Véget ért a Galaxy Note pályafutása

2016.10.11. 18:00

Az évtized techdrámáját láthattuk kibontakozni a Samsungnál, és most már megvan a végkifejlet, a karácsonyi szezon csúcskészülékének szánt Galaxy Note 7 gyártását végleg leállítják. Ez nem olyan dolog, amit a pr-osztály ügyes kommunikációval el tudna simítani,

ez a világ vezető mobilgyártójának a hatalmas pofára esése.

Számokban is kifejezhető, hogy mekkora buktáról van szó. A Credit Suisse pénzügyi elemzői szerint a dél-koreai társaság körülbelül 19 millió darabot adott volna el a 880 dolláros mobilból, ami a készülék teljes életciklusa alatt nagyjából 17 milliárd dollár bevételt jelent. Ennyivel jut kevesebb a Samsung kasszájába.

Persze a károkat igazából nem dollárban kell számolni, mert a Samsungnak eleve van a számláján úgy 70 milliárd dollárnyi tartalék, így bármilyen óriási is a fenti összeg, ezt a veszteséget rövid távon kiheveri. Még úgy is, hogy a nyereségének igen nagy részét hozzák a mobilok, és szöuli elemzők szerint a mobilrészleg az év hátralévő részében lemondhat a várt profitjáról. Sokkal nagyobb a baj a hosszú távú következményekkel, amely a piaci erőviszonyokat alakíthatja át, ehhez viszont egy kicsit az eset mélyére kell ásni.

Valaki repülni fog?

A Samsung augusztusban mutatta be a Note 7-et, és a tesztelők - köztük mi is - jogosan zengtünk róla örömódákat. Egészen kivételes okostelefon, ekkora méretben soha nem láttunk ennyi csúcstechnikát. A vevők is jól fogadták, a Samsung néhány hét alatt több milliót eladott belőle.

Csakhogy már augusztusban megjelentek a negatív hírek a felgyulladó telefonokról, és ezzel mélyrepülésbe kezdett a Note 7. Az Egyesült Államokban 96 felgyulladt mobilról szereztek tudomást, és ezek közül 26 égési sérülést okozott, ezért szeptember 2-án a Samsung visszahívta a már eladott 2,5 millió mobilt, és cserét ígért.

Szeptember 8-án újabb rossz hír jelent meg, a légügyi hatóságok figyelmeztetést adtak ki, hogy a repülőgépek utasai ne merjék használni, de még bekapcsolva se hagyják a Note 7 készülékeit. Ez olyan, mintha a Note 7 valami gyilkos vírus lenne, ami miatt embereket kell karanténba helyezni. Szeptember 21-én kezdődött a Note 7-ek globális visszahívása, ám ezt beárnyékolták az újabb negatív hírek: a cseretelefonok is felgyulladnak. Október 5-én egy repülőjáratot kellett kiüríteni egy állítólagos cseretelefon felgyulladása miatt, 11-én pedig már bejelentették a gyártás leállítását.

2016-10-11T105039Z 1 MTZGRQECABVQ5LVG RTRFIPP 0 SAMSUNG-ELEC-SMA
Fotó: Handout . / Reuters / Reuters

Sokan átsiklottak afölött, hogy a túlhevülést és felgyulladást egy egészen banális gyártási hiba okozza, és ez pont azzal függ össze, amit a tesztek pozitívumnak tekintettek: elképesztően sok csúcstechnikát zsúfoltak össze a tenyérnyi mobilban, és még az akku kapacitását is növelni tudták az előző Note-hoz képest.

A Bloomberg hírügynökség írta meg az amerikai fogyasztói termékek biztonságával foglalkozó szervezet (CPSC) vizsgálatának eredményét, hogy

az akku gyártója nagyobb méretűre szabta csomagolást, mint ami elfért volna a telefonban, emiatt néha becsípődtek az aksi alkatrészei, és ez rövidzárlatot okozott.

Úgy általában elmondható a lítiumion aksikról, hogy nagyon gyúlékony anyagokból vannak, külső behatásra elképesztően felhevülnek, akár fel is robbanhatnak. Ez tényleg nem vicc, 2006 óta három teherszállító repülő pusztult el lítiumion aksik által okozott tüzekben, és ez volt az oka annak, hogy az ENSZ repüléssel foglalkozó szervezete (ICAO) idén betiltotta a nagy mennyiségű lítiumion aksi szállítását a polgári utasszállító gépeken.

Túltolták a hightechet

Ezen az akkubalhén nagyon sokan nyerhetnek, főleg ha a Samsung nem tudja meggyőzni az embereket arról, hogy a hibás Note 7 helyett válasszák a tavasszal piacra dobott Galaxy S7-et, amivel nincsenek ilyen problémák. Persze a Note 7 nagy mérete miatt a vevők valószínűleg másik gigantikus mobilt fognak választani, és ez a feltörekvő kínai gyártók malmára hajthatja a vizet, akiknek a kínálatában hemzsegnek az ilyen készülékek.

Szereti az összeesküvés-elméleteket? A problémás akkut egy kínai vállalat gyártja. Persze a Samsungnak is érdeke, hogy egy beszállítójára tolja rá a balhét, szóval korai lenne pálcát törtni a külső partner fölött. Azért sem érdemes a rárepülni kínai szálra, mert az igazán nagy nyertes az Apple lesz. Akinek lett volna közel 900 dollárja a Samsung csúcsmobiljára, az valami hasonló árkategóriájú és minőségű terméket fog helyette választani, megbízható forrásból, és az iPhone 7 Plus pont ilyen.

A Samsungnak nagyon sürgősen ki kell találnia valamit, hogy megvédje az imidzsét. A Galaxy S7 és Note 7 a mobiltechnika abszolút csúcsát képviselik, és ezeket a mobilokat olyan használni, mintha azt mondanák nekünk, hétköznapi embereknek, hogy akár Forma-1-es autóval is járhatunk munkába.

Nagy hiba lenne lemondani a világ legjobb mobiljairól egy ilyen malőr miatt, de az is nyilvánvaló, hogy a szupergyors Forma-1-es autók összeszerelése sokkan nagyobb odafigyelést igényel, mint egy szériaautó gyártása. Most a Samsung térfelén pattog a labda, neki kell bebizonyítania, hogy a legkomolyabb csúcstechnikát is képes eljuttatni több millió emberhez.

Ne maradjon le semmiről!

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla