Az iPhone 7 sokkal jobban bírja a vizet, mint az Apple állítja

2016.09.19. 13:51

A csúcskategóriás telefonoknál egyre gyakoribb, hogy vízállók, ezért az Apple sokak szerint a legnagyobb adósságát törlesztette a Samsung felé azzal, hogy végre az új iPhone 7 se ijed meg egy kis víztől. A vízállóság persze önmagában még nem sokat mond el a telefon strapabírásáról, hiszen ezen belül többféle szabvány létezik, amelyek pontosabban jelölik, mi mennyire ellenálló. Az iPhone 7 elvileg kevesebbet bír, mint a Samsung S7, de a gyakorlat nem feltétlenül ezt igazolja.

A vízállósággal már régebb óta kísérletező Samsung az S7-nél IP68-as szabványú ellenállóságot garantál, az ezen a területen újonc Apple viszont csak IP67-es szabványig ment el. Eszerint az iPhone 7-nek egyméteres mélységig fél órát kell kibírnia víz alatt, ami nyilván a legtöbb esetben bőven elég is. A Samsungnál ugyanez másfél méter és korlátlan időtartam.

Az EverythingApplePro nevű Youtube-felhasználó úgy gondolta, nem érdemes ilyen kis távolságokkal szöszölni, inkább kiment a tengerpartra, és indokolatlan mélységekbe eregette le mindkét csúcsmodellt.

Először kezdett a Samsung által megadott maximummal, de egyiknek se lett semmi baja, úgyhogy fokozatosan egyre lejjebb eresztette le és tartotta ott öt percekre a mobilokat. Az első gondok csak 9 méter alatt jelentkeztek, ekkor az S7 elkezdett véletlenszerűen újraindulni, az iPhone 7 kezdőgombja pedig extra érzékeny lett. Aztán a következő fázisnál, bő tíz méter (35 láb) alatti mélységből felhúzva az S7 feladta a küzdelmet, és nem reagált többé. Az iPhone 7 még ezután is működött, és annak ellenére gond nélkül reagált a tapizásra és suhintásra, hogy a képernyő alja láthatóan már beázott. A videókészítő egy kis idő elteltével is adott egy utolsó helyzetjelentést, eszerint az S7 megbolondult, és bár a képernyője továbbra se kapcsolt be, a led jelzőfény villogott és a mobil felforrósodott. Az iPhone változatlanul elműködgetett.

A teszt tanulságai:

  • Mindkét telefon bőven eleget bír a biztonságos hétköznapi használathoz, de még az extrémebb felhasználók se panaszkodhatnak bizonyos szintig.
  • Az Apple – nyilván tudatosan – igen konzervatív szintre lőtte be, mit kommunikál a telefonja strapabíróságáról, feltehetően biztosra akartak menni.
  • Vannak olyan Youtube-felhasználók, akiknek messze túl sok idejük és pénzük van párosával tönkrevágni csúcsmobilokat.


  • Vennék
  • Hírek