Saját márkás laptopot mutatott be a Microsoft

2015.10.06. 16:21 Módosítva: 2015.10.06. 17:54

A Microsoft is bemutatja a 2015-ös karácsonyi szezonra szánt mobil eszközeit. Az eddig kiszivárgott információk alapján három Lumia okostelefont, a Surface 4-es tabletet, valamint egy fitneszpántot lepleznek le New Yorkban. Kövesse velünk, mivel száll harcba a Microsoft a vásárlókért.

Fotó: theverge.com

A Microsoft rögtön a közepébe csap, Terry Myersont, a Windowsért felelős részleg vezetőjét küldi a színpadra. Terry Myerson mi másról beszélne, mint a Microsoft friss operációs rendszeréről, a Windows 10-ről, amelyet nagyjából tíz hete bocsátottak útjára. Maga Terry Myerson is meglepődik azon, hogy még csak ennyi idő telt el azóta.

  microsoft 0078

Az ilyenkor elmaradhatatlan számok most is záporoznak: Eddig 110 millió készülékre töltötték le a Windows 10-et, 650 milliárd oldalt töltöttek le a Microsoft Edge-dzsel. A felhasználók összesen 120 évnyi játékot streameltek már Xbox és Windows 10 készülékeken. Eddig több mint nyolcmillió üzleti pécét adtak el, ez különösen fontos lehet a Microsoftnak, hiszen ebben a szegmensben hagyományosan erős.

A számok elhadarása után jön az, ami mindenkit érdekel és ezek az új készülékek. Így hirtelen váltással Myerson is ezekről kezd el beszélni. Az Xboxxal kezdi, a Halo 5 Xbox 1 TB-os tárhellyel október 20-án kerül a boltokba 499 dollárért. De többféle játékhoz köthető konzolt is lehet majd kapni szintén 1 TB-os tárhellyel. Új kontrollert is bemutatnak, az Xbox One Elite kontroller, amely a Windows 10-el is jól működik majd. A Halo 5-re nagy hangsúlyt fektet amúgy a cég, a tájékoztatón bemutatott tévéreklám is szinte csak erről szól.

  microsoft 0086

Virtuális valóság központi téma a játékokban, a Microsoft igazán nagyot szeretne szakítani a területen.  Az úgynevezett HoloLens segítségével a játékos beléphet ebbe a világba. Egészen látványos bemutatót nyomnak a Project Xray nevű játékról, mintha a játékos kezében fogná a fegyvert. Még a lövedékek útját is látni. A HoloLens teljesen vezeték nélkül működik, és brutális lesz az ára. Jövő év elején fogják szállítani, de még most előrendelhető 3000 dollárért. Azért ennek az árnak még jócskán csökkennie kell, ha a cég azt akarja, hogy el is terjedjen.

  microsoft 0121

A következő termék, amit bemutatnak, a Microsoft Band új modellje. Ez ugye azoknak készült, akik egészségesen szeretnének élni és ehhez úgy gondolják, mindent meg kell mérni a pulzustól a vérnyomásig. Lindsey Matese, a Band csapat vezetője próbálja elmagyarázni, hogy miért érdemes ezt választani a sokezer hasonló kütyü közül. Mint tapasztalt sportoló beszél és azt állítja, hogy ezzel tudta igazán optimalizálni edzését.

Hajlított Gorilla Glass 3 van rajta, ezzel ugye azt akarják elérni, hogy kevésbé legyen törékeny. Beépített GPS, UV-monitor, alvásfigyelő, irányított edzéstervek, kalóriaszámláló és persze megannyi értesítő van a sportkarkötőben. Még barométert is tettek bele, hátha valakinek szüksége lesz rá lépcsőzésnél.

A Microsoft Bandhez saját alkalmazás is jár, ez a Microsoft Health. Minden adatot megkap a karkötőből, ezeket grafikonokba, táblázatokba szedi, hogy átláthatóbb legyen a felhasználónak. Vagy az orvosnak, ha van annyira modern, hogy hajlandó egy pillantást vetni rá. Még azt is ki tudja számolni az alkalmazás, hogy mennyi oxigénre van szüksége a sportolónak a maximális teljesítményhez. Olyan információ ez, amellyel mezei halandó nem nagyon tud mit kezdeni.

Mindhárom nagy platformmal működik a Microsoft Band, hozzá lehet csatlakoztatni, Windows Phone-hoz, iOS-hez és Andoridhoz is. Október 30-tól kapható 249 dollárért. De már mától előrendelhető.

Itt vannak a Lumiák

Most jönnek a Lumiák és a Surface-ek. Panos Panay, a mobileszközökért felelős részleg vezetője a Lumia 950-es családot mutatja be. Nem meglepő módon, úgy néznek ki, mint a kiszivárgott képeken. A Lumia 950 és 950 XL a két mobil, 5,2 és 5,7 hüvelykes OLED kijelzőkkel. Mindkét mobilnak 20 megapixeles a kamerája, Triple LED RGB vakuval. A fényképezőfunkció fontosságát jelzi, hogy külön fényképező gombot is tettek a mobilokra. Ötödik generációs optikai stabilizálója nagyon rossz fényviszonyok között is jó képet tud készíteni, legalábbis ezt ígérik a fejlesztők. Majd kipróbáljuk.

  microsoft 0157

Természetesen 4K videókat készít, úgy tűnik, a 4K láz őket sem kerülte el. A Lumiákkal a Microsoft is csatlakozott a USB Type-C forradalomhoz, ez egy új port, amelybe bármilyen irányból be lehet dugni a kábelt. Hamarosan minden készülékben ez lesz majd.

