Így változik a roaming a nyáron

GettyImages-477297568
2016.05.02. 17:40

Az Európai Unió rendeletének hála megint csökkentek a roamingdíjak a kontinensen, hogy kevésbé legyen sokkoló, amikor az uniós országokban mobilozunk. Bár a tarifákról minden egyes országba belépve értesítő sms-t kapunk, nem árt előre felkészülni a várható költségekre.  

Fontos tudni, hogy az EU-s roamingtarifa két részből áll:

  1. hazai előfizetői díjak
  2. a roamingra felszámított többletdíj

A szabályozás csak az utóbbira terjed ki, az EU csak abba tud beleszólni, hogy a külföldi tarifa mennyivel lehet drágább a hazainál. Magyarán, amikor külföldre megy, nézze meg az interneten az aktuális tarifacsomagjában szereplő árakat, és ahhoz adja hozzá a maximális többletdíjakat, a szolgáltató ugyanis ennél többet nem kérhet. Hogy ne legyen olyan egyszerű a helyzet, az Unió euróban határozta meg a maximumokat, így mindig az aktuális euró/forint árfolyam a mérvadó.

Íme a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság oldalán hétfőn közzétett táblázat:

    Maximális többletdíjak
Híváskezdeményezés   0,05 EUR/perc (most 19,23 Ft/perc)
Hívásfogadás  0,0114 EUR/perc (most 4,38 Ft/perc) 
SMS küldése 0,02 EUR/sms (most 7,69 Ft/sms)
Adatforgalmazás 0,05 EUR/MB (most 19,23 Ft/MB)

Szerencsére van egy összesített maximum is, tehát ha eleve túl sokba kerülnek a percek, sms-ek és megabájtok, a szolgáltató akkor sem lépheti túl az alábbi (egyébként döbbenetesen magas, de legalább létező) határt:

     
Híváskezdeményezés   0,19 EUR/perc (most 72,86 Ft/perc)
 Hívásfogadás 0,05 EUR/perc (most 19,17 Ft/perc) 
 SMS küldése 0,06 EUR/sms (most 23,01 Ft/sms) 
 Adatforgalmazás 0,20 EUR/MB (most 76,69 Ft/MB)

 Mint azt korábban megírtuk, az EU 2017. június 15-től eltörli a többletdíjakat, tehát a távközlési szolgáltatás nem kerülhet többe, mint a hazai hálózaton. Nagyjából úgy, ahogy a Vodafone új EU-s díjcsomagjai is már most tartalmazzák a roamingot, tehát ezekkel a tarifákkal a bennük foglalt perceket, sms-eket és adatforgalmat az EU országaiban is el tudják használni az előfizetők.   

(Borítókép: Europress / Getty / Bloomberg)  • Tippek
  • Hírek