, hogy az erőnk használtával gyorsan elérünk extra funkciókat, míg a gombok hosszan tartó lenyomása minden egyes interakciónál értékes másodperceket vesz el az életünkből.

Ezzel véget érhet a Bandgate

Hatalmas botrány lett abból, hogy az iPhone 6 és 6 Plus könnyen elhajlik, ha a nadrágzsebünkben tartjuk őket és így leülünk. A legsérülékenyebb részek a telefon oldalán vannak, a mechanikus hangerőállító gomboknál ugyanis sokkal vékonyabb az alumínium ház, mint a telefon többi részén.

Fotó: slashgear.com

Erre is nagyon jó megoldás lenne egy újfajta érintésérzékeny gomb, ami a normál érintéseket figyelmen kívül hagyná, és csak nagyobb nyomásra reagálna. Egyetlen oka van a mechanikus gombok használatának: most ezzel lehet a legkönnyebben elkerülni, hogy a telefon önálló életre keljen a zsebünkben, néhány véletlen érintéstől. Az érintésérzékeny felület máshogyan is kialakítható, nem kell akkora lyukat fúrni a telefon oldalába.

Sajnos a gyárakból kiszivárgott állítólagos hátlapok alapján úgy tűnik, a mechanikus nyomógombok egyelőre maradnak, és az Apple inkább megerősítette a vázat, hogy elkerülje a fiaskót.