A mobiloknak 32 gigabájtos lesz a belső tárhelye, akkumulátora harminc perc alatt tölt fel 50 százalékos töltöttségi szintre. És persze Windows 10 fut rajta az összes hozzávaló szoftverrel, mint az Office, Cortana, Skype, OneDrive.

  microsoft 0179

A Microsoftnál tényleg azt szeretnék, ha a mobilok igazi munkaállomásoká váljanak, ezért mindenféle perifériát lehet csatlakoztatni hozzájuk, mint például billentyűzetet, monitort. Az úgynevezett Dosplay Dock segítségével történik mindez. A demonstráción a monitoron tényleg egy Windows 10 kezdőképernyője látható, némileg átalakítva (a bal felső sarokban például van egy töltöttségjelző, de ez senkit nem zavar). A bemutatón mindenféle alkalmazásokat mutattak be, egészen gördülékenyen ment a használatuk és a váltás is egyikről a másikra. Azt azonban érdemes leszögezni, hogy ez nem egy számítógép, csak nagyon hasonlít rá. De a Microsoft megmutatta, merre indulna el, a jövőben számítógéppé alakítaná a mobilokat?

A kisebbik mobil 549 dollárba kerül és novembertől kapható majd, az XL 649 dollár lesz majd.

Surface Pro 4 tollal

 microsoft 0227

Ha a mobilokat számítógéppé alakítanák, mit fognak tenni a tabletekkel, merül fel a kérdés, és erre azonnal megtudjuk a választ. A Surface tabletekkel folytatódik a bemutató. Panay szerint a nagy kérdés, amit mindenki feltesz magának, hogy tabletet vagy laptopot vegyen. De szerinte ennek a dilemmának immár vége szakad a Surface Pro 4 bemutatásával. Egy kis önfényezés: 98 százaléka azoknak, akik Surface Pro 3-at használnak, ajánlják családtagjaiknak és barátaiknak.

Az utódról nem maradhat le az ujjlenyomatolvasó, illetve ezt nem is a tabletre magára, hanem a billentyűzetre tették. A Surface-nek 12,3 hüvelykes a kijelzője, hatodik generációs Intel Core processzort tettek bele, 16 gigabájt RAM-ot és 1 TB tárhelyet. És persze jár hozzá toll is, amit mágnes rögzít az oldalához. A toll hasznát számokkal igyekeznek alátámasztani, az elődnél a vásárlók fele tényleg használta a tollat. Furcsa, hogy nem tölthető a toll, nagyjából egy évre elegendő szufla van benne. Ilyen tollaknál ugye az a legnagyobb probléma, hogy késve érkezik a jel a tabletre, vagyis amikor írunk, később jelenik meg a betű a kijelzőn. A bemutatón most azt próbálják bebizonyítani, hogy sikerült kiküszöbölni ezt a problémát, szinte az írással egyidőben látjuk a leírt betűt.

 microsoft 0267

Visszatérve a Surface Pro 4-re, harminc százalékkal nagyobb a teljesítménye elődjénél. Annyira biztosak dolgukban, hogy még a MacBook Airrel is összehasonlították, és méréseik szerint még annál is gyorsabb 50 százalékkal. Ez a legvékonyabb és legerősebb Surface eddig, mindössze 8,4 milliméter vastag.

 microsoft 0293

Négy darab USB 3.0, kettő 4K DisplayPort van a dokkolón, ami egyébként működik a Surface Pro 3-mal is. Profi billentyűzetet terveztek a tablethez, jóval nagyobb trackpaddel. Ennek mondjuk ideje volt, végre használható lesz. A billentyűzetet különböző színekben lehet majd megvenni.

Az új Surface október 7-től előrendelhető, október végén szállítják. Az ára 899 dollár lesz.

És a meglepetés

Nincs termékbemutató meglepetés nélkül, ezt leszögezhetjük. A Microsoftnak is sikerült egy valamit titokban tartania. Ez pedig egy újabb Surface termék, a laptop. Az úgynevezett Surface Book. Ez egy 13,5 hüvelykes PixelSence kijelzős laptop, 267 PPI, hatmillió pixellel. Érintőkijelzőjét ujjakkal és tollal is lehet böködni. Billentyűzete háttérfényes, ennek is óriás a trackpadje.

  microsoft 0336

A cég igazán odatette magát a laptoppal, hiszen nevéből is adódóak az Apple MacBookjaival szeretné felvenni a versenyt. Akkumulátora 12 óráig bírja a folyamatos munkát. Nvidia GeForce GPU került bele GDDR5 memóriával. A legutolsó Intel processzorokat tették bele.

A Surface Bookot természetesen a MacBook Pro laptopokkal hasonlítják össze a bemutatón, a Microsoft szerint a Surface kétszer olyan gyors, mint a rivális gép. És a végére hagyták az igazi meglepetést, az legvékonyabbnak (7,7 milliméter) és legkönnyebbnek (725 gramm) nevezett Core i7-es tabletnek levehető a billentyűzete. Úgy tervezték, hogy olyan legyen, mint egy A4-es lap.

A laptopot október 26-tól lehet megvenni 1499 dollárért. De már holnaptól előrendelhető.