Ránézésre iPhone, bekapcsolva Android

2015.12.01. 13:42

Ha ránézek iPhone, ha bekapcsolom Android, mi az?

– ezen a kérdésen rugózott mindenki, akit egy kicsit is érdekelnek az okostelefonok, miután bemutatkozott a HTC One A9. A tajvani társaság most lenyűgöző minőségű mobilokat gyárt, és mostanáig az összes csúcstelefonja egyedi volt, de az A9 esetében az utóbbinak lőttek. 

A One A9 előlapja egyetlen gömbölyű üveglapból van, ezt a kellemes tapintású felületet csak az ujjlenyomat-olvasós főgomb és a hangszóró nyílása töri meg. A kereken 5 colos kijelző full HD felbontású AMOLED, lenyűgöző fényerővel és színekkel. Az oldala finoman lekerekített, a hátlap teljesen lapos, mintha egy évezredeken át folyómederben gördülő kavics simogatná a kezünket, csak a kamera lencséje áll ki. Ilyennek képzelem el a tökéletes kacsázókövet. 

A HTC azonban szakított egy szép hagyománnyal. A korábbi topmobiljait, a tavasszal bemutatott M9-et vagy a tavalyi M8-at messziről fel lehet ismerni. Kiérdemelten hasonlítottuk őket az Aston Martinhoz. Ha a HTC A9-re is egy jó autós hasonlattal kell találni, akkor ez inkább egy Lexus.

Aki esetleg nem tudná, a Lexus a japán Toyota luxusmárkája, és az volt vele a cél, hogy a kocsik pont úgy nézzenek ki, mint egy Mercedes. A Merci ugyanis szép, és világszerte ismert a formája. A HTC fődizájnerének is valami ilyesmi járhatott a fejében, és ezért lett a One A9 olyan, mint az iPhone 6, mert az utóbbiból mostanra nagyjából 150-200 millió darabot adtak el világszerte. Csak az nem ismeri fel a HTC One A9-ben az iPhone 6 formáját, aki az elmúlt két évben egy kavics alatt élt.

Könnyen gördül

A lekerekített forma miatt folyton attól kell tartani, hogy a mobil kicsúszik a kezeink közül, úgyhogy érdemes lesz ezt a szépséget tokban tartani, ahogy az iPhone 6-ot is. Ennek elkerülését nagyban segíti a kijelző alatt gombba helyezett ujjlenyomat-olvasó, ezzel ugyanis gyorsan feloldható a képernyőzár, és egy pillanatra sem kell lazábbra venni a fogást. A gomb kapacitív, tehát elég megérinteni. Sokkal gyorsabban feloldható az A9, mint az iPhone 6 vagy a Galaxy S6 nyomógombos ujjleolvasójával. 

Kezeink alá dolgozik a HTC saját fejlesztésű kezelőfelülete is. Gyári beállításnál a főmenüben találjuk meg hüvelykujjunk által legkönnyebben elérhető területen a Sense Home nevű modult, benne a legfontosabb appok ikonjaival. A felhozatal annak függvényében változik, hogy mikor milyen appokat töltünk be gyakran. A telefon a wifi hotspot alapján meg tudja állapítani, hogy éppen hol tartózkodunk, tehát ezzel nem kell sokat foglalkozni. A modulban javaslatokat is kapunk, hogy milyen appokat lenne érdemes letölteni.

A mobilon az Android 6.0 Marshmallow verzió fut, és ebben is van pár hasznos újítás az elterjedtebb 5.x verzióhoz képest. A Now on Tap keresőfunkcióval például a Google belelát az appokba, és a bennük megjelenő tartalomhoz keres extra információkat. A Spotify zenelejátszójában keresést indít az előadóról és az éppen hallgatott dalról, az Index.hu Paks 2-ről szóló cikkéhez az erőműről, a Roszatomról és valamiért az időjárásról kaptunk találatokat.

Egyedül az hiányzik, hogy valamilyen gombnyomással le lehessen húzni a kijelző tartalmát, pont ahogy az iOS-en és a Windows 10-en is, mert az 5 colos kijelző már túl nagy ahhoz, hogy kényelmesen elérjük a fölső értesítési sávot. 

