Iskolába megy a mobiltelefon

2016.08.22. 16:23
Megjelentek az iskolakezdési ajánlatok az áruházakban, úgyhogy aki nem akar részt venni a szeptemberi tolongásban, már most elkezdheti a tanszerek beszerzését. Pokémonos illatos radírt nem fogunk ajánlani, pedig biztosan tele lesznek ilyesmivel a boltok, de segítünk kiválasztani a gyermeknek megfelelő mobilt.

A mobilvásárlás első és legfontosabb lépése a szolgáltató kiválasztása, hiszen jó esetben nem a készülékre kell minden hónapban több ezer forintot elkölteni, hanem beszédpercekre és mobilnetre. Az sms-nek már az említése is annyira ciki, mintha képeslapokat ajánlanánk. Legalább nyolcféle hálózaton tudunk úgy csevegni, hogy nem kell darabonként fizetni az üzenetekért.

Közösségi mindenesek

A szolgáltatók kínálatában is találunk megfizethető árú csomagokat mobilnettel, és ezek nagyjából lefedik a gyermek várható telefonálási igényeit. A legnagyobb előnyben a Vodafone ügyfelei vannak, de csak ha már a felnőttek a szolgáltatónál vannak, és az előfizetéseik egy néven, Family csomagban vannak. Ebben az esetben ugyanis a gyermek kaphat olyan spéci Kid vagy Young EU csomagot, amelyben a szülők felhívása teljesen ingyenes, sőt, még az EU területéről is haza lehet csörögni.

A Telenor inkább a közösségi hálózatok rabjaira pörgött rá, és a MyChat csomagban kétezer forintért a havi 1 GB mobilnet mellett korlátlan Facebook, Messenger, WhatsApp, Instagram és Twitter használatot engedélyez. Ez annyiban különbözik a normál havidíjas csomagoktól, hogy a díjat nem egy bankszámláról próbálják levonni, hanem a feltöltőkártya egyenlegéről.

Érdekes választás elé állítja az embert a Telekom. Náluk ugyanis van egy spéci, fiatalokra belőtt Like S díjcsomag, amit diákigazolvánnyal lehet igénybe venni, és nagyjából ennyibe kerül az is, ha a legolcsóbb Move XS csomagot egészítjük ki a Közösségi oldalak nevű tematikus adatopcióval, és ezzel olyan szolgáltatások is korlátlanul használhatók, mint a Snapchat, a Foursquare, a Tumblr és a Badoo, nem csak a megszokott Facebook és Twitter érhető el.

   Telenor Telenor Telekom Telekom Vodafone Vodafone Vodafone
   MyTariff XS MyStart + MyChat Like S* MoveXS + opció Kid Young EU Go EU
Típus előfizetés feltöltőkártya + opció előfizetés előfizetés + opció feltöltőkártya feltöltőkártya előfizetés
Díj készülék nélkül: 2790 forint MyStart: 0 Ft
MyChat: 1990 Ft
2790 forint MoveXS: 1990 Ft
Közösségo oldalak opció:
890 Ft

0 Ft 3490 Ft 2990 forint
Ez van a csomagban 80 perc minden belföldi hálózatba, 0 sms-t - 96-146 perc vagy sms
(hívásiránytól függ)
A MoveXS 1990 Ft-ja lebeszélhető Korlátlan belföldi beszélgetés családon belül + 60 perc az EU-ból Korlátlan beszélgetés családon belül belföldön és az EU-ban + 30 perc vagy sms bármely hálózatba 100 perc vagy sms
Plusz perc és sms 40 Ft per perc/sms 40 Ft per perc/sms    Hálózaton belül: 40 Ft per perc/sms
Más alapdíjas hálózat:
43 Ft per perc/sms
Családon kívül: 49 Ft per perc Családon kívül: 40 Ft per perc   
Net 200 MB MyChat opció:
1 GB adat + korlátlan Facebook, Messenger, Instagram, Twitter és WhatsApp
300 MB MoveXS:
30 MB;
Közösségi oldalak opció:
korlátlan Facebook, Linkedin, Instagram, MySpace, Snapchat, Twitter, Tumblr, Badoo, Foursquare, Pinteres, Regram

- 2 GB alapból 200 MB, 26 év alattiaknak 500 MB
Egyéb - -       Két családtagnak Vodafone előfizetéssel kell rendelkeznie;
6-18 éves kor között
Két családtagnak Vodafone előfizetéssel kell rendelkeznie;
24 éves kor alatt
A csomagban foglal perc- és adatmennyiség belföldön és az EU területén egyaránt felhasználható

*Frissítés: cikkünkben javítottuk a táblázatot, mert a megjelenés idején már nem volt elérhető a UPC említett tarifacsomagja.

A telefon kiválasztásánál többféle forgatókönyv elképzelhető. Ha már van a gyereknek tabletje és/vagy könnyen hordozható laptopja, akkor nem feltétlenül kell neki még egy okostelefon is. Nemrég írtunk egy összeállítást a hagyományos telefonokról, és bevallom, nemrég ilyet vettem a tízéves fiamnak is, mert

a leghasznosabb az a kommunikációs eszköz, amelyik nem merül le egy hónapig.

A butatelefont nincs miért nyomkodni, emiatt nehezebben merül le. Így amikor a gyerek el akar érni minket, vagy nekünk kell elérni, akkor nagyon nagy az esélye, hogy működik a mobil. Bár a klasszikus mobilokon is vannak közösségi szolgáltatások, némelyiken gyári Facebook Messenger vagy WhatsApp, az online kommunikációhoz jobban passzol egy okostelefon.

