Mi lesz az iPhone 7-tel jackdugó nélkül?

2016.09.02. 16:22
A berlini IFA vásáron kerestünk választ erre a kérdésre. Elspoilerezzük a választ rögtön az elején röviden: semmi baj nem lesz.

Az Apple állítólag dobja a jackdugót a szeptember 7-én megjelenő iPhone 7-ről, hogy ezzel is megspóroljon egy kis helyet a készülék testében. Ez a döntés először mindenkit sokkolt.

Hát mi lesz így???

Hiszen ez az egyetlen olyan csatlakozó, ami minden eszközben pontosan ugyanúgy működik. És milyen régóta! Az eredeti, teljes méretű jackdugó majdnem 150 éves, és a ma elterjedt 3,5 milliméteres változat is majdnem fél évszázadot átvészelt. Utóbbit a Sony vezette be, és a Walkman megjelenése után vált világszerte népszerűvé. 

Az első választ a jack hiányára a bluetooth lehetne, de a rádiós átviteli módszer elég veszteséges, ami a pocsék hangminőség szinonimája. Megjelent ugyan egy bluetooth apt-x nevű szabvány, amit pár eszköz már támogat, de ez megoldás sem lossless (veszteség nélküli), sokkal inkább a less loss (kevesebb veszteség) igaz rá.

A drótnélküli fülesek piacán inkább az egzotikus formák érdekesek. Gondoltunk a gagyin villogó és rémesen szóló kínai bluetooth utcadiszkó-kellékekre, a saját akkuval felszerelt hanghengerekre, de vannak azoknál egy árnyalatnyival kifinomultabb darabok is. Ilyen például az AfterShokz Titanium, amit a fülünkbe se kell benyomni, nemhogy jackaljzatba. Ez a bluetooth sportfüles ugyanis a csontunkat rezegteti meg, és így vezeti át a hangot a dobhártyához. Itt eleve nem a minőség számít, hanem hogy a zene mellett a külvilág zajait is jól halljuk.

Aki kábé háromszázezer forintért vesz magának iPhone 7-et, az majd vesz hozzá egy új fülest is. Nyilván az Apple is kénytelen lesz valamilyen alap fülhallgatót tenni a mobil dobozába. Nagy esély van rá, hogy ez a fülhallgató a Lightning portra fog csatlakozni, mert már most is vannak ilyen fülesek, egész jó minőségűek. 

Ilyen új füles például a Harman által gyártott JBL Reflect Aware, amely a Lightning portra köthető. Ennek a működtetéséhez előbb le kell tölteni egy appot, cserébe viszont az appban tudjuk módosítani a fülhallgató tulajdonságait, és még bizonyos algoritmusai is frissíthetők. A Lightning port további előnye, hogy a fülhallgatót ellátja árammal, és ennek hála zajszűrőt (vagy más aktív eszközöket) lehet beleépíteni. A JBL Reflect Aware appjában a zajszűrés mértékét tudjuk kézzel állítani.

Ha mindez nem lenne elég, a JBL-nek van már olyan fejhallgatója, az Everest, amihez sdk-t is kiadtak, így a kísérletezni vágyó programozók széthekkelhetik a benne lévő szoftvert. Még gyorsulásmérő is van az Everestben, és a kódolók hozzáférhetnek a fejhallgató zajszűrő rendszeréhez. Armin Prommersberger, a Harman Lifestyle részlegének műszaki vezetője elmondta, hogy

az Everest fejhallgatóban 42 ezer sornyi kód van.

Most már legalább tudjuk, hogy miért keresnek ezek a cégek is egyre több programozót. Mint Prommersberger elmondta, 10 éve csupán egy akusztikai szakértő és egy gépészmérnök dolgott a fejhallgatók tervezésén, az Everest azonban rajtuk kívül még másfél tucat szoftveresnek is munkát ad.

Felhőből szól

A Harman csütörtökön bemutatott még egy modern audiorendszert, amihez egyáltalán nem kell jackdugó. A Playlist sorozatba tartozó hangszórók a Spotify Connect és a Google Cast rendszerek segítségével felcsatlakoznak az otthoni wifire, és onnan közvetlenül tudják lejátszani a dalokat, miközben az online zeneszolgáltatást, a válogatást és léptetést továbbra is a mobilunkon futó app segítségével intézhetjük el.

Ennek a hangszórónak volt az előfutára a januári CES-en bemutatott Omni sorozat, de az még csak a Google Casttal volt kompatibilis. 

Az eddig látottak, vagyis hallottak alapján az iPhone 7 miatt várható változástól nem igazán kell tartani, mert ezáltal rengeteg előnyös újítás terjedhet el az audio eszközök piacán.   • Vennék
  • Hírek