Nem szobadísz, igásló

2016.03.04. 21:43
A Thinkpad X1 Yoga jelenleg a Lenovo egyik legjobb gépe. Az elsősorban üzleti felhasználókat célzó laptop-tablet hibridet még januárban mutatták be a La Vegas-i CES-en, de a február végi barcelonai Mobil Világkongresszuson is az egyik legsűrűbben körbeállt eszköz volt a Lenovo standjánál. Stílszerűen a barcelonai úton teszteltem, hogy ha már munkára szánják, tényleg élesben nyúzhassam. Van ennél szebb gép, az biztos, olcsóbb meg pláne – de dolgozni, azt tényleg nagyon lehet vele. Persze félmilliós ár felett ez a minimum.

A gépei elnevezésével a Lenovo nem kifejezetten könnyíti meg a felhasználó dolgát. A tesztelt hibridet Thinkpad X1 Yogának hívják, ehhez képest a cég laptopjai között találni olyat, ami Thinkpad, de nem Yoga; van olyan, ami Yoga, de nem Thinkpad; de van Thinkpad Yoga-vonal is, ami nem X1. És ezek még csak a laptopok, a tabletek között is akad külön Yoga, és külön Thinkpad is. Érdemesebb az X1 mentén elindulni, ehhez az üzleti szériához tartozik most többféle eszköz is:

  • Az alap az X1 Carbon, ennek a negyedik generációja fut éppen, és egy sima laptopról van szó.
  • A másik véglet az X1 Tablet, ez egy különálló táblagép, amely felcsatolható billentyűzettel laptoppá alakítható.
  • A számunkra most érdekes X1 Yoga a kettő közötti hibrid, gyakorlatilag a Carbon laptop Yogával megbolondított, összevissza hajtogatható változata.

X1 Yoga, a laptop

Az X1 Yogánál is arra próbáltak figyelni, hogy úgy legyen minél elnyűhetetlenebb, hogy közben ne görgős bőrönddel kelljen átvinni a szomszéd szobába. A Carbonhoz hasonló szénszálas testet kapott, ami ugyan nem olyan elegáns, mint egy fémház, cserébe könnyebb, de elég strapabíró a különböző terheléses tesztek alapján. A 1,27 kilójával ez most az egyik legkönnyebb laptop-tablet hibrid a 14 hüvelykes kategóriában, és 16,7 milliméteres vastagságával egy sima ultrabookhoz képest nem extravékony, de a hibridségéhez képest sikerült kifejezetten karcsúra hagyni.

Az LCD-kijelzőjét Gorilla Glass 4-es üveg védi, és alapjáraton full HD felbontású, de valamivel nagyobb WQHD felbontással is kérhető. A modell különlegessége, hogy áprilisban jön belőle egy OLED-kijelzős változat is, ami a laptopoknál nem szokványos megoldás, ez lesz az egyik első ilyen. A Samsung telefonjaiból ismerős kijelzőtípus nagyobb kontrasztot, élénkebb színeket és sötétebb feketéket kínál, cserébe drágább, energiaigényesebb, és nincs belőle matt változat. Kérdéses, hogy mennyi értelme van épp egy üzleti eszköznek szánt modellt OLED-del felszerelni mondjuk egy filmezésre szánt darab helyett, ez főleg a beépített tollal tabletmódban dolgozó dizájnereknek jöhet jól. Mindenesetre sima LCD-vel is választható.

Az alapmodell hatodik generációs Intel i5-6200U processzorral, 8GB RAM-mal és 128 GB SSD tárhellyel rendelhető (ilyen járt nálunk is), de egészen a i7-6600U processzoros, 16GB RAM-os és 512GB-os kiadásig lehet turbózni a gépet. A Carbonhoz képest több csatlakozót kapott: többek között három USB 3-as és egy HDMI-port, illetve egy microSD-nyílás is található rajta. A hivatalos üzemidő az X1 Yogánál 11 óra a sima LCD-kijelzővel, aminek az eléréséhez persze irreálisan ideális körülmények kellenének. Viszont a gyakorlatban intenzív munkavégzés mellett, különösebb óvatoskodás nélkül is simán bírt a gép több mint hat órát.

Billentyűzetben a Thinkpadek hagyományosan erősek, a gombok itt is kényelmesek, jó minőségűek és háttérvilágítást is kaptak. A védjegynek számító Trackpoint ezúttal is ott piroslik a gombok között, én ennek sose vettem igazán hasznát, de ez nyilván ízlés dolga. (Ahogy a Ctrl és a Funckió gombok sorrendje is a bal alsó sarokban, bár gyengébb napjaimon simán megszerveznék egy online petíciót, hogy cseréljék vissza a sztenderd kiosztásra, ahol jobban kézre esik.) Az ujjlenyomat-olvasó szintén kötelező céges elem, pipa. Az egérpaddal viszont néha meggyűlt a bajom, a kattintások néha akadoztak, vagy nem voltak elég érzékenyek.

Az üzleti imidzs járulékos előnye, hogy a Thinkpadeket nem szokták mindenféle haszontalan programmal teleszemetelni, ez nagyrészt itt is igaz, csak pár lenovós alapszoftvert kell kerülgetni.

