Kivédi az Android a Quadrooter támadását

2016.08.10. 15:42

A legújabb androidos biztonsági rés, a Quadrooter elméletileg 900 millió androidos készüléket tesz védtelenné, de a Google azt mondja , hogy nagyon könnyű védekezni ellene.

Mi is megírtuk, hogy a támadás akkor kivitelezhető, ha a mobil tulajdonosa külső forrásból telepít appokat, amit azt jelenti, hogy a Beállítások védelem/biztonság menüjében engedélyezni kell az "Ismeretlen források" használatát, vagyis azt, hogy a Google Play Áruházon kívül máshonnan, például .apk formátumú fájlból is lehessen installálni.

Aki béta appokat tesztel, kalózmásolatokat telepít, esetleg eleve azért rootolta a telefonját, hogy mindenféle appot fel tudjon tenni rá, az nagyobb veszélynek van kitéve, mint aki szigorú önmegtartóztató életmódot folytat, és csak úgy használja a mobilját, ahogy azt a Google kitalálta.

A Google azt is közölte, hogy az Android 4.2 óta működő appellenőrző szolgáltatása is meg tudja fogni a Quadrootert, amennyiben a felhasználó nem kapcsolja ki ezt a védelmet. Egy Quadrooter szintű támadást valószínűleg úgy megfog, hogy nem ad lehetőséget a felhasználónak a veszélyesnek ítélt app telepítésére.