Gyönyörű óriások érkeztek a Samsungtól

2015.08.13. 21:23

Gyors processzort, nagyszerű kijelzőt, kiváló kamerát és minőségi anyagokból álló burkolatot örökölt a csütörtökön bemutatott Note 5 phablet a márciusi Galaxy S6-tól. A dizájnváltás némi kompromisszummal járt, mert le kell mondani a vízállóságról, a cserélhető akkuról és a microSD alapú bővítésről.

Az utóbbi különösen fájdalmas lehet, ha a vásárláskor rosszul döntünk, mert nincs 128 GB-os változat, csak 32 és 64 gigás. A 3000 mAh-s akku is visszalépés, és csak részben kárpótolhat minket a gyorstöltés lehetősége.

Ez már nem telefon

A Note 5 ugyanazt a nyolcmagos processzort kapta meg, ami az S6-ban pörgeti a biteket az Android 5.1-es rendszerben. Ebben azonban már 4GB RAM van, szemben a korábbi 3 gigás maximummal, ami azt jelenti, hogy még ritkábban kell majd kilőni háttérben futó appokat. Ezt a phabletet érdemes lesz monitorra és billentyűzetre kötni, hogy kipróbáljuk, mit nyújt a laptop helyébe lépve.

A kamera 16 megapixeles, optikai képstabilizátorral, a kijelző pedig QHD felbontású 5,7 colos méretben. Bár a Samsung évek óta tartja magát ehhez a mérethez, maga a telefon kisebb lett, mert minden irányban sikerült lefaragni belőle. A helyszíni beszámolók szerint a üveg hátlap kicsit csúszós, de ha csak annyira, mint az S6-é, akkor ez megbocsátható. Cserébe kapunk némi eleganciát a korábbi olcsó műanyag helyett.

Javult az S Pen nyomásérzékenysége is, és ha kihúzzuk a tollat a mobilból, rögtön elkezdhetünk firkálni a kijelzőre, anélkül hogy bekapcsolnánk a készüléket.

A titkos iPhone-gyilkos

A Note 5-tel méretben párba állítható, szintén 5,7 colos mobil az S6 Edge+ nevet kapta. Ebben ugyanolyan hardver van, mint a Note 5-ben, 3000 mAh-s akkuval, 4 GB RAM-mal, 16 megapixeles kamerával. Kinézetre persze jobban hasonlít az S6-ra. Ezek az Edge mobilok az igazi iPhone riválisok, és most már mindegyik méretben versenyezni tudnak az Apple-lel. Ráadásul olyan egyedi dizájnnal, aminek a kaliforniai gyártó a közelébe sem tud érni.

A Samsung nyert is egy kis időt, mert a Note 5 és az Edge+ augusztus végén a boltokba kerül, ezzel szemben az Apple szeptember elején még csak bemutatja az idei modelljeit.