Álmatlanok az éjszakák a bázisállomás alatt

2016.01.30. 01:07
Egy fiatal család kiköltözött a pesti belvárosból Gödöllőre, hogy a vidék nyugalmában neveljék fel a gyermeküket. A csúcstechnika kibabrált velük, a padlástérbe telepített bázisállomás a téli hűvösben csak úgy duruzsol, mint egy cirkó, a nyári hőségben azonban felpörögnek a ventilátorok.

Közérdekű cél az országos lefedettség, hogy mindenhol jól tudjunk telefonálni, internetezni. Ehhez a szolgáltatóknak több ezer bázisállomást kell elhelyezniük, minél magasabban, de nincs elég torony, ahová feltelepíthetnék az eszközöket. Emiatt a mobilcégek lakossági segítséget is igénybe vesznek: épületek tulajdonosaival, közös képviselőivel próbálnak egyezségre jutni, és a tetőről meredező antennákat bérleti díj kifizetésével teszik vonzóbbá. 

Évente több százezer forint bevételhez juthatnak így az ingatlanok.

Előnyösnek tűnhet az ajánlat, sokszor máshogyan nem is jut pénz az épület felújítására, szigetelésére, szépítésére. Rossz esetben azonban sok fejfájást okozhatnak a lakóknak a hálózati eszközök.

Etetés

Gödöllő külső utcáiban kanyarogva már távolról észrevettük úti célunkat, a környező épületek fölé magasló több emeletes társasházat. Érthető, hogy a mobilcégek szemet vetettek rá, a tetejéről bizonyára nagy terület lefedhető. A nyolcvanas években felhúzott házon meglátszik a múlt, szemrebbenés nélkül elhaladnánk mellette, ha nem oda tartanánk.

A reggeli gyermeketetés káoszába csöppenünk bele, de még ebben az alapzajban is hallani lehet – feszült koncentráció sem kell hozzá –, ahogy a háttérben valami duruzsol. Olyan, mintha gázcirkó vagy mosógép dolgozna egy közeli szobában, változó teljesítménnyel. Házigazdáink, Kovácsék elmondták, hogy az éjjeli csöndben sokkal jobban hallható a zaj. Nekik erre a legjobb bizonyíték a féléves lányuk, aki csak otthon alszik nyugtalanul.

A gázcirkós hasonlat csak annyiban sántít, hogy a tulajdonos, ha nagyon zavarja a radiátorok éjszakai pattogása, le tudja kapcsolni a fűtést. A mobilszolgáltatásnak azonban napi 24 órában mennie kell.

Felmegyünk  a harmadikról a padlásra, ahol egy ember méretű ZTE rackszekrény fogad minket, erre csatlakoznak a tetőn látható dipól antennák. Profi munkát végzett a kivitelező, a szobában rend és tisztaság van. Az engedélyeztetési tervdokumentáció is minden apró részletre kitér. Ez persze nem jelenti azt, hogy mindenre gondoltak, főleg ami a bázisállomás közelében élőkkel kapcsolatos. 

Hungarocell látható a tetőtér padlójának réseiben, ez a Telenorral kötött szerződés egyik járulékos haszna. Arra már nem futotta, hogy a cserepek alá is kerüljön némi szigetelőanyag, pedig nyáron ez csökkentené a forróságot, és akkor talán kevésbé pörögnének fel a ventilátorok. A lakók elmondása alapján kánikulában akkora a zaj, hogy azt a második emeleten, két szinttel a padlástér alatt is jól hallani. A  bázisállomás egy fából ácsolt emelvényen áll, és a gép alatt közvetlenül pár centi vastag gumiszőnyeg található. Elvileg ennek kéne csillapítani a rezgést, de a fogcsikorgató hidegben a gumi kőkeményre fagy, és így már keveset ér.  

Altatás

A berendezés egyetlen családot érint, ezért a többi lakó és a közös képviselő is közömbös a problémával kapcsolatban. Az előző tulajdonos nem beszélt a háttérzajról, de ez már csak így megy, amikor valaki túl akar adni lakásán.

