Erre a mobilra ráhazudtak 12 négyzetcentit

2015.10.04. 08:03
Eddig úgy gondoltuk, hogy csak a jó ár/érték arány, a minőségi alapanyagok és alkatrészek, vagy esetleg a szoftveres kínálat dönti el a feltörekvő mobilgyártók rangsorát. Most az igazmondást is felvesszük a vizsgálandó tulajdonságok közé.

Rég ért akkora csalódás, mint amikor a kezembe vettem a Coolpad Modena nevű okostelefont.

Érdekel a mobil, de csak ha adtok hozzá tokot is

- ezt írtam a hazai forgalmazónak, mert a reklámvideójuk azt sugallta, hogy az olcsó okostelefon kijelzője peremtől peremig ér. Ez volt az egyetlen olyan tulajdonság, ami felkeltette az érdeklődésemet, mert ettől a Coolpad Modena pont olyan menőnek néz ki, mint az LG csúcstelói.  

A biztonság kedvéért, ha esetleg törölnék a felvételt, itt egy képernyőmentés a reklámból, ami a Coolpad hivatalos Youtube-csatornáján is elérhető.

A valóság ezzel szemben az, hogy a kijelző meg sem közelíti a készülék oldalát, minden oldalról körülveszi egy 2-3 milliméteres fekete sáv. A fekete keret nélkül a kijelző körülbelül 12 négyzetcentiméterrel lenne nagyobb, lemértük colstokkal.

A bemutató a Coolpad európai Youtube-csatornáján található meg, tehát a nemzetközi kommunikációs stratégiájuk épül arra, hogy az emberek szemébe hazudnak. Nagyszerű ötlet egy ismeretlen kínai cégtől, akinek éppen azon kéne munkálkodnia, hogy elnyerje a vevők bizalmát, és mindeni csak pozitív jelzőket tapasszon a nevéhez.   

A Coolpad Modena átlagos mobil, az arany színben pompázó kopogós műanyag borítás a fitnesztermek szintén műanyag macáit eleveníti fel bennünk. Egyedülálló természetes szépség. Ha már a konditermet emlegettük, fontos megemlíteni, hogy egy kicsit többet kellett volna gyúrni, mert a mobil erőforrásai igencsak szűkösek.

A Qualcomm Snapdragon 410 proci és az Adreno grafikus csip elég jól pörgeti a játékokat, de csak azért, mert az 5,5 colos kijelzőre kifeszített 540×960 pixelnyi pocsék felbontás nem terheli le a rendszert. Ma már az 1 GB RAM is gyorsan elfogy, hát még a beépített 8 GB-os tárhely, ennek ugyanis csak a fele szabad, a többit már elfoglalta az Android. Ez a hardver nem tesz indokolttá 47-52 ezer forintos árat.

Hello, végre van egy vállalható mobilunk

Egészen máshogyan startolt nálunk a szintén kínai Allview X2 Soul Xtreme okostelefon. A hazai marketingesük felhívott, hogy már egy ideje itthon is forgalmazzák gyártó mobiljait, de nem akart addig zavarni, amíg nincs egy jó ajánlatuk. Még hozzátette, hogy ebben is találhatunk hibákat, például a magyar nyelvű menüben is van pár angol bejegyzés. Az őszinteség értékelhető, remélem a vevőkkel is így bánnak.

A kínai műanyagüzemek valószínűleg diszkont áron ontják magukból az aranyszínű plasztikot, mert az X2 Extreme ugyanolyan kopogós burkolatot kapott, mint a Coolpad Modena. Kis extra rajta a fém keret, amivel karácsonykor bátran odacsaphatunk párat a hal fejére, ha még ficánkol a halászlébe kerülés előtt. Vagy ez 2015-ben már állatkínzásnak számít, és aneszteziológust kell hívni a kíméletes halgyilkoláshoz?

A 6 colos telefon nehéz, masszív, és kissé szögletes - ezek a másodvonalbeli kínai gyártók még nincsenek úgy élen a dizájnban, mint mondjuk a Huawei. Elég nehéz darab, több mint kétszáz grammjával már a kisebb, 7 colos tabletek súlycsoportjába válogatnánk be.

Ekkora testben persze minden hightech elfért, amit csak el tudunk képzelni. Nyolcmagos Helio X10 processzor, 2560×1440 pixeles felbontás, 24 megapixeles hátsó és 8 megás első kamera, 64 GB tárhely és 3 GB RAM. Valamint egy ujjlenyomat-olvasó, ami nem olyan gyors, mint a Huawei vagy az Apple hasonló megoldása, de annyi előnye azért van, hogy gyorsan bejutunk a főmenübe. Mind a két SIM-kártya lehet 4G-n, és a belső tárhelyet (ebből több mint 50 GB szabad) akár 128 GB-os kártyával is bővíteni tudjuk. Szükség is van a nagy tárterületre, mert a kamera 4K felbontásban is működik, és ezek a felvételek percenként több száz megabájtot foglalnak el.

Az X2-n Android 5.1 fut, és még nem tudni, hogy mikor lehet majd a legújabb 6.0-ra frissíteni. Az Allview nem nyúlt bele nagyon az Androidba, a Google appjain túl csak néhány extra szoftvert kapunk. A galériában például létrehozhatunk PIN-kóddal vagy ujjlenyomattal lezárt privát, titkosított képgyűjteményeket, a fényképezőben pedig külön tudunk fókuszt és fényerőt állítani.

Az Allview mobilján azonban már nem fapados az árcímke, 150 ezer forintot elkérnek érte kártyafüggetlenül. Ez még nem olyan magas ár, mint amennyit a csúcskategóriás phabletekért kell kifizetni, de csak pár tízezer forinttal alacsonyabb árnál mondanánk igazán jó vételnek.