Itt van minden, amit az Apple bejelent ma este

2015.09.09. 09:12
Szeptember 9 a nagy nap, amikor az Apple bemutatja a karácsonyfa alá szánt eszközeit. Ebben a cikkben összegyűjtöttünk nagyjából mindent, amit a várt termékről tudni lehet, hogy amikor Tim Cook Apple-vezér és kollégái bemutatót tartanak, mi hátradőlve figyelhessük, melyik pletya volt igaz, és melyik nem.

Ügyesen választotta ki az Apple az őszi nagy bejelentés napját, hiszen a kilencedik hónap kilencedikén jelenik meg többek között az iOS 9 végleges változata is. A rendezvény a legnagyobbak közé tartozik majd, minden termékcsoportban lesz újítás és bővítés. Emiatt 

 • iPhone: frissített rendszer, ellenáló ház, nagyobb akku, Force Touch
 • iPad: lesz egy gigantikus, professzionális verzió, ami stylusszal is használható
 • Apple TV: új modell, amit játékok futtatására is felkészítenek
 • iOS: jön az iOS 9 végleges verziója 
 • OS X: jön az El Capitán végleges verziója
 • Apple Watch: fontos szoftverfrissítés

iPhone 6S és 6S Plus

Szokatlan, de a hagyományosan iPhone-rendezvényként elkönyvelt szeptemberi eseményen éppen az iPhone szorul a háttérbe. Az okostelefon idei változata tulajdonképpen a tavalyi modell kisebb hibáit és hiányosságait javítja, és csak néhány izgalmas újítást találunk benne.

Az iPhone kamerája - öt éve először - nagyobb felbontású lesz, így mostantól 12 megapixeles képeket és 4K felbontású filmeket tudunk majd lőni. Az Apple fejlesztési stratégiáját az is meghatározza, hogy csak azért nem tesz 4K felbontású szenzort a kamerájába, mert a beszállítóktól lehet venni ilyen szerzorokat. Lényeges szempont, hogy amikor elkezdünk kamerázni, és hirtelen óriási terhelés rakódik a processzorra, ne akadjon meg minden más. Pont a napokban ellenőriztem: az iPhone 6-on a Spotify (320 kbps) hallgatása közben is úgy tudok fotózni, hogy a zene egy pillanatra sem akad meg. Nagyon sok rivális csúcsmobil nem tudja ezt. 

Az előlapi kamera is javul, a pletykák szerint a 720p felbontás mellé megkapjuk a lassított felvételek rögzítését is, úgyhogy a tavaly elindított cukiságkampány után jöhetnek a grimaszolós szelfivideók. Vakut is kapunk az első kamerához, de nem igazit. Az Apple azt találta ki, hogy bőven elengedő lesz a szemünkbe villantani a kijelzővel, pont ahogy a Macbookokon futó PhotoBooth villant egyet exponálás előtt. A pletykák legalábbis erről szólnak.

Mivel egyelőre semmi hír nincs arról, hogy a Siri a Mac gépekben is megjelenne, az iPhone funkcióihoz soroljuk a személyi asszisztens továbbfejlesztését is. Az Apple elképesztően komolyan veszi ezt a témát, a weboldalán a napokban több mint száz helyet hirdetett meg a gépi tanulással kapcsolatos állásokra, és ezen kívül is több dolgozót keres a mesterséges intelligencia (AI) fejlesztésére. Ez a munka lényegében arról szól, hogy az Apple által feldolgozott gigantikus adatmennyiségből megpróbálják jó előre kitalálni, hogy mit akarunk.

Ez a tudás a célzott hirdetések megjelenítésére is felhasználható, de a Siri válaszait is pontosítja az AI. Ugyanezt csinálja a Google is, akinél ezeket az információkat a keresőben és a Google Now asszisztensben is felhasználják. Az Apple azzal próbálja megkülönböztetni magát a keresőóriástól, hogy - állítólag - jobban odafigyel az emberek magánszférájára, a személyes adatok kezelésére.

iPad Pro

Vajon egy hatalmas méretű (12,9 colos) iPad megjelenése után lesz-e még értelme annak, hogy számítógépet vegyünk magunknak. Az eddig kiszivárgott információkat szerint az óriástabletnek 64 és 128 GB-os verziója is lesz, és az utóbbi már akkora, mint amennyit egy belépő szintű ssd-s laptopban kapunk. Aki a fájljai nagy részét saját otthoni és irodai szerveren és/vagy a felhőben tárolja, annak nem okoz gondot a szűkösebb tárhely. Nyilván nem azoknak jó, akik 4K felbontású videókat vágnak vagy más méretesebb tartalmakkal dolgoznak.

