Jövőre indulnak az önjáró kamionok

2016.09.29. 15:57

Az Uber a nyáron 680 millió dollárért megvette az Otto nevű fuvarozócéget, és az önjáró kamionflottájukat már jövőre munkába állítanák. Lior Ron, az Otto társalapítója is arra készült, hogy már 2017-ben beszáll a hosszú távú fuvarozás bizniszébe, tehát nem az Uber sürgeti a dolgot.

A teljes utat nem tudják automatizálni, például a sztárádára felhajtás és a lehajtás műveletét a sofőrnek kell levezényelnie, de már az is nagy előrelépés, ha az út nagy részében pihenhet az ember. 

screen shot 2016-05-17 at 10.27.56 am.png

Az Otto megoldásai a meglévő kamionokat tuningolja fel úgy, hogy önjáró módban is működjenek. A technológia még fejlesztés alatt áll, de az Uber jelentős erőforrásokat rendelt a projekthez. A fő cél az, hogy hatékonyabbá váljon a fuvarozás, és gyorsabban le tudják szállítani az árukat.

Mivel a kamionok eleve nagyon drágák, több tízmillió forintba kerülnek, a robotsofőr munkáját segítő kamerák, szenzorok és számítógépek beszerelése nem dob nagyot az áron.

Robotok a járdán

Az áruszállítás legutolsó szakaszán, a házhozszállításban többféle megoldás megjelent. Az Amazon repülő drónos kísérlete a leghíresebb, de sokan próbálkoznak a guruló szállítóeszközökkel is.

A usual sight through the parks of #Tallinn, #Estonia #starshiprobots

Starship Technologies (@starshiprobots) által közzétett fénykép,

Legutóbb például a Media Markt jelentette be, hogy Düsseldorfban bevezetik az észt Starship Technologies cég által kifejlesztett térdmagasságú hatkerekű szerkezeteket, és év végéig ezekkel fogják kiszállítani a megrendelt árut. Az MTI szerint ez még csak tesztüzem, és a robotok csak nappal közlekednek a járdán, emberi kísérettel.

A Starship robotjai a bázis 3 kilométeres körzetét tudják megközelíteni, és kocogótempóban, legfeljebb 6 km/órás sebességel haladnak.