Gyémántból készül a karcálló mobilkijelző

2016.08.09. 09:38

Mostanáig több milliárd mobilt szereltek fel a Corning által gyártott Gorilla Glass karcálló edzettüveggel, de máritt van egy trónkövetelő, a sokkal menőbb nevű

gyémántüveg.

Az Akhan Semiconductor jelentette be, hogy közel áll a gyémántborítás piacra dobásához, és ennek az üvegnek nemcsak a neve cseng jól, hanem állítólag ellenállóbb is lesz, mint a mai csúcsmobilokon megtalálható Gorilla Glass.

ncd-640x353
Fotó: Gorilla Glass

A cég közleménye szerint az Akhan Miraj nevű borítás hétszer jobban ellenáll a karcolásoknak, és négyszer nehezebben törik, mint az ismert rivális. Állítólag könnyebben és olcsóbban legyártható, mint a zafírüveg, hiszen más ipari célokra évek óta gyártanak mesterséges gyémántokat.

Az Akhan megoldása annyiban különbözik a Corningétól, hogy a gyémántüveg valójában egy rendkívül vékony borítás, amit egy hagyományos üvegre visznek fel a kémiai gőzfázisú rétegleválasztás (CVD) módszerével. Mint a képünkön is látható, a gyémántbevonatú üveg hajlékony marad, és állítólag a fényvisszaverő tulajdonságát is úgy állították be, hogy a telefonok ne csillogjanak úgy, mint egy méregdrága gyűrű.

https-2F2Fblueprint-api-production.s3.amazonaws.com2Fuploads2Fca
Fotó: Gorilla Glass

Még nem tudni, hogy a gyémántbevonatú üvegek mikorra kerülnek gyártásba. Az Akhan Semiconductor állítólag felkészült arra, hogy nagy volumentben állítson elő ilyen üvegeket, és a megoldás licencelésétől sem zárkózik el.