A kínaiak most hódítják meg a mobilpiacot

2016.08.26. 00:22
A Honor 8 lesz az a mobil, amellyel a kínai Huawei meg akarja hódítani az európai és amerikai vásárlókat. Nagyszabású rendezvényeken mutatják be a készülékeket, az amerikai bemutató után néhány nappal Stockholmban nézhettük meg a cég legújabb készülékét.

Nem a Honor 8 lesz a Huawei zászlóshajója, vagyis nem ez a cég legjobb készüléke, de ez lesz olyan áron, amely meghozhatja népszerűséget. A Honor a kínai mobilgyártó albrandje, az ezzel a névvel ellátott készülékek általában olcsóbbak, mint a Huawei névvel ellátott készülékek. Persze nagy általánosságban, mert vannak azért kivételek. A Honor 8 is olcsóbb, 350 dolláros ára a prémium kategória aljára teszi. Itthon nem ez a helyzet, de erről kicsit később.

Technikai részletek


5,2 hüvelykes Full HD, 1920x1080 pixeles kijelző

3000 mAh akkumulátor

Nyolcmagos, saját gyártású Kirin 950 processzor

4 GB RAM

32 vagy 64 gigabájt belső tárhely

bővíthető max 256 gigabájtos micrSD kártyával

USB Type-C

12 megapixeles hátlapi dualkamera, 8 megapixeles előlapi kamera

ujjlenyomat-olvasó

fekete, fehér, kék és arany (csak 64GB) színben kapható

A Huaweinek gyorsan nő a népszerűsége, már a legtöbb nagyobb piacon jelen van. A vállalat nemrég mutatta be a csúcskategóriás Honor V8 mobilt, erről elég jókat írtak a kritikusok. A Honor 8 ennek a kistestvére lesz, vagyis ahogy a nyugati cégek nevezni szokták, a mini változat, amely majdnem azt tudja mint a nagy, de mégsem.

A mobil specifikációja nagyon közelít a V8-hoz, bár a saját gyártású nyolcmagos Kirin 950 processzor nem a legjobb, ami elérhető a Huaweinél, de nem sokkal marad el a Kirin 955-től. Nem spóroltak a memóriával (4GB RAM) és a tárhellyel sem, 32, illetve 64 gigabájtos változatban kapható majd a mobil. Akkumulátora 3000 mAh-es, de igazából nem is ez az érdekes benne, hanem hogy azt ígérik, harminc perc alatt tölt fel 50 százalékra. De csak akkor, ha a hozzáadott töltőt használjuk.

Gyorsteszten a Honor 8

Még a bemutató előtt megkaptuk a készüléket, így sikerült két napot használni, hogy leírhassuk benyomásainkat. Az első bekapcsolás eltart egy ideig, jelszavakat, feloldókódokat, ujjlenyomatot kell beállítani. Nekem kicsit túlbonyolított volt ez, más telefonoknál hamarabb vége a bejelentkezési procedúrának. Mivel alaposan ki akartam próbálni, mit nyújt a mobil, mindenhova bejelentkeztem, minden szolgáltatásukat kipróbáltam. A leglátványosabb különbség más androidos telefonokhoz képest a Huawei-kezdőképernyő. Itt csempeszerűen jelennek meg az alkalmazások és alkalmazáscsoportok, az egész a Windows Phone-ra hajaz. Ha nincs sok alkalmazásunk, kifejezetten kényelmes lehet egy ilyen kezdőképernyő.

A fényes felületű Honor 8 dizájnja nem tér el a trendektől, méretével és lekerekített éleivel nem tűnik ki a konkurensek készülékei körül. Kissé csúszós a tapintása, néha az az érzésem, hogy nem fogom elég stabilan, de eddig még nem ejtettem le. Igaz, csak két napja használom.

A kijelző felbontása 1920×1080 pixeles, ami elég jó, de például a Motorola, LG és Samsung csúcskészülékei már 2560×1440 pixelesek. Persze ez a mindennapokban egyáltalán nem számít egy 5,2 hüvelykes kijelzőnél, inkább akkor lehet jelentősége, ha VR-szemüveget akarnánk használni.