A lakásba beszűrődő zaj hiteles mérése drága, közel százezer forint lenne, amit a kisgyermekes család nem engedhet meg magának. Különben is, a berendezés – illetve az általa keltett rezgés – zaja váltakozó erejű. Ha nincs szerencséjük, akkor a mérés idején határértékek alatt duruzsolnak a berendezések. Amikor a családnál jártunk, abban reménykedtek, hogy talán sikerül kimutatni  a zaj egészségkárosító hatását, vagy fogást találnak kivitelezésen.

Persze azt sem szeretnék, hogy a távközlési cég pakoljon és elmenjen, mert akkor a ház elesne egy jó bevételi forrástól. A padlásfal csupasz téglái is arról árulkodnak, hogy lenne mire fordítani a pénzt.

Játék

Minden esetben a közvetlen megkereséssel lehet a leggyorsabban és legeredményesebben megoldást találni egy ilyen problémára – közölte érdeklődésünkre a Telenor. A távközlési cégnél így néz ki egy bázisállomás érintő ügy felgöngyölítése:

  1. A közös képviselő vagy a tulajdonos megkeresi a távközlési céget.
  2. A bejelentővel egyeztetett időpontban, helyszíni bejárással tájékozódnak a berendezések működéséről, a telepítés módjáról, a környezeti és építészeti adottságokról, és kivizsgálnak minden tényezőt, ami összefügghet a panasszal.
  3. A vizsgálatok eredménye alapján, amennyiben a távközlési állomás a panasz kiváltó oka, sor kerülhet akár egy hibás berendezés cseréjére, az állomás elköltöztetésére, de olyan eset is volt, hogy kiderült, más berendezés okozta a panaszt.
Azt is elárulta a Telenor, hogy minden bázisállomás kiépítésekor egyedileg határozzák meg, hogy mennyi pénzt szánnak a kiépítésre. Ezt az összeget befolyásolja az állomás helye, a speciális igények (tájvédelem, városkép), de az állomás becsült forgalma is. A mobilcég kihangsúlyozta, hogy az általános egészség- és zajvédelmi intézkedések terén nem megy bele kompromisszumokba.

Szabályos út

A bázisállomások és antennák helyszínkeresési és kiválasztási folyamata során az alábbi rendeleteket kell betartani:

  • Elektronikus Hírközlési Törvény – Eht. 2003. évi C.
  • az Országos Településrendezési és Építési Követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Kormányrendelet (OTÉK)
  • a Helyi Önkormányzatok Építési Szabályzatai (HÉSZ)
  • a Polgári Törvénykönyv vonatkozó rendelkezései

A bázisállomások azért kerülnek általában magasra, mert ott vannak az antennák is, és előnyös a rövidebb kábelhossz. A távközlési berendezések lapos tető esetén  a háztetőre,  sátortetős épületeknél a padlástérbe kerülnek.

Mi egy napról napra alakuló történet közepébe csöppentünk bele, és jó esély van arra, hogy sikerül megszüntetni az állandó zajforrást. Kovácsék felajánlották a pincerészüket, hogy ott helyezzék el a berendezéseket, és valószínűleg ez lesz a jó megoldás. A Telenor legalábbis arról tájékoztatott minket, hogy egy gödöllői állomásnál a padláson lévő berendezések pincébe történő áthelyezésének előkészítő munkálatai zajlanak. Ilyen esetben azonban újra kell írni a bérleti szerződést és a műszaki terveket is, majd jóváhagyatni és kivitelezni, ezért a folyamat várhatóan egy-két hónapig eltarthat.

Ezenkívül már csak a lakók közös jóindulata és jóváhagyása szükséges ahhoz, a berendezések költöztetése megtörténjen, és a társasház összes lakása kényelmes, csendes hely legyen. 

A család nevét megváltoztattuk, mert nem szeretnének konfliktust a többi lakóval.

Önnek is panasza van a bázisállomások miatt? Korábban volt a házán bázisállomás és antenna, de elzavarta a távközlési cégeket? Írja meg nekünk a történetét!