X1 Yoga, a tablet

Az eszköz eddig Carbon-hasonmás, yogásodni akkor kezd, amikor elkezdjük 180 foknál is tovább hajtani a kijelzőjét. Alapvetően négyféle módban használható: a laptop mellett sátoralakban felállítható az asztalra; a kifordított billentyűzeten aljzatként kitámasztható; és az alsó részét teljesen visszahajtva kapjuk meg a tabletet. A két középső fázis inkább csak a reklámszövegekben válik ketté, valójában nagyjából ugyanarra jók. Viszont a két fémpánt elég stabilan tartja a gép két felét, ezért nagyjából bárhogy megáll, ami szóban lényegtelennek tűnik, de a gyakorlatban elég hasznos ez a rugalmasság. Mivel a tabletté alakítást nem úgy oldották meg, hogy a kijelző lecsatolható, így az X1 Yoga nem lett fejnehéz, jó az egyensúlya, nem akar semmilyen állásban felborulni vagy kifordulni a kézből.

A másik oldalon ennek a megoldásnak a hátránya nyilván az, hogy tabletnek elég nehéz a gép. Már ha a villamoson egy kézzel előkapható modellekhez hasonlítjuk, de ennek nem sok értelme lenne. Már a 14 hüvelykes kijelzőméretből is világos, hogy az X1 Yoga inkább otthoni/irodai kontextusba akar mobilitást hozni. Arra viszont még ez a méret és súly is kényelmesnek bizonyult, hogy otthon ölbe kapva megnézzek rajta egy-egy videót, nemcsak azért, mert nem szakadt le a derekam, hanem azért is, mert nem különösebben melegszik a gép. A kitámasztott állásokban pedig könnyebb körbeülni, képeket vagy prezentációkat mutogatni rajta.

A visszahajtós megoldás nyilvánvaló hátulütője az lenne, hogy az eszköz aljára kerülő gombok összevissza nyomódnának, és nem lehetne rendesen megfogni se tőlük a gépet. Korábban bele is futott ilyesmibe a Lenovo, de az újabb típusoknál ezt sikerült azzal kivédeni, hogy a gombok a hajtással párhuzamosan visszahúzódnak a foglalatba.

Maga a váltás egyébként általában zökkenőmentes, a gépen futó Windows 10 különösebb gond nélkül adaptálódott az éppen használt módhoz: amíg még inkább laptopnak tűnt a gép, addig asztali módban futott, de amikor már gyanúsan érintőkijelzős módba görnyedt, akkor a rendszer is átugrott tabletmódba.

Ha már érintőkijelző, jár az X1 Yogához egy toll is. Ez kellően pontos, és nyugodtan rá lehet tenyerelni a használata közben a gépre, nem zavarja össze az érzékelést. Jó ötlet, hogy a gépbe dugva tárolható, mint például a Samsung Galaxy Note telefonok tollai is, így egyben a töltés is megoldott. Nem jutottam el a lemerítéséig, de állítólag 20 másodperc alatt magába szív 2 órára elegendő löketet.

X1 Yoga, a hibrid

Összességében az X1 Yoga hibridsége nem fölösleges trükknek érződött használat közben, sőt inkább eltűnt szem elől. Ha épp laptopra van szükség, nyugodtan el lehet felejteni mindenféle hajtogatást, mert nem ütközünk kellemetlen kompromisszumokba, amelyek emlékeztetnének rá. Ehhez persze az is kell, hogy nem tablet-, hanem laptoplőerő dolgozik benne, a teszt alatt végig zökkenőmentesen és gyorsan működött.

Viszonylag vékony, de nem különösebben dizájnos, ami nem is gond, hiszen végül is elsősorban munkaeszköz, de lakásdísznek azért ne ilyen laptopot vegyenek. A tablet mód miatt szabadidős médiafogyasztásra is kényelmes. A kijelző az alapmodellben is szép, bár nem kiugró, a hangja is rendben van, de azért érződik, hogy nem zenehallgatásra vagy mozizásra hegyezték ki.

Tehát ne vegyen X1 Yogát, ha dizájneszközt, könnyed tabletet vagy főleg multimédiás gépet keresnek (ahhoz egyébként is iszonyatosan túlárazott). Ha mindez nagyon szép és jó, de egyáltalán nem tervezi összevissza hajtogatni a gépét, akkor inkább az X1 Carbon felé keresgéljen. Munka közben viszont szép csendben a háttérbe vonul és teszi a dolgát, úgyhogy ha egy rugalmas, könnyen hordozható munkaeszközre van szüksége, nyugodtan vegyen X1 Yogát. Pláne, ha a cége fizeti ki, mert azért olcsónak még munkagépként se mondanám.

A Lenovo itthoni képviselője szerint a Thinkpad X1 Yoga már Magyarországon is rendelhető, március végétől lesz raktáron. Négyféle konfigurációban kapható előre összeállítva: az alapmodell ajánlott ára 746 ezer forintról indul, ami összeállítástól függően emelkedik, és mivel üzleti modellről van szó, egyéni konfigurációban is kérhető.