Óriási siker a demenciakutató mobiljáték

2016.05.20. 13:03

Alig két héttel a bevezetése után világszerte több mint egymillió ember töltötte le a Sea Hero Quest (A tenger hőse) nevű mobiljátékot, amelyet a demenciakutatás előmozdítására fejlesztettek kutatók a Glitchers játékfejlesztő céggel és a Deutsche Telekommal együttműködve. A globális számhoz a magyar felhasználók kiemelkedő arányban, több mint hetvenezer letöltéssel járultak eddig hozzá – írja közleményében a Magyar Telekom. Több mint ötven országban az iOS-es és az androidos letöltési toplistákra is felkerült a játék.

Sok demenciával élő ember számára az első tapasztalt tünet a térbeli tájékozódási képesség elvesztése, akár az általuk jól ismert helyszíneken és környezetben is. Ezért a demenciát okozó betegségek diagnosztizálását célzó tesztek kifejlesztésében az egyik legfontosabb lépést egy nemzetközi, globális tájékozódási alapszint meghatározása.

A Sea Hero Quest és a vele eltöltött 3 milliárd játékóra nagyot lendít a demenciakutatáson: a kutatók annyi adatot nyernek a felhasználók navigációs képességeiről, amennyit laboratóriumi körülmények között 1500 évbe telt volt kitermelni. A névtelenül begyűjtött adatok elemzését a University College London kutatói vezetik majd a következő hónapokban.

"Ahhoz, hogy az emberek térbeli navigációs képességének alapszintjét meg lehessen határozni, fontos, hogy a különböző országokban élő, különböző korú és nemű játékosok a lehető legnagyobb számban vegyenek részt a játékban, választ adva a tudomány legfontosabb kérdéseire, miközben a jó cél érdekében játszanak” – mondta a projektet vezető Michael Hornberger az East Anglia Egyetemről.

Ha ön is beszállna a kutatásba, vagy csak játszani akar, ezekről a linkekről töltheti le a Sea Hero Quest androidos illetve iOS-es változatát.  • Hírek
  • Árfolyam