A Samsung a saját laborjában tesztelte a kigyulladós akkukat

2016.10.17. 09:28

A Samsung akkumulátorbotrányának újabb fejezetét nyithatja az az információ, ami a Wall Street Journalban jelent meg: a dél-koreai gyártó ugyan bevizsgáltatta a Note 7-esekhez gyártott akkumulátorokat, de a munkát nem egy külső, független cégre bízták, hanem egy saját tulajdonukban álló laborra.

2016-10-11T105039Z 1 MTZGRQECABVQ5LVG RTRFIPP 0 SAMSUNG-ELEC-SMA
Fotó: Handout . / Reuters / Reuters

A Samsung szóvivője szerint ez amúgy az egyetlen, ilyen feladatra alkalmas dél-koreai labor, és a vizsgálat akkor nem tárt fel hibákat, és még most is korai lenne bármit is kijelenteni azzal kapcsolatban, hogy mi okozhatta az elmúlt időszakban bejelentett, 90-nél is több olyan esetet, ahol egy Note 7 annyira túlmelegedett, hogy ki is gyulladt. A telefon forgalmazását és gyártását a múlt héten függesztették fel hivatalosan is, de már hetekkel korábban visszahívták az addig eladott készülékeket.

Az akkumulátorokat vizsgáló laborok szerepe az amerikai fogyasztóvédelmi szakemberek szerint azért fontos, mert csak tavaly 1,9 milliárd új mobiltelefon-akkumulátor került világszerte a piacra – muszáj valahogy kontroll alatt tartani a minőséget. A 2000-es évek elején, vagyis a mobilok sikertörténetének kezdetén még sokkal gyakoribb volt, hogy a gyártók rossz minőségű, veszélyes akkumulátorokkal szerelt telefonokat dobtak piacra, azonban az azóta elterjedt, független vizsgálati módszerek miatt a millióból egy hibás darabról milliárdból egyre javult a helyzet. Ehhez képest mérve másfél évtizede példátlan a Samsung Galaxy Note 7 hibaaránya: legalább 92 túlhevüléses esetet jelentettek egyetlen hónap alatt.

Szakértők szerint ugyanakkor önmagában az nem ritka, hogy egy telefongyártó a saját tulajdonában álló laborban tesztel szerez meg egy engedélyt, ez már csak az érzékeny információk megőrzése miatt is rendszeres. Másrészt az idő és a pénz is fontos faktor: így a gyártónak nem kell esetleg hónapokat várnia egy vizsgálatra, de ez csak akkor működhet, ha a szóban forgó labor hivatalosan auditált, vagyis amúgy megfelelnek a törvényi előírásoknak. Ettől függetlenül az akkumulátorok házon belüli engedélyeztetése nem széles körben elterjedt megoldás: az Apple külsős céget bíz meg a munkával, és bár korábban a Lenovo és a Microsoft is üzemeltetett saját akkumulátor-vizsgáló labort, mára bezárták azt. A Motorolának van saját laborja, de a kereskedelmi engedélyeket külsős vállalkozással intézik, a nagy gyártók közül a Huawei volt az, amely nem válaszolt a lap kérdésére.

A Samsung mostani vizsgálatának eredményeit az akkumulátorokkal kapcsolatos szabványt kidolgozó nemzetközi szervezet is várja. Eddie Forouzan, az IEEE (a villamosmérnökök nemzetközi intézete) egyik munkatársa szerint fontos lenne tudni, hogy mit rontott el a gyártó, hogy a tanulságot bele tudják építeni a világszerte standardként használt előírásokba.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla