Már az iPhone sem fogy úgy, mint régen

2017.01.02. 10:27

Az alkatrész-megrendelési adatokból és elemzői előrejelzésekből úgy tűnik, az Apple a 2017-es év első negyedévében nagyjából 10%-kal csökkenti az eredetihez képest az iPhone-gyártás volumenét - írja a Forbes iparági forrásokra hivatkozva. Ez arra utal, hogy a legsűrűbb szezonnak számító karácsonyi negyedévben nem fogyott úgy a telefon, ahogy a cég szerette volna, és muszáj csökkenteni a gyártást, hogy ne maradjon a nyakukon a készlet.

Ez nem az első eset, hogy az Apple ilyen módon kénytelen korrigálni a megrendeléseit, tavaly az iPhone 6 és 6S gyártását fogták vissza ugyanígy az első negyedévben, mert túlbecsülték a karácsonyi forgalmat. Akkor erre részben magyarázatot adhatott az olcsó iPhone SE váratlan sikere, ami elszipkázhatta a vevőket az új és drága telefonok elől. Idén azonban nem volt ilyen zavaró tényező, sőt, a legnagyobb rivális Samsung Note 7-botránya is az Apple malmára hajtotta a vizet.

Az iPhone eladásait természetesen még mindig az összes konkurens irigykedve nézi, de ettől még a trend az, hogy a növekedés eddigi lendülete elfogyott. Az iPhone 7 eladási adatai borzasztó erősek, de a hatos szériához képest visszaesést jelentenek. Ez pedig intő jel az Apple számára, aminek az okostelefon az első számú bevételi forrása.

Szakértők szerint ez természetes jelenség, az okostelefonok piaca elért arra a szintre, amikor már az összes készülék nagyjából ugyanazt tudja, az Apple tíz évvel ezelőtti technológiai fölénye rég elfogyott. Egyre nehezebb rávenni az embereket, hogy évente cseréljék le a telefonjaikat, ezért minden eddiginél fontosabb lenne, hogy valami komoly újítást dobjon be a cég az iPhone idei, tizedik születésnapos jubileumára megjelenő kiadásával.