Letaszította trónjáról a Samsungot a Huawei

2016.11.25. 17:03

Változást hozott a harmadik negyedév az okostelefonok piacán, három Androidos gyártó is nagyobb nyereséggel zárt, mint az eddigi vezető Samsung - írja az International Business Times. Habár mennyiségben és értékben is az élen maradt a koreai gyártó, a Galaxy Note 7-et övező botrány miatt rengeteg pénzt buktak és ez a számokon is jól látszik.

A Strategy Analytics hétfőn közzétett elemzéséből kiderült, hogy az okostelefonok piaca összesen 9,4 milliárd dolláros nyereséget generáltak a harmadik negyedév során. A legnagyobbat az Apple kaszált, 8,5 milliárdos profittal zárták a periódust, ami a teljes összeg 91 százalékát teszi ki. Az Apple-t azonban most először nem a Samsung, hanem a Huawei követte.

Ezzel a Huawei nem csak a második legnyereségesebb gyártóvá, hanem a legnyereségesebb Androidos gyártóvá is vált a maga 200 millió dolláros profitjával. A Strategy Analytics egyik szakembere szerint a siker többdimenziós, egyaránt köszönhető a Huawei remek kínálatának, effektív marketingjének és hatékony ellátási láncának.

Még érdekesebb lehet, hogy a Samsungot két másik kínai gyártó is megelőzte, akik nem sokkal maradtak le a Huawei mögött. Ezek a Magyarországon talán kevésbé ismert Vivo és az Oppo, akik szintén nagyjából 200 milliós nyereséget realizáltak a harmadik negyedévben. Az ő sikerük vélhetően abban rejlik, hogy szép, de olcsó telefonokat gyártanak, valamint az ázsiaiak egyre növekvő okostelefonok iránti kereslete is minden bizonnyal besegített.