Ócska mikrofonok miatt béna a Siri és a Cortana

2016.08.29. 12:15

A Windows 10 megjelenésekor a Microsoft azt mondta nekünk, hogy az operációs rendszerbe beépült Cortana személyi asszisztens (valamint a Skype) használatához elég jó mikrofon kell, amely alig torzít. Most a Bloomberg hírügynökség is felkapta a témát. A mobilok mikrofonjai ugyanis nem mentek át olyan fejlődésen, mint a kamerák, és most ez akadályozza a Siri, a Cortana, a Google Now és a többi, hangvezérléssel működő eszköz fejlődését.

Több probléma is van az okostelefonok mikrofonjaival:

  • nem tudnak távoli hangokra fókuszálni,
  • képtelenek kiszűrni a háttérzajokat,
  • túl sok energiát fogyasztanak.

Elemzők szerint az okostelefonok mikrofonja az iPhone 5 megjelenése óta nem javult, bár ezt nyilván csak a nagy átlagra értették, mert akad egy-két üdítő kivétel. A Samsung Galaxy telefonokban két mikrofon van, az aktuális iPhone-ban már három, de kerültek a piacra öt mikrofonnal felszerelt mobilok is. Az extra mikrofonok azonban extra költséget is jelentenek, tehát ilyesmivel, érthető módon, leginkább a csúcskategóriában találkozhatunk.

A mobilipari mikrofonok piacát vezető Knowles (tavaly 1,4 milliárd mikrofont adott el a gyártóknak) ennél okosabb megoldással próbálkozik: a mikrofonba épít olyan csipet, amely a jelfeldolgozó algoritmusai segítségével felismeri, hogy mikor érdemes bekapcsolni a többi hangjelet feldolgozó csipet. Ez javítja a hangfeldolgozás minőségét, és csökkent az energiafogyasztást. Az újoncnak számító Vesper pedig piezoelektromos technológiával próbálja javítani a minőséget.

Izgatottan várjuk az LG V20 okostelefon szeptember eleji megjelenését is, a dél-koreai gyártó ugyanis minden eddiginél profibb audiocsipet épített a mobilba. Bár a közleményük elsősorban a kiváló lejátszási minőségre hívja fel a figyelmet, nemcsak a DAC, vagyis a digitális-analóg átalakítás javul, hanem a fordított irányba is előrelépést ígérnek, tehát a mikrofon által vett analóg jeleket is kevesebb zajjal tudjuk digitális formában rögzíteni.  • Hírek
  • Hírek