Az emberek birkák: ingyen wifiért cserébe mindenre hajlandóak vagyunk

2016.02.23. 10:26

Hiába lehet folyamatosan arról olvasni, mennyire veszélyes, ha a legalapvetőbb számítógépes és internetes biztonsági alapelveket sem tartjuk be, újabb és újabb kísérletek bizonyítják, hogy az emberek naiv idióták.

Az Avast IT-biztonsági cég egy friss kísérletben a barcelonai reptéren állított nem túl szofisztikált csapdát: jelszó nélkül elérhető wifi-hálózatokat használtak, olyan nevekkel, mint „Starbucks”, „Airport_Free_Wifi_AENA” vagy „MWC Free WiFi”. Az eredmény megdöbbentő:

négy óra alatt kétezren csatlakoztak, vagyis ennyien sétáltak bele a csapdába.

A kutatók azért pont Barcelonát választották, mert most tartják a városban a Mobil Világkongresszus nevű óriási eseményt. Sokan kifejezetten emiatt érkeznek a városba, de természetesen sok a turista is a környéken. A lényeg, hogy az Avast szakemberei játszva szerezhettek volna személyes adatokat is, de most megelégedtek azzal, hogy kigyűjtsék, ki milyen internetes oldalt nézett meg, illetve néha azt is meg tudták nézni, hogy az adott telefonra vagy tabletre milyen alkalmazásokat telepítettek a tulajdonosok.

A jelenség nem furcsa, teljesen átlagos dolog, hogy ha ingyenes wifit találunk valahol, ahol pár percnél több időt töltünk el, akkor mindenféle védelem nélkül csatlakozunk rá, függetlenül attól, hogy egy fogorvosi váróról, egy gyorsétteremről vagy bármilyen más, alkalmi szolgáltatóról van szó. Az Avast arra próbálta felhívni a figyelmet, hogy ha ezt tesszük, mindenképpen próbáljuk meg a böngészést és a kapcsolatot biztonságossá tevő alkalmazásokkal védeni magunkat és az adatainkat, és ha lehet, ne ilyen nyílt hálózatokon keresztül intézzünk a netes banki ügyeinket.