Az iPad Pro kijelzőjén két teljes méretű álló alkalmazás el fog férni egymás mellett, tehát elképzelhető, hogy majdnem olyan egyszerű lesz rajta dolgozni, mint egy laptopon. A tablet A9X processzora a pletykák szerint komoly előrelépés lesz a tavalyi A8X-hez képest. A munkát segíti a stylusszal való kompatibilitás és a Force Touch is. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a kijelző nyomásérzékeny, tehát attól függően, hogy milyen erővel préseljük az ujjunkat vagy a stylust a kijelzőhöz, újabb lehetőségek válnak elérhetővé.

Sajnos a hírek szerint 9-én csak a bemutató lesz, és az előrendelések felvétele csak októberben kezdődik el.

Apple TV

Ma talán már senki sem gondolja komolyan, hogy az Apple saját tévékészüléket fog gyártani. Ez őrültség is lenne, azt látva, hogy a tévégyártók milyen hihetetlenül széles kínálattal rendelkeznek, az olcsó és teljesen jó minőségű ips lcd-ktől egészen a lenyűgöző hajlított oled panelekig. Ebbe a versenybe nem érdemes beszállni. Ugyanakkor az is nyilvánvaló, hogy az okosttévék szoftvere több év próbálkozás után is csak közelíti az optimális állapotot. Az idén megjelent Android TV rendszerű készülékek már elég jók, és éppen ez lehet az, ami miatt az Apple-nek lépnie kellett.

Az Apple TV viszonylag olcsó és jó tartalomszállító eszköz, vannak rajta online videotékák, youtube, tévécsatornák alkalmazásai. Viszont még mindig lenne mit javítani rajta, sok natív app kell, hogy az Apple TV minél több online szolgáltatás önálló lejátszójaként működjön, és ne csak más eszközökről tudjuk streameket átsugározni.

Hogy az Apple TV vonzóbb legyen és több bevételt termeljen, a most kapható verzió mellé jön egy drágább változat, erősebb processzorral, nagyobb tárhellyel (8-16 GB), Sirivel és saját szoftverbolttal. Nagy kérdés, hogy a tévére letölthető appok ugyanazok lesznek-e, mint amiket a tabletre megveszünk (-vettünk), vagy külön kell fizetni az érintőkijelzős és tévés verzióért.

Ezen a platformon természetesen nem az Office lesz a húzónév, hanem a játékok, ezért egészen biztos, hogy valamilyen kontrollerre is szükség lesz. Nyilván működhet irányítóként az iPhone és az iPad is, de az érintőkijelző messze nem olyan kényelmes, mint a precízen elhelyezett, az ujjaink elhelyezkedéséhez igazított gombok.

iOS, OS X, Watch OS 2

Csak az nem hallott az Apple operációs rendszereinek frissítéséről, aki az elmúlt hónapokat egy barlangban alatt töltötte. Az OS X El Capitan nevű verzióját és az iOS 9-et nemcsak hogy részletesen bemutattuk, de most először mindkét szoftvernek bárki letölthette a nyilvános bétáit. Persze  kell egy kis bátorság ahhoz, hogy félkész szoftvert tegyünk a naponta használt eszközeinkre, és nem feltétlenül éri meg kockáztatni. Mi legalábbis belefutottunk csúnya hibákba, lefagyásokba, nem működő szoftverekbe. De az információ odakint van, nincsenek titkok, amikről pletykálni lehetne.

Ezek lesznek az iOS 9-ben:

 • csökkentett energiafogyasztási mód
 • összetette kérdésekre is tud válaszolni a Siri
 • gyalogos és autós útvonaltervezés (sajnos egyelőre kevés városban)
 • több információt látunk a Spotlight keresőben, például a gyakran használt appok listája is megjelenik
 • beépített hírolvasó app (a Flipboard versenytársa lesz)
 • osztott kijelző az iPad Air 2-n, oldalsó sáv a többi iPaden
 • visszaléphetünk az előző alkalmazásba (pl. ahonnan megnyitottunk egy url-t) 
 • nagybetűre vált a virtuális billentyűzet felirata, amikor megnyomjuk  a shiftet vagy a caps-lockot
 • megoszthatunk tartalmakat (térképeket, képeket, weboldalakat) a Jegyzet alkalmazással
 • új fontkészlet

Ezek lesznek az OS X El Capitanban

 • a teljes kijelzőre nagyított ablakokból kettőt osztott nézetben, egymás mellett is el tudunk helyezni
 • egyszerűbbé válik a teljes kijelzős appok kezelése
 • természetes nyelven megfogalmazott kérdéseket is megért a beépített Spotlight kereső
 • jobb grafikát kapunk a Metal nevű alrendszer bevezetésével

Ezek lesznek a Watch OS 2-ben:

 • natívan telepíthető appok; ezek a telefonnal való kommunikáció nélkül is képesek lesznek futni az órán, és ettől gyorsabb lesz a működésük
 • megjegyzi az óra a wifi hotspotokat, tehát több helyen tudjuk telefon nélkül használni

Még mindig érdekli, hogy mit jelent be szerda este az Apple? Akkor mindenképpen figyelje az Indexet, mert online közvetítjük majd a bemutatót.