Megérkezett az Android 7.0 Nougat

2016.08.23. 17:11

A Google hétfőn elérhetővé tette az Android legújabb, 7-es verzióját, tehát az újabb Nexus készülékek tulajdonosai elkezdhetik letölteni az operációs rendszer frissítését. Néhány régebbi eszköz nem támogatja ezt a verziót: a sokak által kedvelt Nexus 7 (2013) tablet és a Nexus 5 ezennel elavultnak mondható.

Pánikra semmi ok, ha még nem érkezett meg! A Nexus 5X, 6 és 6P, Nexus 9, Nexus Player és Pixel C eszközökre a következő hetekben küldik ki az értesítéseket.  

Ezt hozza az Android 7.0 Nougat

  • gyorsabb lesz a mobil
  • csökken a fogyasztása
  • többablakos mód
  • jobb értesítések
  • egyszerűbben korlátozhatjuk az adathasználatot
  • gyorsabban és könnyebben települnek a frissítések
  • biztonságosabb 

Aki nem Nexust használ, annak hónapokat, vagy akár egy évet is várnia kell, hogy a gyártó és a szolgáltató méltóztasson foglalkozni a frissítéssel. Az egy évnél idősebb mobiloknál van a legnagyobb esély a Nougat kései megjelenésére, vagy arra, hogy egyáltalán nem lesz elérhető ez a verzió. Az idei modellek közül sokat eleve azzal az ígérettel dobtak piacra, hogy megkapja a 7.0-t, és a mostantól piacra kerülő új mobilokon is nagy eséllyel lesz Nougat.

A fejlesztői béta változat megjelenése után jó ideig futtattam az Android 7 bétáját. Alapvető dolgok nem változtak, tehát igazán nem kell tartani a frissítéstől. A legtöbb újítás a háttérben történt, hogy az Android még biztonságosabb legyen, még stabilabban fusson, de azért akad néhány látványosabb változás is.

Azonnali válaszok

Az első dolog, amit az Android 7.0 telepítése után észrevehetünk, az az értesítési rendszer átalakulása. Végre rendszerszinten lehetőség nyílt arra, hogy amikor becsúszik a kijelző tetejére egy üzenet, azt megragadva és lehúzva bepötyöghessük a válaszunkat, az adott alkalmazás megnyitása nélkül. Ez talán a leghasznosabb újítás, hiszen számtalanszor előfordul, hogy más tevékenység közben zavarnak meg az üzenetek. Mostantól az üzenetküldő app megnyitása nélkül reagálhatunk, így rövidebb ideig kell megszakítani az olvasgatást, böngészést.

Egy értesítésre hosszan rányomva elnémíthatjuk a zavaróan aktív appot.

Hasznos lesz az értesítések összefűzésének lehetősége is, ami annyit tesz, hogy amikor az appok egyszerre több értesítést küldenek ki (több naptárbejegyzést, öt egymást követő üzenetet), ezek egy csokorban jelenhetnek meg, így kevesebb helyet igényelnek. Ezek a csokrok egy húzással kibonthatók, hogy az értesítéseket egyenként tudjuk kezelni. Ez néhány eszközön az Android verziójától függetlenül elérhető; ilyen például a Galaxy Note 7.

Párhuzamos valóság 

Fejlődött az appok közti váltás is. A legutóbbi használt alkalmazásra a négyzet alakú gombra duplán rábökve tudunk átlépni néhány pillanat alatt. Ez az, ami a legjobban tetszett az újítások közt, mert elég gyakran lépkedek oda-vissza két app között.

Végre lehetővé vált az appok párhuzamos megjelenítése is, az Android részévé vált az osztott kijelző. Ezt korábban a gyártók valósították meg, nagyon vegyes minőségben, és nem mindegyik appot tudtuk fél kijelzőn futtatni. Azzal, hogy a Google közbelépett, jobban elterjedhet az osztott kijelző támogatása. A Google megoldása ráadásul mobilokon is működik, ami a mai 5+ colos, 2K felbontású mobilokon már egész hasznos lehet.

Ezt a nézetet a négyzet alakú gomb (feladatváltó) hosszan nyomva tartásával érjük el. Az éppen használt app ablaka összehúzódik a kijelző tetejére, és a több, háttérben futó alkalmazások közül kiválaszthatjuk, hogy melyik foglalja el a kijelző alsó részét. Ha más appot szeretnénk választani, a középső kerek gomb megnyomásával ezt is megtehetjük.

Háttérben marad

A védelemmel kapcsolatos újítások igen fontos része, hogy a rendszer biztonsági frissítései ezentúl észrevétlenül, a háttérben fognak települni, és nem kell majd perceken át várni, mint most, hogy az általunk telepített appok egy  újraindítás után  optimalizálódjanak.

Sokkal részletesebben tudjuk szabályozni, hogy az alkalmazások milyen fájlokhoz férjenek hozzá. Az adatokat rögzítő alkalmazások ezentúl egy-egy mappához kérhetnek hozzáférést, nem kell az egész sd-kártya elérését engedélyezni. Ezzel megakadályozható, hogy az appok olyan dolgokat tudjanak meg rólunk, amikhez semmi közük nincs.

Örülhetnek a vállalati rendszergazdák is, mert előírásokkal és engedélyekkel pontosabban meghatározhatják, hogy a munkahelyi mobilt mikor és mire használhatják a dolgozók. Bizonyos értelemben a pénztárcák védelmét szolgálja az adatforgalmazást kordában tartó megoldás, amellyel a háttéradatok korlátlan forgalmazását tilthatjuk meg az általunk kiválasztott appoknak.

Tesztelhet bétát

Ha nem bír várni, és már most szeretné kipróbálni az Android 7.0-t, az a bétaprogramhoz csatlakozva tudja a legkönnyebben megtenni. Ehhez el kell látogatni az Android Bátaprogram oldalra, ahol a felhasználói fiókkal bejelentkezve lehet Nexus eszközöket regisztrálni, egyetlen gombnyomással. Nyilvánvalóan csak azok a Nexus eszközök vehetnek részt a programban, amelyekre ugyanazzal a Google-fiókkal vagyunk bejelentkezve.

Ezzel a lehetőséggel óvatosan kell bánni, mert ahogy a weboldalon is írják, a bétaprogramból kilépve az összes adatunk törlődik a készülékről.  • Tippek
  • Hírek