IPhone-os átverős appok, szevasztok!

2016.11.07. 11:43

Gyakori tévhit, hogy az iPhone-tulajdonosoknak egyáltalán nem kell kártevőktől tartaniuk, mert az Apple mobiljai egyáltalán nincsenek veszélyben. Bár valóban jóval kedveltebb terep még ma is az Android a hekkerek körében, szó sincs arról, hogy kizárólag ezen a platformon próbálkoznának. A New York Times például arról ír, hogy az ünnepekhez közeledve az utóbbi hetekben elszaporodtak az iOS alkalmazásboltjában a kamu appok, amelyek valódi márkák mögé bújva próbálják átverni a felhasználókat.

A kényelmesebb vásárlást ígérő átverős appok egy része viszonylag ártalmatlan, csak idegesítő reklámokkal bombázza a felhasználót vagy hamisítványokat árul. A komolyabban viszont továbbviszik az átverést, és a "vásárláshoz" elkérik a bankkártyaszámot és más személyes adatokat is, vagy egyszerűen kártevőt telepítenek a telefonra, hogy adatokat lopjanak vagy lezárják a mobilt.

Az ilyen veszélyes appok nagyrészt Kínából származnak, ami nem meglepő, az viszont már inkább, hogy gond nélkül átcsúsztak az Apple elvileg a riválisénál jóval szigorúbb előzetes ellenőrzésén, amelyen minden alkalmazásboltba kerülő appnak át kell esnie. Van, hogy egyszerűen nem szúrja ki őket a szűrés, de olyan is előfordul, hogy az engedélyezés után változtatják meg a tartalmukat.

Az Apple így is folyamatosan irtja ezeket a kamu appokat utólag is, például a New York Times érdeklődése után is kigyomláltak egy nagyobb adagot, de már csak ezeknek az óriási száma miatt se garantálható, hogy mindet megtalálják, mielőtt a felhasználók elé kerülne. Ezért a cég a fejlesztőknek és maguknak a márkáknak a jelzéseit is várja, ha visszaélést tapasztalnak.