Életet mentett Siri, az iPhone asszisztense

2016.06.08. 11:27

Az iPhone hangfelismerő asszisztensét, Sirit megszólítva hívta ki a mentőket egy anya Ausztráliában. Stacey Gleeson észrevette, hogy egyéves lánya abbahagyta a lélegzést. A nő a telefonját felkapva rohant be a szobába, de ahogy felkapcsolta a lámpát, elejtette a készüléket.

89906147 giana
Fotó: Stacey Gleeson

Elkezdte újraéleszteni a gyereket, és közben "hey, Siri!"-kiáltásokkal próbálta bekapcsolni a földön heverő telefont. Amikor sikerült, megkérte a programot, hogy hívja fel neki a mentőket, és a szolgáltatás működött: tárcsázta a segélyhívót, a kislányán szívmasszázst végző anya pedig segítséget tudott hívni anélkül, hogy fel kellett volna állnia a gyerek mellől.

Az eset még márciusban történt, de csak most lett nyilvános, mert az anya meg akarta köszönni az Apple-nek, hogy a lehetőség megmentette a gyerek életét. „Korábban is próbálgattam a funkciót, jó mókának tűnt. Az eset óta viszont folyamatosan bekapcsolva tartom, és soha nem is kapcsolom majd ki” – nyilatkozta Gleeson a BBC-nek.

Nem ez az első alkalom, hogy egy okoseszköz megmenti a használója életét: tavaly egy Apple Watch-felhasználó ment el orvoshoz, mert az órán látta, milyen furcsán ver a szíve, illetve olyan is volt már, hogy gyilkos lövést vagy épp robbanásból származó repeszt állított meg egy iPhone. Persze ne zárjuk ki, hogy egy-egy ilyen sztori valamilyen jól kitalált vírusmarketing-kampány eredménye.  • Hírek
  • Hírek