Okosgombot tettek a hátlapra

A Honor 8-on hátul van az ujjlenyomat-olvasó, a kínai gyártó ezzel az LG hagyományait követi. Nekem személy szerint kényelmesebb ez, mint a készülékek elejére tett megoldások. Igaz, ha az asztalon fekszik a mobil, fel kell emelni, ha fel akarom oldani, de ez kevesebbszer fordul elő, mint az, hogy a zsebemből rántom elő hirtelen a készüléket és azzal a lendülettel már nyitom is ki.

Az ujjlenyomat-olvasó ráadásul sokkal többet tud annál, mint hogy leolvassa az ujjlenyomatot. Ez egy okosgomb, amit be lehet programozni, hogy a megadott alkalmazást nyissa meg. Összesen három alkalmazást lehet beállítani rajta, nyilván érdemes a leggyakrabban használtakat vagy amelyeknél fontos, hogy gyorsan induljanak el (én a fényképezőgépet, a Gmailt és a csetprogramot rendeltem a gombhoz). Az okosgombbal ezenkívül még görgetni lehet, érintéssel fényképezhetünk, ha épp a kameraalkalmazást használjuk – ez elég praktikus, gyorsan hozzászoktam.

A kijelzőn kopogni is lehet, a kopogással pedig gyors képernyőmentést készíthetünk (erre azért nincs olyan gyakran szükség) vagy videón rögzíthetjük, amit a kijelzőn csinálunk (ilyenre pedig még soha nem volt szükségem). Betűket is lehet rajzolni a kijelzőre, ilyenkor a betűhöz rendelt alkalmazás nyílik meg, C betűnél a fényképezőgép (camera), W-vel az időjárás app (weather), M-mel a térkép (map) és E-vel az internet (explorer). Eltartott egy ideg, amíg rájöttem, hogyan kell rajzolni; lezárt kijelzőn, vagy félig feloldotton, vagy a kezdőképernyőn – ez nem volt egyértelmű. 

Kétszenzoros kamera

A Honor 8-nak dualkamerája van, ez azt jelenti, hogy két érzékelő működik egyszerre. Az egyik készíti a színes képet, a másik monokrómot, végül a kettőből adja össze a kész fotót. Ez elvileg sokkal részletesebb képet enged készíteni – mi nem estünk hasra tőle, de a mindennapokra tényleg jó képet készített. Lőttünk is néhány fotót a stockholmi sajtóeseményen és a városban is, ahol az esős időjárás miatt nem voltak túl ideálisak a körülmények a fotózáshoz. A cikkben látható, hogy sikerültek a képek.

A Huawei egyébként annyira biztos mobiljának kamerájában, hogy szeptember 5-én az űrbe küldenek egy Honor 8-at és élőben közvetítik, mit vesz. A pr-eseményen a BBC-vel közösen fogják közvetíteni az eseményt és a képeket.

A Honor 8-on magyar billentyűzetet jelent meg a magyar nyelv kiválasztásával, de az angol abc-nél jóval több betű miatt a virtuális billentyűzet nekem túl kicsi lett, pedig nem nagyok az ujjaim. Ráadásul a számokhoz is váltani kell, pedig az ilyen nagyságú készülékeknél már alap, hogy ráférjenek a billentyűzet felső sorára.

Olcsó is, meg nem is

A cég azt ígéri, hogy legalább két évig kap szoftverfrissítéseket a telefon. Ez azért fontos, mert néhány gyártó hajlamos elfelejteni régebbi és nem csúcskategóriás készülékeit, inkább az újabbak szoftverére összpontosítanak. A régieket pedig hagyják a régi operációs rendszerrel, amely egyre elavultabb lesz. Léteznek már olyan Android-felhasználók, akik nem azt nézik, hogy milyen a mobil specifikációja – mert egy-egy kategóriában már nem olyan nagy az eltérés –, inkább azt figyelik, hogy a gyártó mennyire törődik régi vásárlóival, régi készülékeivel. A Huawei állítólag törődni fog.

A Honor 8 350 dollárba kerül az Egyesült Államokban, ez majdnem százezer forint, tényleg olcsónak számít a kategóriájában. Itthon azonban a 32 gigabájtos modellt 130 ezer forintért fogják adni, a 64 gigabájtosat 140 ezer forintért. Sajnos ez nem az az olcsó mobil, amit sokan megengedhetnek maguknak, sokkal inkább prémium árazás.

Előnyök


Visszafogott külső, vékony, könnyű mobil

Dualkamera jó képeket készít

Okosgomb

Gyorstöltés

Hátrányok

 A kopogtatás elég furcsa

IItthon még ez is drága