Mobilos játék segít a demenciakutatóknak

2016.05.06. 13:56

Az időskori demenciával kapcsolatos kutatás felgyorsításához fejlesztettek ki egy okostelefonra telepíthető videojátékot a University College London és a University of East Angia kutatói a Deutsche Telekom támogatásával. A Sea Hero Quest nevű appban névtelenül gyűjtik az adatokat, és elküldik azokat a kutatóknak.

jatek

A játékban háromdimenziós környezetben kell navigálni, mert ez az a képesség, amit a demenciában szenvedők elsőként veszítenek el.

A kutatók abban bíznak, hogy soha nem látott adatmennyiség gyűlik össze a játékosok segítségével. Hogy jobban érzékelhetők legyen, miben is hoz áttörést egy ilyen app: dr. Hugo Spiers azt mondta a BBC-nek, hogy a munkatársaival eddig évente 200 emberen tudtak kutatásokat elvégezni, ezzel a játékkal azonban egy perc alatt megfigyelték ugyanennyi ember viselkedését.

Maga az app nem mutatja ki a demenciát, ezt a kutatók igyekeznek kihangsúlyozni. A játékban arról készítenek anonim hőtérképet, hogy a játékosok merrefelé indulnak felfedező útra. A játék célja ugyanis az, hogy a főhőssel bejárják a környéket, és közben tengeri szörnyekkel vívjanak csatákat. Később, az eredmények alapján fognak majd diagnosztikai teszteket létrehozni, hogy pillanatok alatt kimutatható legyen a navigációs képességek romlása, és a demencia kezdete.   

 

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!