Utánzásból ötös a Sony

2015.11.17. 09:05

Vannak mobilgyártók, akik a rivális termékekben találnak ihletet, és van a Sony, aki inkább a saját mobiljait klónozza. Igazából nincs semmi gond a Sony Xperia Z5 és Z5 Compact mobilokkal, mert szorgalmasan követik a Z1 által kijelölt utat. A processzor jól bírja a munkát, a kijelző ragyogó, és a kamera még nagyobb felbontású lett, de ha így folytatja a Sony, akkor

bele fogunk fulladni az unalomba.

Ez azért kellemetlen a Sonynak, mert sok meglepetést láttunk idén, és aki több százezer forintot költ el egy mobilra, az valószínűleg szereti a meglepetéseket. Ilyenek például a Samsung rendkívül lenyűgöző Edge mobiljai, a bőrbe burkolt LG G4, a nyers erőért rajongók találnak 4 GB RAM-mal szerelt mobilokat és nyomásérzékeny kijelzőket, és már a feltörekvő kínai márkák is néha olyan minőséget produkálnak, hogy tátva marad a szánk.

A minőséggel persze a Sonynál sincs gond. A japán gyártó most is jó alapanyagokkal dolgozik, és már a termékleírás alapján biztosak voltunk abban, hogy a két új Xperia Z5 modell erős versenyző lesz. A készülékek kipróbálása közben is elégedettek voltunk azzal, amit láttunk. Egyedül azon sopánkodtunk egy kicsit, hogy a vízállóságból - az egyetlen markánsan Sonyhoz köthető tulajdonágból - visszavettek, és a leírásban már nem javasolják, hogy a víz alá merüljön a mobil. A zuhany alatt vagy esőben telefonálhatunk, de a kádba vagy a medencébe ne vigyük magunkkal.

Van tehát két csokitábla formájú okostelefon, az 5,2 colos normál Z5 és a 4,6 colos Z5 Compact, és első ránézésre csak a tejüveg borítás árulja el, hogy nem a tavalyi Z3-akat tartjuk a kezeinkben. Alaposabban megfigyelve persze az is látszik, hogy a készülékek kerete kicsit kitüremkedik elöl és hátul, amitől - szerintünk kicsit kellemetlenül - éles a perem. Ezt már az Asus Zenfone 2-n sem szerettük. Feltűnhet az is, hogy a Sony jellegzetes bekapcsológombja, ami egy kiálló kerek gomb volt, nagyobb lett és kilapult. Ennek nem szépészeti okai vannak, máshogyan nem fért volna el a beépített ujjlenyomat-leolvasó.

Az ujjlenyomatos biometrikus azonosítás kitűnő találmány, de sajnos még mindig azt kell mondanunk, hogy az Apple oldotta meg a legjobban a leolvasó elhelyezését. A mobilunk ugyanis a legtöbb időt az asztalon heverve tölti, és ilyenkor jól jön, hogy csak hozzá kell érni a gombhoz, máris beléptünk. Az is jó, ha a hátlapon van a leolvasó, mert amikor a kezünkben van a mobil, azt a legkönnyebb megérinteni. A Sony oldalsó leolvasógombja azonban csak jobb kézzel működik igazán jól, akkor ugyanis pont ráfekszik a hüvelykujjunk. Bal kézzel már problémásabb a belépés, mert ilyenkor a mutatóujjunk éri el könnyen a gombot, ebben a pózban azonban nem működik igazán jól a leolvasás. (Javaslat a Sony Z5-öt használóknak: érdemes a bal mutatóujjat kétszer beregisztrálni, mintha két különböző ujjról lenne szó, mert akkor sokkal nagyobb az esélye a sikeres leolvasásnak.)

  Tabletek Xperia Z5 Xperia Z3 Xperia Z5 Compact Xperia Z3 Compact
Kijelző felbontása 1080×1920
5,2 colos
1080×1920
5,2 colos
720×1280
4,6 colos
720×1280
4,6 colos
Processzor, RAM nyolcmagos,
négyszer 1,5 GHz,
négyszer 2 GHz
3 GB RAM
négymagos
2,5 GHz-es,
3 GB RAM
nyolcmagos, 
négyszer 1,5 GHz,
négyszer 2 GHz
2 GB RAM
négymagos
2,5 GHz-es,
2 GB RAM
Kamera 23 / 5,1 megapixel 20,7 / 2,2 megapixel 23 / 5,1 megapixel 20,7 / 2,2 megapixel
Tárhely 32 GB + microSD 16/32 GB + microSD 32 GB + microSD 16 GB + microSD

Nyolcmagos Qualcomm 810 csipet kapott a Z5, és ezúttal nem érzékeltünk túlzott melegedést, mint a Z3-nál. Ez visszatérő hiba a Sony telefonjainál, már a Z1 kamerája is könnyen megállt a hőségben, megakadályozva a nyári kalandok rögzítését. Pedig a kamera most már 2K felvételeket is tud készíteni, valamint 23 megapixeles fotókat. Az Xperia Z5 kameráját fáziskövetővel is felszerelték, ami profibb kamerákra jellemző; ettől gyorsabban tudunk fókuszálni.

Mindkét telefon jól teljesített a hétköznapi használat során, és átlagos használat mellett nem merültek le túl hamar, kibírták a nap végéig. A kijelző szép, a telefon és a menürendszere letisztult, könnyen kezelhető. Az appok gyorsan elindulnak, de lehetne belőlük kevesebb is. A Sony sajnos szereti jól megtömni a készülékeit a saját alkalmazásaival, pedig nem mindenki tudja vagy akarja Playstationhöz kötni a mobilját.

Az Xperia Z5 és Z5 Compact kiváló készülékek, de a fölső árkategórián belül igencsak átlagosak. Jó választás azoknak, akik szeretnek a zuhany alatt telefonálni, vagy akik egy korábbi Sonyról váltanak újabbra, pont úgy, hogy az iPhone-rajongók váltnak két-három évente a legújabb modellre. De aki a Sonyért és a különlegességekért rajong, annak érdemes megvárni a Z5 Premiumot, mert a 4K kijelző egészen fenomenális látvány lehet.

15%
5999 Ft
5100 Ft
20%
2999 Ft
2400 Ft