Japánból felvásárolják a világ mobiliparát

GettyImages-546077074
2016.07.18. 09:10

A japán mobilszolgáltató Softbank felvásárolja az ARM Holdingot, az okostelefonok és tabletek piacán domináns technológiai céget, melynek a csipjei autókban, tévékben, órákban, laptopokban, asztali számítógépekben, szerverekben és beágyazott rendszerekben is megtalálhatók. A Softbank 23,4 milliárd dollárt fizet a brit cégért.

A 25 éve megalapított ARM központja Cambridge mellett van, és most négyezer embert foglalkoztatnak. Most az ARM az Intel egyik legnagyobb versenytársa, és csipjeinek dizájnját olyan óriáscégek használják, mint a Samsung és az Apple. Minden egyes készülék után kap az ARM egy kis licencdíjat, de mivel ezekből az eszközökből évente több milliárdot eladnak, ez a biznisz elég jól jövedelmez.

Ha lezárul a felvásárlás, ez lesz a legnagyobb ilyen ügylet Európában. 

A Softbank a japán technológiai ipar egyik üstököse. Masayoshi Son cégvezér irányításával lett belőle globálisan meghatározó távközlési és médiaipar vállalat, és a portfóliójában van többek közt a negyedik legnagyobb amerikai mobilszolgáltató, a Sprint többségi része, valamint a Yahoo Japan, amely a szigetország legnépszerűbb webkeresője.

A Financial Times összeállítása szerint az elmúlt évtizedben 140 ügylettel, összesen 82 milliárd dollár értékben fektetett be pénzt a Softbank kisebb-nagyobb vállalatokba, a kevésbé ismert startupoktól a milliárdos nagyságrendű cégekig.