Mit ad nekünk a Samsung új csúcsmobilja?

2015.09.15. 15:25

Ritkán kezdünk cikket táblázattal, de a Samsung Galaxy Edge+ esetében muszáj volt kivételt tenni, mert ez csupán a tavaszi Edge nagyobb verziója. Hiába telt el fél év a két készülék bemutatója között, egy kurta táblázatban össze tudjuk foglalni a különbséget:

    Samsung Galaxy S6 Edge  Samsung Galaxy S6 Edge+
Mobilinternet HSPA 42.2/5.76 Mbps
LTE Cat6 300/50 Mbps
HSPA 42.2/5.76 Mbps
LTE Cat6 300/50 Mbps
LTE Cat9 450/50 Mbps
 Méret 142,1 × 70,1 × 7 mm 154,4 × 75,8 × 6.9 mm
 Súly 132 g 153 g
Kijelző  5,1 colos, 1440 × 2560 pixel (~577 ppi) 5,7 colos, 1440 × 2560 pixel (~518 ppi)
Rendszer  Android 5.0.2 (Lollipop)
frissíthető 5.1.1-re
Android 5.1.1 (Lollipop)
 Tárhely/RAM 32/64/128 GB, 3 GB RAM 32/64 GB, 4 GB RAM
 Bluetooth 4.1, A2DP, LE, apt-X 4.2, A2DP, LE, apt-X
infravörös port  van nincs
 Akku Nem kivehető Li-Ion 2600 mAh Nem kivehető Li-Ion 3000 mAh (nagyjából kibír egy nap használatot)

Az Edge+ modellben már 450 megabit per másodperces sebességgel is le tudnánk tölteni adatokat a mobilhálózaton,

ha lenne ilyen gyors mobilnet Magyarországon.

De nincs ilyen, úgyhogy ezzel az extra képességgel nem nyerünk sokat. Talán azoknak előnyös, akik gyakran látogatnak Dél-Koreába, hiszen ott már gigabitesre tuningolták a mobilhálózatokat. Ezt a brutálisan gyors szolgáltatást éppen a Samsung Galaxy S6 mobilokkal lehet igénybe venni.

Sokkal jobban járunk az extra memóriával. Nem is nagyon kell magyarázni, hogy mire lehet elég 4 GB RAM, a csúcskategóriás Intel Core i5-i7-es laptopokba is ennyi memóriát raknak a gyártók. Ezzel annyit nyerünk, hogy több alkalmazás futhat párhuzamosan, anélkül hogy a telefonunk elkezdene akadozni. Sajnos a Samsung cserébe el is vett valamit: a beépített tárhely maximális mérete 64 GB-ra csökkent. Ezt nem tudjuk bővíteni, a microSD kártyának sem jutott hely, szóval minden méretes fájlt le kell menteni, vagy fel kell tölteni a felhőbe.

Eltűnt az infraport is, úgyhogy a szupertelefonnal nem tudjuk távirányítani az általunk is tesztelt 1,8 millió forintos szupertévéket, amin olyan vastag a Samsung nyeresége, hogy még Galaxy S6-ot is ad hozzá.

Milyen érzés az Edge+ használata?

Az 5,7 colos kijelző miatt ez a telefon már hatalmas péklapát, nem fekszik olyan kényelmesen a kezünkbe, mint az átlagos homokozólapát méretű mobilok. Még mindig könnyű elájulni a telefon extravagáns formájától, az egy darabból álló Gorilla Glass edzettüveg hátlaptól, de

a hajlított kijelző ekkora méretben már nem praktikus.

Gyakran előfordult, hogy a kijelző közepén kellett volna rábökni valamire, de kijelző széléhez érő tenyerem hamarabb rányomott valami másra, mint amit a hüvelykujjam célzott éppen.

Még egy unortodox módszerrel élnénk a cikkben, mert éppen pár hete beszélgettünk arról kollégákkal, hogy az ehhez hasonló modellfrissítéseket simán meg lehetne írni másolás-beillesztéssel, egy-két adat frissítésével. Teljesen fölösleges több ezer karaktert erre pazarolni. Ezen felbuzdulva azt javaslom, hogy kattintsanak ide, olvassák el (újra) a Galaxy S6 Edge-ről szóló cikkemet, és ugorják át benne azt a részt, ahol az infra távirányítóról írok. A főbb különbséget pedig ebben a cikkben már úgyis felsoroltuk.

Ne vágd le az ujjad, jegyezd meg a jelszót!

A korábbi teszt megismétlése helyett inkább elmesélem, hogy mennyire bombabiztos lett a Galaxy S6 telefonok védelmi rendszere. Szűz készüléket kaptam a teszthez, tehát az én Google-fiókom adatai érintették először a rajta futó Androidot. Beállítottam rajta az ujjlenyomatos beléptetést, amihez meg kellett adni egy tartalék jelszót is. Napokon át csak az ujjam érintésével léptem be a készülékbe, ezért a jelszót rögtön el is felejtettem. Hatalmas hiba volt.

Egy reggelizés alkalmával olyan bénán nyomtam oda az ujjamat a leolvasóhoz, többször egymás után, hogy a készülék nem ismerte fel a mintázatot, és letiltotta az ujjlenyomatos beléptetést. Ezután már csak a jelszóval léphettem volna be, és pár próbálkozás után felajánlotta a készülék, hogy adjam meg Google-fiókom adatait. Ezzel sem mentem semmire, mert a lezárt készüléken ki volt kapcsolva a wifi és a mobilnet is, az Edge+ nem tudott kapcsolódni a Google szerverére. Innentől csak gyári helyreállításra volt lehetőség, egy rakás képet és videót elvesztettem.

De a legjobb rész csak ezután következett! Vissza kellett adni a mobilt a pr-ügynökségnek, hogy továbbküldhessék a következő tesztelőnek, de pár nap után kétségbeesetten hívtak: nem tudnak belépni. A gyári helyreállítás után az S6 Edge+ csak olyan fiókot fogadott el, amit korábban már használtak a készüléken, vagyis kizárólag az enyémet.

Ezt jó lesz észben tartani arra az esetre, amikor meg kell szabadulni az Edge+ mobiltól, és az árából be kell szerezni egy kényelmesebben használható típust.