Magyar mobilhálózatok Európa legjobbjai

2016.02.04. 13:20

Az iparágban elismert OpenSignal globális felmérése az 4G/LTE hálózatokról azzal a meglepő eredménnyel zárult, hogy ma már a 30 megabit per másodperces letöltési átlagsebesség is gyakori, a fejlesztésekben úttörő szerepet játszó USA és Japán lefedettségben még mindig elég jó, de sebességben óriási a lemaradásuk. Ami pedig nekünk különösen jó hír:

a Telekom és a Telenor magyar hálózata a legjobbak közt van Európában.

A holland T-Mobile és a dán TDC van még az említésre méltó európai szolgáltatók közt. A legtöbb nyugat-európai ország, így például az Egyesült Királyság, Franciország és Németország, még mindig erősen függ a 3G-től. A világ első 4G/LTE hálózatait 6 éve indították el, azóta igazán lett volna idő kiépíteni az új generációs szolgáltatást.

Az OpenSignal az iOS-re és Androidra letölthető ingyenes alkalmazásain keresztül, több millió felhasználó segítségével gyűjt adatokat a hálózatok minőségéről. A most kiadott jelentéshez tavaly október és december között, három hónapon át gyűjtötték az információkat.

Képernyőfotó 2016-02-04 - 10.29.27.png

Érdemes átkattintani az OpenSignal jelentésének weboldalára, mert ott interaktív grafikonokon lehet végignézni a legjobb hálózatokat. A szolgáltatók csoportjának összehasonítását kiválasztva megnézhetjük például a teljes Deutsche Telekom csoport és a teljes Vodafone csoport teljesítményét.

Az országos bontást választva látható, hogy Dél-Korea és Szingapúr lefedettségben és sebességben egyaránt elhúzott a többi ország elől. A koreai LGT adja a legnagyobb, 99 százalékos lefedettséget, de sebességben megelőzi az Olleh, aki 34 megabites átlagsebességet kínál. A világ leggyorsabb hálózata a szingapúri Singtelé, náluk 40 megabit körüli a letöltési sebesség. Ez ráadásul átlag, nem csúcssebesség!

Hollandia, Kanada és Magyarország is ott az élen, a Telekom 30 megabites, a Telenor 29 megabites átlaggal. 

Képernyőfotó 2016-02-04 - 11.12.52.png

Az OpenSignal a fenti grafikonnal a  4G/LTE jelentőségét is megmagyarázza. Globális átlagot tekintve sokkal gyorsabb a 3G-nél, de még a wifinél is. Azt azért hozzáteszik, hogy a 4G nyilvánvalóan nem gyorsabb a wifinél, amikor az otthoni hálózatunkra akarunk csatlakozni, hiszen a legújabb 802.11ac szabványú routerekkel akár gigabites sebesség is elérhető. Más azonban a helyzet akkor, amikor a wifivel az internetre csatalkozunk, ilyankor ugyanis a vezetékes hálózat sebessége a meghatározó.

Frissítés: A magyar Vodafone később jelezte, hogy nekik 2015 végén 90 százalékos volt a kültéri 4G lefedettségük, míg az OpenSignal csupán 64 százalékot ír. A látványos különbség abból adódik, hogy az OpenSignal nem földrajzi lefedettséget figyel, hanem hogy az adott cég ügyfelei az idő hány százalékában tartózkodnak 4G hálózaton. Mivel a Vodafone később indította el a 4G szolgáltatását, több olyan eszköz lehet az ügyfeleinél, amivel csak a 3G érhető el.