Minek második kijelző egy mobilra?

2016.02.25. 16:30
Hány kijelző és hány kamera kell egy mobilnak? Nem, nem egy vicc kezdődik ezzel, az LG V10-nek ugyanis két kijelzője és három kamerája van. Teszteltük az LG egyik legújabb mobilját.

Amikor bemutatnak egy új csúcskategóriás okostelefont, a legnagyobb újdonság a teljesítményben szokott lenni, a csúcstelefonok esetleg kapnak egy nagyobb kijelzőt vagy jobb kamerát. Igazi újdonságokat ritkán fejlesztenek.

Ilyen újdonság volt például az LG-nél a hátlapon lévő gomb, amellyel egy időben megszűntek a fizikai gombok a G-szérián. De ilyen volt az iPhone-nál a nyomásra érzékeny kijelző is, amely az egér jobb klikkjének felel meg bizonyos alkalmazásoknál. És talán ilyen az LG egyik újabb ötlete, a második kijelző a mobilokon.

Amikor először hallottam, hogy kétkijelzős mobilt mutat be az LG, nem nagyon tudtam elképzelni, hogy hol lehet a második kijelző. A hátulján? Kihajtható lesz? Aztán láttam néhány videót a pici csíkról a mobil tetején, és túlzásnak éreztem, hogy kétkijelzősnek nevezik a V10-es mobilt.

Amikor végre Magyarországon is megjelent a mobil, és ki tudtam próbálni, akkor értettem meg igazán, hogy miért ez a neve. Szinte azonnal megszerettem, hogy folyamatosan be van kapcsolva, és látom a legfontosabb információkat.

A második kijelző egy nagyon vékony csík a mobil kijelzője felett. Ez állandóan bekapcsolt állapotban van, mutatja az órát, a töltöttséget és a legfontosabb értesítéseket, például ha új üzenetet, emailt kapunk. Mindig az adott alkalmazáshoz illő információt kapjuk, ha például a kamerát megnyitva innen választhatjuk ki a különböző beállításokat.

A leggyakrabban használt alkalmazásokat is odatehetjük, de irányíthatjuk innen a zenét, megjeleníthetjük a naptárban soron következő találkozók időpontját is. Számtalan lehetőségünk van a használatára. Ez a második kijelző nem teljes fényerővel ég, ha ki van kapcsolva a kijelző, halványan jeleníti meg a kért információt.

Ennek számos előnye van, többek között az okostelefonok egyik legnagyobb kihívására, a napi töltésre is választ adhat. Nem azt mondom ezzel, hogy eléri a régi, kis kijelzős, nem okosmobilok egyhetes üzemidejét, de megnövelheti azzal, hogy nem kapcsoljuk be minden egyes alkalommal a nagy kijelzőt, amikor valamilyen értesítést kapunk. Igaz, a V10 akkumulátora így sem bírta tovább, mint egy átlagos okostelefon. Talán majd a következő modell.

Ami még szokatlan a V10-ben, hogy két előlapi kamerája van. Még nem jöttem rá, hogy tényleg fontos újítás-e – de lehet, az a gond, hogy nagyon ritkán készítek szelfiket. De erről később.

Mielőtt továbbmennénk a mobil belső tulajdonságainak bemutatásával, kissé visszatérek a dizájnra, mert fontos a teljes képhez. A V10 hatalmas, már-már a phablet (félig mobil, félig tablet) kategóriába tartozik 5,7 hüvelykes kijelzőjével. Hátlapja bőrhatású anyagból készült, és bár nem tagadhatja műanyag jellegét, arra jó, hogy nem csúszik ki a telefon a kezünkből. Ez kevés csúcskategóriás készülékről mondható el, még az iPhone és a Galaxy felső kategóriás modelljeivel is folyton vigyázni kell, de az LG G4-ese is a csúszósabb kategóriába tartozott.

A V10-en nincsenek fizikai gombok a hátlapit leszámítva, ez ma már védjegye lett az LG-nek. Amúgy is annyira megszoktam ezt, hogy amikor tesztkészüléket kapok tőlük, régi ismerősként üdvözlöm ezt a gombot. A tesztek végeztével pedig néhány napig simogatom a hüvelykujjammal a saját mobilom hátlapját. A V10-en erre a gombra tették a manapság szinte elmaradhatatlan ujjlenyomat-olvasót is.

A mobil teljesítményébe nem mennék bele nagyon mélyen, a Qualcomm MSM8992 Snapdragon 808 processzor megteszi a magáét. Egy hétig nyúztam a mobilt és nem panaszkodtam, gyorsnak, gördülékenynek találtam a működését. Nagyjából olyannak, amilyet egy jó telefontól el is várok.

A mobilnak cserélhető az akkumulátora és bár egyre kevesebben kapják fel a fejüket erre, van egy réteg, amely kifejezetten érzékeny arra, ha nincs meg ez a lehetősége. Pozitív, hogy bővíthető microSD-vel, bár alapból elég nagy tárhellyel adják a mobilt, 32/64 gigabájtos változatokban lehet megvenni.

A kamerákról már előzetesen nagyon jókat írt a szaksajtó, és nem véletlenül. A hátlapi kamera kiemelkedik a mezőnyből, nagyon gyors, és részletgazdag képeket lehet vele lőni. A mozgó tárgyakkal akadnak néha gondok, de a rossz fényviszonyokba nem tört bele a kamera bicskája.

A két előlapi kamerának az a magyarázata, hogy az egyikkel közeli, a másikkal széles látószögű képet lehet készíteni. Ez utóbbi akkor lehet jó, amikor fontos a háttér, amely előtt a szelfit készítjük. Vagy egyszerűen többedmagunkról készítünk szelfit. Értelemszerűen ezekkel a kamerákkal nem olyan minőségűek a képek, mint a másikkal, de ez az ára a szelfizésnek. A két kamera egyelőre feleslegesnek tűnik, az egyhetes tesztidőszak alatt egyszer sem használtam az előlapi kamerát (azt kivéve természetesen, amikor kipróbáltam, milyen képeket csinál).

Összességében a V10 jó, de korántsem olcsó mobil, itthon a 32 gigabájtos változat 180-200 ezer forint körül kapható majd kártyafüggetlenül. A második kijelző és a pluszkamera mind emeli a mobil árát. Egyértelműen nem a széles tömegeknek készült, hanem egy meghatározott réteget akartak megcélozni vele. Azokat, akik használják a mobilok kameráit, szeretnek olyan új dolgokat kipróbálni, mint egy kétkijelzős mobil, és ezt meg is tudják fizetni.