Booooom Sound

Egészen elképesztő hangokat tud kiadni magából ez a mobil, ha bekapcsolva hagyjuk a beépített Boomsound with Dolby Audio névre hallgató hangvezérlő rendszer. Erős, tiszta hangok, full hangerőn egy sima bedugós füles is úgy megrángatja az ember dobhártyáját, hogy utána percekig cseng tőle a fülünk. A HTC One A9-nél érdemes figyelembe venni az Android figyelmeztetését, hogy a nagy hangerő halláskárosodást okozhat.

Jó döntés volt a HTC-től, hogy kihagyták a korábbi modelleken megtalálható sztereó gettóhifi hangszórókat, mert aki kihangosítva akar zenét hallgatni, az úgyis vesz magának egy filléres bluetooth hangszórót.    

A kamerák az eddigi legjobbak, amiket a HTC-ken láthattunk. A gyártó megtartotta azt a jó szokását, hogy ügyelt a sebességre: szélsebesen tudunk exponálni. Hogy jó is legyen a kép, arról az optikai stabilizátor és a szenzor gondoskodik. A képek általában élesek, szépek a színek is, összességében jó az A9 kamerája. Halovány fényben azonban igencsak alulteljesít az A9, mert az ISO értéket nem tudja elég magasra állítani – más telefonokon 3200-as értéket is megadhatunk.

Az éppen nálunk lévő iPhone 6 és a OnePlus X félhomályban szebb képet produkált, mint az A9. Az viszont előnyös, hogy van manuális (pro) exponálási mód, amikor csúszkákon határozhatjuk meg a zársebességet és a fényérzékenységet.

Kimaxolt középkategória

A HTC One A9 processzora Qualcomm Snapdragon 617. Elvileg középkategóriás csip, de elég erő van benne ahhoz, hogy a telefon mindig gördülékenyen működjön. Ráadásul van néhány elég menő funkciója is, hiszen ez a Qualcomm egyik legújabb lapkája. Ilyen például a Quickcharge 3.0 támogatása, és ennek köszönhetően a telefon akkuja sokkal gyorsabban töltődik fel energiával, mint a korábbi csipeket használó mobilok. A telefon energiakezelés is eléggé rendben van, simán kibekkelünk vele egy napot, ami egy ilyen vékony telefon esetében nagy szó.

Elég volt beleépíteni egy 2150 mAh-s akkut, miközben más gyártók puszta erővel, 3000-4000 mAh-s akkukkal próbálják kezelni az energiaigényt. Biztosan találunk olyan alkalmazást vagy játékot, ami percek alatt leszív minden energiát, de aki komolyabb játékokat akar futtatni, az válaszon ehelyett valami brutális erőgépet, mint amilyen az általunk is nemrég tesztelt Allview X2 Extreme.

A HTC One A9 csúcsmobil a javából, és amíg nálunk volt, nem találtunk rajta egyetlen igazán bosszantó hibát sem. Még a félhomályban történő fotózást is el tudjuk nézni neki, mert nagyra értékeljük a formát és a funkciót, hogy a mobil képes hozzánk igazodva segítséget nyújtani, információkat keresni. Az meg a trollokon és rajongókon kívül senkit sem érdekel, hogy ez a mobil látszólag iPhone, de valójában ízig-vérig Android.

A HTC One A9 kártyafüggetlenül a kiskereskedésekben 140-170 ezer forintba kerül, a szolgáltatók közül jelenleg a Vodafone kínálatában kapható, többféle konstrukcióban. Előfizetéssel megszerezhető 24 hónapig fizetendő, havi 8000 forintos törlesztőrészlettel, míg a feltöltőkátyás ajánlat 189 ezer forint. 

   HTC One A9
Méret 145,8x70,8x7,3 mm
Súly 143 gramm
SIM nano
Kijelző 5 colos, 1080x1920
Operációs rendszer Android 6.0 Marshmallow
Processzor Négymagos 1,5 GHz + négymagos 1,2 GHz
Tárhely/RAM 16 GB/2 GB vagy 32 GB/3 GB
Fényképező 13 megapixel, 4128x3096 pixel, 1080p@30 fps
szemközti: 4 megapixel, 1080p@30fps
Wifi 802.11 a/b/g/n/ac
Bluetooth 4.1, a2dp, apt-x
Akku 2150 mAh