Mikor lesz magyar neve az Androidnak?

2015.08.18. 15:43

Ahogy a Google keresőoldalán is megjelennek magyar témájú grafikák, úgy kéne az Android nevét is lokalizálni, mert idehaza valószínűleg elég kevesen tudják csípőből, mint az a Marshmallow. A Google most jelentette be, hogy ez a nyár elején bemutatott, hamarosan megjelenő 6.0-s verzió, az Android M teljes neve.

Nekem speciel az Android 6.0 Májas Hurka is szimpatikus lenne, de nem kell ilyen messzire menni, mert a marshmallow magyarul mályvacukrot jelent, és különben is, a Google kizárólag édességekről nevezi el az Android különböző verzióit.

Ezen túllendülve nézzük meg inkább azt, hogy mitől lesz szuper az Android 6.0 Mályvacukor:

  1. Mindenki nagyon várja, hogy az okostelefonok kevesebb energiát fogyasszanak, ezért nyilvánvalóan a Doze nevű újítás a legfontosabb. A Doze a beépített szenzorok segítségével meg tudja állapítani, hogy jó ideje nem nyúltunk a készülékhez, és ilyenkor azt enerigatakarékos mélyalvó módba fogja kapcsolni. A Google azt állítja, hogy bizonyos esetekben akár két és félszer is hosszabb ideig működnek majd az Android M-es mobilok, mint azok, amiken a mostan Android L 5.0 fut. Ha ez lenne az egyetlen újítás az egész rendszerben, akkor is feltelepítenénk.
  2. Véget ér az a korszak, amikor az appok mindenhez hozzáférést kaptak a telefonunkon. A Google teljesen újratervezte az alkalmazások engedélykérő rendszerét, és az appok még egyszer rá fognak kérdezni, hogy tényleg akarunk e hozzáférést biztosítani a kamerához, valóban megosztjuk-e a földrajzi helyzetünket. A legjobb az egészben, hogy utólag is visszavonhatjuk az engedélyeket. Az új módszer egyik előnye, hogy telepítésnél nem kell megadni minden jogosultságot, és nagyon szembetűnő lesz, ha egy sima jegyzetíró app az összes személyes adatunkhoz hozzáférést kér, ezt ugyanis elég nehéz megindokolni.
  3. Gördülékenyebb lesz az átmenet az appok és a Chrome böngésző között. Ha a böngészőben elmentünk egy jelszót valamelyik szolgáltatás weboldalán, akkor a jelszót ugyanannak a szolgáltatásnak az appja is használni tudja.
  4. Az alkalmazások közt is gördülékenyebb lesz a kapcsolat lesz, ami azt jelenti, hogy kevesebbszer kell majd kiválasztani, hogy egy linket milyen alkalmazással akarunk megnyitni. Az Android M ezt magától ki fogja találni.
  5. Viszlát Google Wallet, hello Android Pay. A megbukott fizetési rendszert lecserélték, és az újat hatalmas kereskedői támogatottsággal indítják el. Ehhez a védelmet megerősítik, rendszerszinten támogatva lesznek az ujjlenyomat-olvasók, és ezt a funkciót az appok is használni tudják. Nem kell majd nyilvánosan bepötyögni jelszavakat, PIN-kódokat, mert minden ott lesz az ujjaink hegyén. Ehhez azonban új mobilt kell majd venni.
  6. Google Now on Tap: az éppen használt alkalémazásban maradva tudunk hangvezérelt keresést indítani. Tehát ha éppen a Facebookon csevegünk egy ismerőssel, hogy melyik étteremben találkozzunk, a Messenger bezárása nélkül megkapjuk a választ.


  • Hírek