Érdemes szolgáltatófüggetlen mobilt venni, mert ha egy jó céges flottás ajánlat miatt változik a szülők szolgáltatója, nehezebb lesz hozzáhangolni a gyerek előfizetését. Vagy a telefon függetlenítését kell kifizetni, vagy új mobilt kell venni.

Az is minden esetre érvényes, hogy a mobilhoz megéri venni egy díszes és erős tokot, valamit védőfóliát, mert a törött kijelző cseréje akár több tízezer forintba is kerülhet.  Néhány modell törött kijelzővel is használható, mert az érintésérzékeny felület az üveg alatt van, tehát meg lehet várni, amíg összegyűlik a zsebpénzből a kijelzőcsere ára. Legfeljebb szép lassan lekoptatja a gyerek az ujjbegyét az üveg repedésein. Néhány mobilnál azonban a kijelző felszínén van a tapintóréteg, ezeknél a törés megszakítja a kapcsolatot az érintőfelület és a vezérlőcsip között, ami kizárólag kijelzőcserével javítható.

Az okostelefonokon rengeteg olyan app és szolgáltatás van, amit a családtagok együtt vehetnek igénybe.

Vagyis nem kell ugyanazt minden egyes készülékre külön-külön megvenni vagy előfizetni. Bár az iPhone a magas ára miatt kilóg az iskolásoknak nyugodt szívvel ajánlható készülékek közül, sokan vesznek használtan, vagy adják oda a gyereknek a korábbi mobiljukat. Ennek is megvan az előnye, az Apple ugyanis már évekkel ezelőtt megoldotta a családi megosztást, és ha egy valaki megvesz egy appot, azt a többiek is telepíthetik. Van néhány elég jó oktató app, például a kémiai elemekről, meg az erózióról, valamint ingyenes zeneszerkesztő és videóvágó appok, de a szórakozáson is sokat spórolhatunk. Az Apple Music zeneszolgáltatást havi 8 euróért hat családtag használhatja, ami nagyon kedvező ár az 5 eurós egyéni díjhoz képest. A Spotify-nál csak egy prémium fióktulajdonos és két másik családtag használati díja jön ki havi 8 euróból.

A Google is készül a családi megosztás bevezetésére, szóval eljön az az idő, hogy az Androidon megvett appok és a keresőcég szolgáltatásai is megoszthatóvá válnak. Ez sajnos még csak az Egyesült Államokban és pár másik országban elérhető, és még nem közölték, hogy mikor hozzák be Magyarországra. Az már biztos, hogy a családi fiókot menedzselő személy öt másik embert hívhat meg a csoportba, és a Google Play Music legfeljebb 10 eszközön lesz használható.

Belépés a mobilozásba

Kissé egyhangú a 30-50 ezres készülékek kínálata, de legalább azt elmondhatjuk, hogy a hardverek sokat fejlődtek a tavalyi évhez képest. Egy-két kivételtől eltekintve általános a 720p HD felbontás, és a kijelzők többnyire 5 colosak vagy nagyobbak. A kamerák közt is találunk már néhány komolyabb felbontásút, de ez senkit se tévesszen meg, a szenzor méretének növelése, a fényérzékenység javítása és az exponálás fürgesége hozna igazán nagy javulást. Szerencsére kikoptak a 4 GB belső tárhelyek, de a processzorok frekvenciája továbbra is alacsony, igaz a tavalyi 2-4 magos mezőny helyett most 4-8 magos versenyzőink vannak. 

   Prestigio Muze A7  Microsoft Lumia 640 Elephone Ele S1 Huawei Y5 II HTC Desire 526G  LG K4 LTE 
Kijelző 5,2 col
720×1280
5 col
720×1280
5 col
720×1280
5 col
720×1280
4,7 col
960×540
4,5 col
480×854
Kamera
hátsó/első
13/5 mpx 8/0,9 mpx 13/2 mpx 8/2 mpx 8/2 mpx 5/2 mpx
Processzor, RAM 8 magos,
2 GB
4 magos 
1 GB
4 magos
1 GB
4 magos,
1 GB
4 magos,
1,5 GB
4 magos
1 GB
Tárhely 16 GB 8 GB 8 GB   8 GB 8 GB 8 GB
Rendszer Android 5.1 Windows Mobile Android 6.0 Android 5.1 Android 4.4.2 Android 5.1
Hálózat 802.11bgn 802.11bgn 802.11bgn 802.11bgn 802.11bgn   802.11bgn  
Ár (forint) ~ 45 ezer ~ 50 ezer ~ 36 ezer ~ 30 ezer ~ 34 ezer ~ 37 ezer

Mire eljutnak a mobil megvásárlásáig, megváltozhat a kínálat, úgyhogy a fentieket tekintsék iránymutatónak. Az viszont biztos, hogy amennyiben 4G LTE hálózaton működő telefont vesznek,

mindenképpen győződjenek meg arról, hogy működik-e 800 MHz-es frekvencián.

Mint arról egy korábbi cikkben beszámoltunk, a magyar szolgáltatók ezen a sávon fedik le a vidéket, tehát amikor látványosan akadozik a mobilnet, előfordulhat, hogy ez a 800 MHz-es támogatás hiányának tudható be.  

Ne maradjon le semmiről!