Halálra szívatják a feltöltőkártyás mobilosokat

2016.11.22. 14:40

Kedden megszavazta az országgyűlés az elektronikus hírközlési törvény (Eht.) néhány módosítását, hogy a terroristák ne tudjanak nagy mennyiségű SIM-kártyához jutni a hazai szolgáltatóktól (pdf). Erről azután döntöttek, hogy kiderült, körülbelül 200 ezer magyar SIM-kártyát vettek szervezett bűnözők, hajléktalanok személyes adatait felhasználva, és a kártyákat a tavaszi brüsszeli terrortámadásban is felhasználták.

A kormány ezzel rendesen megszívatja a feltöltőkártyás ügyfeleket.

Vannak jó pontjai is a törvénymódosításnak, az például elfogadható, hogy korlátozzák az egy előfizető által megszerezhető prepaid kártyák számát. Még az is teljesíthető lenne, hogy a feltöltős SIM-kártya megvásárlásakor ellenőrizzék a felhasználó személyazonosságát. Csakhogy a jogalkotó elfeledkezett arról az apróságról, hogy

2011 óta minden kártyafeltöltés új szerződéskötésnek minősül.

Ez azt jelenti, hogy akár havonta is szükséges lehet a személyazonosság ellenőrzése, minden egyes feltöltésnél. A szerződés megkötése előtt online regisztrációval is kezdeményezhető az azonosítás, ennek a mikéntjéről még nem tudunk részleteket.

Csak akkor adhatunk majd el (vagy át) másnak egy prepaid SIM-kártyát, ha az új felhasználó azonosítja magát a szolgáltató felé, még az átadás előtt. Ezt elkerülhetjük, ha a SIM-kártyát egy közeli hozzátartozó kapja meg, de hogy a szolgáltató miként ellenőrzi majd a rokoni kapcsolatot, és mégis mi köze van hozzá, az újabb kérdéseket fel fel.

A szolgáltatónak jeleznie kell a hatóságok felé, ha az ügyféladatok valódiságával kapcsolatban kétségei vannak, és ez érdekes szituációkat eredményezhet. Simán elképzelhető, hogy egy eltérő vezetéknevű rokon veszi fel az ügyfélszolgálat hívását, és emiatt letiltják a SIM-kártyát, azt feltételezve, hogy az előfizetés idegen kézbe került.

A szolgáltató iránti hűséget is jutalmazza a törvény: akinek egy huzamban több mint egy éven át él a feltöltőkártyája, annak évente igazolnia kell a személyazonosságát. Ez a kiegészítés a honvédelmi bizottságtól származik, és a célja igencsak megkérdőjelezhető.

Bizonyára a magyar hatóságok is értesültek arról, hogy a terroristák szeretnek minél hamarabb megszabadulni a SIM-kártyáiktól, sőt, a terrortámadások után kiderült, hogy az igazán profi bűnözők mindegyiket csak egyetlen alkalommal használják. Ezzel nehezítik a nyomozók munkáját. A tartós felhasználó valószínűleg átlagos ügyfél, és a kényelem miatt tartja meg a telefonszámát. Ez arra utal, hogy a hatóságok a magyar lakosságot is szorosabb megfigyelés alatt akarják tartani. 

A magyar mobilszolgáltatóknak a törvénymódosítás hatályba lépése után 15 napon belül értesíteni kell az ügyfeleket a változásokról.

Aki 2017. június 30-ig nem azonosítja magát, annak az előfizetői szerződése július 1-én megszűnik.

Ugyanez a határidő érvényes azokra, akiknek a megengedettnél több SIM-kártyájuk van. Nekik el kell dönteniük, hogy melyikeket akarják megtartani, a többi kártyájuk július 1-én működésképtelenné válik.