Ez a méltó utóda az igazi Nexus mobilnak

2015.12.14. 12:28
A Nexus 5x dizájnja mindenben a Nexus 5 vonalát követi, mintha a tavalyi mobil nem is létezett volna. Az LG ott folytatta, ahol abbahagyta.

A Nexus 5x-et szeptember végén mutatta be a Google. Ezúttal is az LG-vel működtek együtt. Sikeresnek mondhatjuk ezt az együttműködést, eddig több nagyon népszerű készüléket gyártottak együtt, köztük a nagy sikerű, két évvel ezelőtti Nexus 5-öt is. Talán nem véletlen, hogy ezt az irányt követi az 5x mobillal a két cég.

Dizájnban nincs is nagy különbség, nagyon jól összerakott kis mobil a maga egyszerűségében. Fekete, lekerekített élek, egyenes kijelző (ez már-már kivételnek számít a csúcskategóriában jellemző hajlított vagy lefolyó kijelzők korában). Egyszóval a Nexus 5x a visszafogott vonalat erősíti, nem azoknak készült, akik villogni szeretnének vele.

Kicsivel nagyobb az 5x kijelzője, 5 hüvelyk helyett 5,2 hüvelykes (átszámolva ez azt jelenti, hogy 12,7 centiméter helyett 13,2 centméter, tehát alig 5 milliméterrel nagyobb az új készülék). Hiába nagyobb a mérete, könnyebbnek tűnik a Nexus 5-nél, hát még ha a másik Nexusszal vagy akár a legújabb iPhone-okkal hasonlítom össze.

Régi hagyomány, hogy az új Nexus mobilok a legújabb Androiddal jönnek. Nincs ez másképp a Nexus 5x mobillal sem, Android 6.0, vagyis a Mályvacukor fedőnevű operációs rendszer fut rajta. Erről már május óta sokat olvashattunk, és a régebbi Nexus készülékek már meg is kapták, azért még elég ritka a piacon a Marshmallow, így mi csak most próbálhattuk ki hosszabban is.

Azt eddig is tudtuk, hogy leginkább a felhasználói élményen szeretne javítani, újítani. Ez néhány látványos és néhány kevésbé látványos, inkább háttérben meghúzódó funkcióban nyilvánul meg. Látványos például, ahogy az ujjlenyomat-olvasót értelmezi újra. Itt nem csupán arról van szó, hogy végighúzzuk a leolvasón az ujjunkat, hogy felismerje azt, hanem ha kétszer gyors egymásutánban kattintunk a leolvasóra, akkor felébreszti a mobilt és feloldja a kijelzőt. Nagyjából, mint a dupla kattintás az LG G szériájú készülékein.

Ráadásul ez a dupla kattintás a mobil hátlapján van, nem a hüvelykujjal kell varázsolni, hanem kényelmesen megfogva  készüléket, a mutatóujjunkat ráhelyezzük arra a pontra, ahol amúgy is tartanánk, vagyis az ujjlenyomat-olvasóra. Még valamit megjegyeznék ezzel kapcsolatban. Az ujjlenyomatos mobiloknál általában öt ujjunkat lehet felismertetni, de ezt nem ajánlja fel elsőre, így sokan nem is tudnak erről a funkcióról. Nem keresik meg a Beállítások menüben ezt a lehetőséget. A Nexus 5x azonban rögtön az elején felajánlja, hogy több ujjlenyomatot is adhatunk.

Apró újítás, hogy a főmenüben megpróbál rangsorolni az alkalmazások között, vagyis eddigi viselkedésünk és apphasználatunk alapján megpróbálja kitalálni, mit szeretnénk megnyitni és azt teszi a lista tetejére. Például, ha reggel ébredés után a Facebookkal indítunk, majd a Twitterrel folytatjuk, akkor ezek lesznek legelöl. Ha munkába induláskor a Waze-t kapcsoljuk be, akkor ezt ajánlja fel elsőnek. Ezt elég sokáig tart megtanulnia, eleinte azokat az appokat pakolta előre, amelyeket utoljára használtam, csak jó néhány nap után kezdett el válogatni.

Ezzel a kütyüvel a Google is csatlakozott az USB Type C forradalomhoz, ez ugye azt jelenti, hogy teljesen mindegy milyen irányban csatlakoztatható a töltőkábel. Olyannyira mindegy, hogy a konnektorba dugható oldalán is ez az USB Type C található, nem a hagyományos USB, így gyakorlatilag feleslegessé válik a háztartásokban felhalmozott tucatnyi töltőkábel, ezen után már nem fogunk mobilt tölteni vele. Cserébe ebből kell majd tartalékot venni, hogy legyen egy a hálóban, egy a munkahelyen és biztos ami biztos, legyen egy a táskában is.

Ráadásul nem kaptunk hozzá adatkábelt, amellyel laptophoz tudom csatlakoztatni a készüléket. Ez azért kellemetlen, mert így mindenképpen kell venni egy kábelt (vagy adaptert), ha például filmeket, fotókat, fájlokat szeretnék mobilról a laptora (vagy laptopról mobilra) másolni.

A végére hagyjuk a száraz tényeket, a mobil hardverének bemutatását. A Nexus 5x Qualcomm Snapdragon 808 processzort kapott, 2 gigabájt RAM-mal. 12,3 megapixeles hátlapi és 5 megapixeles előlapi kamerát tettek bele, ezzel egészen jó képeket lehet készíteni és a kamera is viszonylag gyors, lézeres autófókusza pedig segíti a fényképezést. Nano SIM-kártyát kell beletenni. Két modellje kapható, a 16 és a 32 gigabájtos, előbbi nagyon kicsi manapság. Ráadásul ebbe a mobilba sem lehet külső memóriakártyát beletenni.

Akkumulátora 2700mAh-es, ezzel valamivel több mint egy napot bír átlagos használat mellett, tehát még mindig érdemes éjszakánként töltőre tenni. De ha ezt elfelejtjük, az sem baj, mert az USB-C-n nagyon gyorsan tölt fel. A mobilból fájóan hiányzik az előző Nexus egyik alap újítása, a vezeték nélküli töltés. Aki az előzőnél beszerezte az ehhez szükséges eszközöket, az most el is pakolhatja.

Összességében egy nagyon jól összerakott, gyors telefont tesztelhettünk, amelyen kipróbálhattuk az Android 6.0 Marshmallowt mindenféle átalakítások nélkül. Külön jó pont jár az ujjlenyomat-olvasóért, amely bármilyen helyzetben, bármilyen oldalról azonnal működött. Kiemelendő, hogy igen masszív, látszik rajta, hogy tartós használatra tervezték, nem esik szét egy-két leejtés után. Az ár viszont nagy negatívum: a 16 gigás változat a 150 ezer forintos nagyságrendben kerül a boltokba.