Évente 12 modul lesz a moduláris telefonhoz

2016.12.07. 07:04

Évente tizenkettő, negyedévente átlagosan három új kiegészítő modult akar majd piacra dobni a Lenovo tulajdonában lévő Moto, amely főleg a moduláris telefonjáról lett híres az elmúlt néhány hónapban.

A Moto Z, Moto Z Force és Moto Z Play típusú készülékek különlegessége, hogy a hátlapjukra különböző kiegészítők tapaszthatóak, például külön fényképezőgép, hangszóró, akkumulátor, kontroller játékokhoz, ébresztőóra, egészségügyi szenzorok, környezeti szenzorok, mérőeszközök, lámpák vagy akár e-book-olvasó is.

moto-z-family-page-z-force-droid-grid-2x-us

A Moto márkát, és ezzel együtt a fejlesztést is a Google-től vásárolta a Lenovo, és úgy tűnik, hogy sikerül valami értelmeset kihozni a dologból. A Google amúgy épp 2016 nyarán adta fel a moduláris mobilok építését, és az LG is próbálja csendben elfelejteni, hogy a G5 aljára elméletileg mindenféle cuccot lehet pattintani.

Ha a Lenovo és a Moto nem rontja el, komoly piacot nyithat magának. A mobiltelefonok fejlődési görbéje ugyanis tényleg eljutott arra a pontra, hogy már elég ügyesen olvaszt magába szoftveresen egy csomó egyéb szerkezetet, de a felhasználók szeretnék, ha egy-egy részfeladat, például a fényképezés vagy a zenelejátszás komolyabb figyelmet kapna. A fotózás talán a legjobb példa, a Moto kiegészítője egy 10-szeres optikai zoomra képes Hasselblad-feltét – még az Apple csúcsmodelljének, az Iphone 7-esnek is csak kétszeres zoomra futotta, igaz, nem is kell semmit a telefon hátuljára csattintani.

A Lenovo ráadásul nem hiszi, hogy csak nekik lehet jó ötletük: 2017-ben közösségi kampányt indítanak, ahová bárki beküldheti az ötleteit, és a legjobb pályázókat anyagilag is támogatják majd abban, hogy működő prototipusokat gyárthassanak. Ja, és ha minden igaz, az egész buliból mi magyarok sem maradunk ki: a Lenovo korábban ugyanis azt ígérte, hogy a Motók is jönnek majd a magyar piacra.  • Tippek
  • Betét