Mi a fenéhez kell 500 Mbps-os netkapcsolat?

2016.04.29. 16:35

Ezt olyan, mint az autóknál az extra lóerők. Nagyon jól jön, amikor szükségünk van rá

- mondta Magnus Ternsjö, a UPC Magyarország vezetője, amikor arról kérdeztük, hogy mire lehet egyáltalán kihasználni az általuk kínált 500 megabites hozzáférést. Dél-Koreában, ahol az évek óta elérhető gigabites interneten lóghatnak az emberek, ez nyilván egyértelmű, de idehaza még kevésbé jó a helyzet. Tucatnyi tanulmány ír arról, hogy nem használjuk ki a net adta lehetőségeket. Magnus Ternsjö is úgy látja, hogy oktatás nagyon fontos, növelni kell a felhasználók tudatosságát.

„A jövőben biztosan szükségünk lesz erre a sebességre - mondta a cégvezér - amikor családonként akár száz okoskütyü is az internetre fog csatlakozni, szemben a mostani 4-5 eszközzel.”

A kábeltévés szolgáltató teljes hálózata 1,7 millió háztartást fed le, és a cégvezető elmondása szerint ennek a 94 százaléka tud előfizetni 240 Mbps-es legnagyobb letöltési sebességre, míg 84 százaléknál lehet 500 Mbps a maximum.

Korlátozott korlátlanság 

A lefedettség a UPC Mobile szempontjából is fontos. Múlt héten feloldották azt a korlátozást, hogy csak a vezetékes ügyfeleik fizethettek elő erre az egyedi mobilszolgáltatásra, amely korlátlan adatforgalmat kínál, viszont a riválisokénál jóval kisebb sebességen, 1-4 megabiten.

Most már nem kell tévés vagy kábelnetes szolgáltatással rendelkezni ahhoz, hogy valaki a UPC-nél mobilozzon, de még így sem lehet bárkiből előfizető: továbbra is előfeltétel, hogy az adott lakcímen elérhető legyen a UPC vezetékes szolgáltatása. „Újak vagyunk a mobiliparban, és még mindig kiegészítő szolgáltatásként tekintünk a UPC Mobile-ra” - mondta Tersjö a területi korlátozással kapcsolatban.

Bár az is visszafogja a szolgáltatás elterjedését, hogy a 4,1 millió magyar háztartás több mint felében nincs az UPC-nek lefedettsége, a mobilszolgáltatás egyelőre nem olyan elterjedt, hogy ez problémát jelentene: körülbelül 40 ezren fizetnek elő rá. Ennél jóval többen, 65 ezren használják rendszeresen az otthoni wifi eszközök segítségével biztosított, immár több mint 420 ezer hotspotból álló Wi-Free szolgáltatásukat is.

   Freedom Basic Freedom Bronze Freedom Silver Freedom Gold Freedom Max
Perc Hálózaton belül korlátlan + 50 perc Hálózaton belül korlátlan + 150 perc Hálózaton belül korlátlan + 300 perc Hálózaton belül korlátlan + 500 perc Korlátlan 
Sms Hálózaton belül korlátlan + 50 db Hálózaton belül korlátlan + 150 db Hálózaton belül korlátlan + 300 db Hálózaton belül korlátlan + 500 db Korlátlan
Adatforgalom,
le-/feltöltés
korlátlan, 1/0,5 Mbps korlátlan, 1/0,5 Mbps korlátlan, 2/1 Mbps korlátlan, 4/2 Mbps korlátlan, 4/2 Mbps
Ár 3490 Ft/hó 4490  Ft/hó 6990 Ft/hó 10990 Ft/hó 18990 Ft/hó

Mindegyik tarifához hozzá kell adni ezer forintot mindazoknak, akik ugyan a lefedettségi területen élnek, de nem fizettek elő vezetékes szolgáltatásra. Ugyanakkor előny, hogy a UPC-nél nincs hűségidő, és a tarifa szabadon megváltoztatható.

Összevetettük a belépő szintű árat más szolgáltatókéval: a Telekomnál havi 3490 forintért körülbelül 90 perc beszélgetés vagy sms-t és 200 MB adatforgalmat kapnak az ügyfelek a Move S csomagban, a Telenornál 80 perc beszélgetés, 0 sms és 200 MB fér ekkora a csomagba, míg a Vodafone 100 perc vagy sms-t és szintén 200 MB-ot ad a 2990 forintos Go EU csomagban, ehhez viszont ingyenes uniós roaming is tartozik a hazai forgalmi keret erejéig. Ez a havi 200 MB csupán napi 6-7 megabájt adatforgalmat jelent, ami a legenyhébb emailezéssel és csevegéssel is simán lemeríthető. A nagy szolgáltatók természetesen hűségidővel számolják ezeket az árakat.

Másképp mobiloznak

A UPC mobilszolgáltatása egy éve indult el, és az akkori tesztünk szerint még a leglassabb 1 megabit per másodperces csomag is szinte mindenre jó. A távközlési cég azt is megvizsgálta, hogy miben különbözik a korlátlanul netezők viselkedése azokétól, akik valamelyik rivális mobilcég korlátos adatcsomagját használják.

Mint az Ithaka kutatócég fenti ábráján látható, a korlátlan adatforgalom jócskán fellendíti az appok használatát: a felhasználók jóval bátrabban navigálnak, osztanak meg fotókat, emaileznek és böngésznek, mint akik megabájtokért fizetnek.

Persze felmerül a kérdés, amit most még nem tudunk megválaszolni, hogy miként változik majd a UPC Mobile megítélése, amikor a mobilozók egyre több szélessávot igénylő appot kezdenek használni.