A telefonálás évek óta halott

2015.12.01. 09:08

Az Ericsson hazánkban nyitotta meg a második olyan fejlesztőközpontját, ahol egyetemekkel, startupokkal, szolgáltatókkal és felhasználókkal közösen próbálják majd kialakítani a mobilkommunikáció jövőjét. Az Ericsson Garázs névre keresztelt üzleti inkubátorben 5G hálózatokat használó megoldásokat keresnek majd, hogy gördülékenyebbé váljon a kereskedelem, hatékonyabb legyen a közműszolgáltatás és az állami infrastruktúra, és nagyobb biztonságban éljünk. Az innovációs központban ipari kísérleteket végeznek el, valamint prototípusokat fejlesztenek majd ki.

Miért kell ennyire rápörögni a mobilinternetre épülő megoldásokra? Azért, mert a telefónia már évek óta halott, ahogy az alábbi grafikonból is kiderül. Az adatforgalom őrült tempóban nőtt az elmúlt évek során, miközben a telefonálás forgalma nagyjából változatlan.

Az Akamai jelentése szerint az adatforgalom mindent visz
Az Akamai jelentése szerint az adatforgalom mindent visz

Az Ericsson frissen bemutatott mobilitási jelentése a következő évekre még nagyobb növekedést jósol, különösképpen Európában. A mobilipari vállalat szerint az idei átlagos havi adatforgalom 1,8 gigabájt, és ez 2021-re a kijelzők és a lejátszott videók nagyobb felbontása miatt havi 13 gigabájtra növekszik. Ebben a növekedésben nagy szerepe lesz az 5G-nek is, az Ericsson becslése szerint addigra 150 millió eszköz csatlakozik majd az új generációs mobilhálózatra. Ez hatalmas szám, ha azt vesszük alapul, hogy abban az évben még újdonság lesz az 5G.

Képernyőfotó 2015-11-30 - 4.51.50 PM.png

A becslés átlagosan napi 10-20 percnyi videónézésre épül, de az Ericsson úgy látja, hogy a jövőben is nagy regionális különbségek lesznek. Svédország, Nagy-Britannia és Olaszország esetében például azzal számoltak a kutatók, hogy ezekben az országokban a mobilozók hetente megnéznek egy teljes filmet az okostelefonjukon.