Kiléptek az EU-ból? Drágábban adjuk a mobilunkat!

2016.07.06. 09:18

Még mindig senki nem tudja, nem is tudhatja biztosan, hogy milyen hosszú távú következményei lesznek a brexitnek, vagyis Nagy-Britannia kilépésének az EU-ból. Az viszont biztos, hogy komoly kihívások elé néz az elszigetelődő szigetország, és főleg rövidebb távon futhat bele a gazdaságot, és ezen belül a techszektort megrázó pofonokba. Arról például már mi is írtunk, hogy veszélybe kerülhet London startupközponti státusza, de ennél közvetlenebb következmény, ha emelkedni kezd egyes termékek ára.

A hagyományosan jó ár-érték arányú telefonjairól ismert OnePlus kínai mobilgyártó kedden bejelentette, hogy a legutóbbi csúcskészüléke, a OnePlus 3 jövő héttől 20 fonttal drágább lesz Nagy-Britanniában. A drágulás oka a bizonytalan gazdasági helyzet miatt meredeken zuhanó fontárfolyam. A cég közleménye szerint amíg tudták, tartották magukat, de már nem bírnak tovább ellenállni.

Az emelkedés természetesen se nem példa nélküli, se nem túl nagy mértékű: nagyjából hat százalékos, ami hétezer hétezer forintot jelent (115 ezer helyett 122 ezer forintnak megfelelő összeg lesz az árcédulákon). Ugyanakkor intő jel lehet a briteknek a közeljövőre nézve.