Gyorsul a Bluetooth, végre nem gyűlöljük majd

2016.12.08. 14:10

Sokat javíthat a BlueTooth-eszközök használati élményén, hogy a megfelelő szervezet végre elfogadta a szabvány új változatát, a BlueTooth 5-öst, és mostantól elméletileg semmi nem akadályozza meg a különböző telefon-, tablet- és egyéb gyártókat, hogy a megoldást beleépítsék a soron következő modelljükbe.

Olyannyira nem, hogy a becslések szerint az ilyen, új Bluetooth-t használó eszközök akár 2-6 hónapon belül meg is jelenhetnek a piacon.

Az új specifikáció főleg a technológia erejét növeli meg: négyszer nagyobb hatótáv, kétszeres sebesség és a korábbi adattovábbítási képességeket nyolcszorosan meghaladó új lehetőségek állnak a fejlesztők és a felhasználók rendelkezésére. Ezt főleg az IoT-eszközök, vagy épp az okosórák fejlesztői használhatják majd ki a jövőben, de a fényképezőgépek és a telefonok között fennálló kapcsolat is sokat egyszerűsödhet.

Fontos viszont, hogy a Bluetooth-on közvetített hang minősége nem javul, és nem is fog még legalább 2018-ig, akkor tekintik át a szabvány hangtömörítésre vonatkozó pontjait. A mostani fejlesztés pont arra volt jó, hogy a kapcsolat erejét és sebességét megnövelve legyen még értelme két év múlva is a Bluetooth-ról beszélni.