Nem muszáj egy vagyont fizetni dupla kamerás mobilért

2017.01.07. 12:33
A Honor 6X fő trükkje a dupla kamera, de az akkuja is jól bírja. Ahhoz képest, mennyibe kerül, egész erősre sikerült. Bababőre azért nincs.

Új telefont mutatott be a Honor a Las Vegas-i CES techshow-n – írhatnám, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy ugyanez a Honor 6X már októberben is bemutatkozott egyszer. Igaz, akkor még csak Kínában, és egészen eddig csak ott is lehetett kapni, ezért csaptak most nagy felhajtást a globális bevezetés körül.

A Honor célja egy olyan telefon volt, amely már egészen emlékeztet a csúcskategóriára, de még bőven középkategóriás áron. Az utóbbi napokban volt alkalmam tesztelni, és az első benyomás alapján ez sikerült is.

A telefon dizájnja hozza az utóbbi időben népszerű elemeket: enyhén ívelt, fémborítású, az 5.5 hüvelykes, Full HD-s kijelző üvege pedig 2.5d, vagyis enyhén lekerekített szélű. George Zhao vezérigazgató a bejelentéskor nem talált szavakat, annyira el volt ragadtatva a saját telefonja tapintásától. Végül arra jutott, hogy olyan érzés a hátlapjához érni, mint a bababőrhöz. Megnéztem, tényleg nem rossz a fogása: pont olyan, mint egy fémborítású telefonnak.

A 6X legfőbb fegyverténye, hogy az alacsonyabb árkategóriába is elhozza az utóbbi időszak egyik legmarkánsabb mobilos trendjét, a dupla hátlapi kamerát. Ennek a trendnek az egyik éllovasa éppen a Huawei, és maga a Honor is felült rá a tavaly nyáron bemutatott csúcsmobiljával, a Honor 8-cal.

A két kamerának többféle funkciója lehet, és a gyártók más-más módon is alkalmazzák. Van olyan telefon, ahol váltani lehet a két kamera között, van, ahol együtt dolgoznak; egyes mobilokon arra használható, hogy nagyobb látószöget lehessen befogni egy-egy képen, mások kontrasztot és több részletet adnak vele a képekhez, vagy a zoomolás minőségét javítják.

A Honor 6X-nél a második kamera elsősorban azért felel, hogy a mélységélességgel lehessen jobban játszani, amit a széles skálán állítgatható – F/0.95 és F/16 között mozgó – rekeszértékkel ér el. A főkamera 12 megapixeles, a második 2. Utóbbi jóval kisebb, mint más dupla kamerás mobiloknál, viszont színes, szemben például a Huawei Mate 9 és a Honor 8 monokróm megoldásaival. (Az előlapi kamera 8 megapixeles.)

A dupla kamera kihasználására van egy külön kameramód, ezt aktiválva lehet a fókuszt állítgatva kiemelni egy-egy elemet a képen, így csak a lényeg lesz éles, a többi elmosódik. A fókusz még a képkészítés után, utólag is módosítható, már ha a tág rekeszértékű üzemmódban lőttük. Itt van két ilyen kép mutatóban, az elsőn a Panono nevű cég CES-en kiállított 360 fokos kamerája látható, a kattintásra nyíló másikon egy alma, kevésbé extrém mélységélességgel:

Hagyományos 6X-es képeket nézegethetnek a legutóbbi CES-es cikkemben, éjszakai képeket pedig ebben a galériában, Las Vegas bámulatosan giccses városképéről:

Van még egy külön éjszakai mód is, amely kevés fénynél látványosan jobb eredményt produkál, viszont muszáj kitámasztani a telefont, mert így a kép fél percig készül, és a legkisebb bemozdulástól is elmosódhat – be is mutattak hozzá a CES-en gyorsan egy állvány-szelfibot kettő az egyben kütyüt. Itt látható balra a hagyományos mód, jobbra pedig ugyanaz éjszakai módban:

Honor 6X – éjszakai mód Fotó: Bolcsó Dániel / Index

Ha meg valaki ért is a dologhoz, fotózáshoz és videózáshoz át tudja kapcsolni a kamerát profi módba, ahol minden állítgatni való kedvünkre állítgatható.

A dupla kamera mellett a 6x másik erényének az üzemidőt szánják. A mobil 3340 milliamperórás akkut kapott, amely a cég szerint átlagos használat mellett több mint két napig bírja, de nagy igénybevétellel is bő másfélig – utóbbit az első napokban nagyjából hozta is.

Kétféle változatban lehet kapni, 3 vagy 4 gigabájt memóriával, illetve 32 vagy 64 gigabájt tárhellyel, nálam a 4 és 64 gigabájtos változat járt. Két SIM-kártyát tud kezelni, vagy a második helyett microSD-kártyával bővíthető. A Huawei (pontosabban a lányvállalat HiSilicon) saját gyártású, nyolcmagos Kirin 655-ös processzorát kapta, George Zhao szerint ezzel a tavaly bemutatott 5X-hez képest 65 százalékos teljesítményjavulást értek el, a grafikus processzornál meg 100 százalékosat. Ezt ugyan nem mértem le, de a CES-es terhelést rövid távon szépen bírta, viszont játékokkal nem izzaztottam, hiszen munkaúton teszteltem. (Helló, főnök!)

Ami hardveres szempontból még említésre méltó, hogy meghökkentően gyors az ujjlenyomat-olvasó. Ami viszont gyengéje, az a hang: az aljára került egyetlen hangszóróval nem fog messze menni, aki szeret a mobilján fülhallgató nélkül zenét hallgatni vagy videókat nézni. Ez egy középkategóriás mobilnál nem meglepő, az viszont némileg igen, hogy bár a Honor 8 már USB-C csatlakozót kapott, a 6x mégis maradt a hagyományos microUSB-nél.

A mobilon a Huawei saját fejlesztésű, Android 6-ra ráhúzott EMUI 4.1 felhasználói felülete fut. Ebben sokan nem szeretik (például én se), hogy kettéosztott az értesítési felület, és hogy nincs alkalmazásfiók, hanem minden app a kezdőképernyőn ül, amolyan iOS-esen, bár ez egy indítóapp telepítésével könnyen áthidalható. A Honor ígérete szerint viszont 2017 második negyedévében jön a 6X-re is a Huawei Mate 9-en már bemutatkozott új rendszer, az Android 7-re épülő EMUI 5.0, amely ebből és más szempontból is jobban sikerült.

Így is van azért pár jól eltalált szoftveres apróság, például a beépített szemkíméló mód, amely kiszűri a kék fényt, hogy tudjunk éjjel aludni; vagy hogy az ujjlenyomat-olvasóra különböző kényelmi funkciókat lehet beállítani, például lehúzható vele az értesítési sáv, nem kell a nagy kijelző tetejére nyújtózkodni.

A Honor 6X három színben (arany, ezüst, sötétszükre) választható, a 3 és 32 gigás verzió ára 249 dollár/euró, az erősebb kiadásé pedig 299. Január 4-étől már lehet kapni több országban, Magyarország ebből a körből még kimaradt.