Obama elnök dobta a Blackberryjét

2016.06.15. 16:01

Barack Obama azt mondta a Late Night With Jimmy Fallon tévéshowban, hogy már nem a védelmi minisztérium által jóváhagyott Blackberry mobilt használja, hanem egy androidos telefont. Az Ars Technica szerint ez egy erősebb védelemmel ellátott Samsung Galaxy S4 lehet.

Most a Galaxy S4 az egyetlen olyan kereskedelmi forgalomban kapható mobil, amely megfelel a Védelmi Információs rendszerek Ügynökség (DISA) irányelveinek, és csatlakozhat az amerikai elnök által is használt hálózathoz.

Ezeken a telefonokon természetesen nem a gyári szoftverek vannak, és nagyon korlátozott a működésük. Letiltották a kameráit, különleges védelemmel ellátott Outlook levelezőt futtatnak, nem tudnak sms-t küldeni, webet böngészni, de még hagyományos telefonhívásokat se lehet lebonyolítani, mert minden elnöki beszélgetést egy biztonságos VoIP-hálózat kezel.

Obama azt mondta a tévéshowban, nagyjából

olyan ez a mobil, mint a játéktelefonok, amin rajta vannak az ikonok matricái, de semmire nem használhatók

A beszélgetésben 2:12-nél kezdődik a telefonos rész.

Az is lehet, hogy Obama nem is a Samsung készülékét használja, hanem egy különleges, csak neki elkészített szupertitkos modellt, de annak azért több értelme lenne, ha a DISA egy általa minősített telefont adna az elnök kezébe.