Hatalmas hibát találtak az iOS 9-ben

2015.09.24. 14:27

Szélsebesen terjed az iPhone és iPad felhasználói körében az iOS 9, az Apple szerint az eszközök több mint felén már az új operációs rendszer fut. Rengeteg hasznos újítás van benne, melyekről mi is készítettünk összeállítást, de most találtak egy újabb, kevésbé előnyös funkciót:

egy gigantikus biztonsági hibát.

A viszonylag egyszerűen kivitelezhető hekkeléssel a támadó hozzáférhet az összes korábbi fotónkhoz, megkerülve a PIN-kódot és az ujjlenyomatos azonosítást.

A biztonsági rés csak abban az esetben él, ha lezárt képernyőn is engedélyezzük az Siri asszisztens elérését. Ezt letiltva biztonságban tudhatjuk a kényes adatainkat.

Hogy kihasználjuk a hibát, egymás után négyszer hibás PIN-kódot kell megadni, majd az ötödik alkalomnál meg kell állni a harmadik vagy az ötödik számjegy beütése után (attól függően, hogy négy- vagy hatjegyű a kód), és az utolsó számot bevitele előtt lenyomva kell tartani a középső kerek gombot, ami előhívja a Sirit. 

Ezután le kell kérdezni az időt, rányomni az óra ikonra, új órát hozzáadni a világóra lapján, és be kell írni bármit a város megadása mezőbe. Ezt a szöveget kimásolva rányomunk a megosztásra, kiválasztjuk az üzenetküldés ikonját, és megint beírunk valami véletlenszerű karaktersort. Itt kiválasztjuk az új névjegy hozzáadása opciót, megpróbálunk a névjegyhez fotót keresni, és máris ott vagyunk az elmentett fotók között.