Fagyban meghalnak a mobilok

2017.01.16. 15:09

Ebben a dermesztő hidegben sokan fordultak szerelőhöz azzal a panasszal, hogy a mobil aksija túl gyorsan lemerül, a készülék váratlanul kikapcsol, és csak töltőre dugva lehet újraindítani. Kollégáink is megtapasztalták, és ezt főleg iPhone-tulajdonosoktól hallottuk, de a hideg minden hightech akkumulátoros eszközt ugyanúgy érint, az okostelefonokat nem jéghidegben való működésre tervezték.

Hogy ne csak megérzésekre hagyatkozzunk, hanem konkrét tényekre, fogtunk egy iPhone 6-ot, betettük a mélyhűtőbe, és megmértük az aksi változásait. Ami kiderült:

  • hidegben csökken az akku maximális kapacitása, és gyorsabban merül
  • megváltoznak a lítiumion aksikban kémiai reakciók
  • további veszélyfaktor, hogy a lehűlt telefonra a szobában lecsapódik a pára
  • az aksik ugyanazt a hőmérsékletet szeretik, amit az ember

Bárki megmérheti egy iPhone aksiját a MacOS-re kiadott coconutBattery szoftverrel, ez minden fontos adatot kiolvas az usb-n gépre kötött mobilból. Módszerünk roppant egyszerű volt: betettük az alaposan becsomagolt mobilt a mélyhűtőbe, és körülbelül tízpercenként kivettük, hogy elvégezzük a méréseket.

Az iPhone 6 összesen fél órát volt a mélyhűtőben, és a mobil saját hőmérője szerint a végén -4,7 fok volt az aksi hőmérséklete. Ez nem a "kiveszem a zsebemből, fotózok, és gyorsan visszarakom" típusú hűlés, hanem a "mindjárt eldobom, mielőtt odafagy az ujjaimhoz" típusú jeges borzadály. Az eredeti 72 százalékos töltöttség visszaesett 59 százalékra, tehát sikerült bebizonyítani, hogy jéghidegben a mobil valóban elég gyorsan merül. Akkor is, ha közben egyáltalán nem használják.

De a helyzet nem ilyen egyszerű. Azt is tudni kell, hogy mi volt az alapállapot. Már a hűtés előtt kiderült a coconutBattery segítségével, hogy a mobilom

  • 705 napja van használatban,
  • ezalatt 349 töltési cikluson ment át,
  • a maximális kapacitás pedig már csak 1650 mAh, szemben a gyári 1810 mAh-s kapacitással!

A mobiltesztek miatt sokszor előfordul, hogy az iPhone 6-om hetekig a fiókban pihen, tehát egy hasonló korú készüléknek átlagos használat mellett sokkal rosszabb lehet az aksija.

Azt is sikerült kimutatni, hogy az 1650 mAh-s kapacitás a hőmérséklettel együtt fokozatosan csökkent, és 

amikor -4,7 Celsius-fokra hűlt az iPhone, az aksi maximális kapacitása már csak 1271 mAh volt.

Fotózni tudtam a mobillal, a wifire is csatlakoztam, de az érintőkijelző mintha lassabban reagált volna. Amikor a fagyasztóból a szobába került az iPhone, azonnal lecsapódott rá minden pára, szóval aki jéghidegben használja a mobilját, készüljön fel arra, hogy az elázást mutató indikátorok bejelezhetnek, és ezzel elbukható a garancia.

A nem vízállóként eladott mobilok ugyanis nincsenek hermetikusan lezárva, a pára minden kis résen be fog szivárogni a telefon belsejébe, hogy – a fizika törvényeinek engedelmeskedve –lecsapódjon a hideg felületeken. (A lakásomban egyébként elég alacsony, 30 százalék körüli volt a páratartalom, és még így is csurom vizes lett a fagyos iPhone burkolata.)

Végül azt is megfigyeltük, hogy az 59 százalékra való gyors lemerülés kizárólag a hőmérsékletnek tudható be, mert ahogy felmelegedett a készülék 23,6 fokra, a töltöttségjelző magától visszaállt az eredeti 72 százalékra. Az aksi maximális kapacitása is helyreállt 1650 mAh-ra.

Ha hosszabb ideig volt hidegben az okostelefon, érdemes előbb megvárni, hogy szobahőmérsékletűre melegedjen, és csak azután elkezdeni tölteni, használni. 

Miért nem tudják megoldani egy kétszázezer forintos telefonnál, hogy hidegben is működjön?

Jó kérdés, de a fizikai törvényeket sok pénzzel sem lehet megváltoztatni. Ha mégis így lenne, akkor a 3-30 millió forintos autókkal se lenne hasonló probléma, és a Totalcar szakértői nem azzal kezdenék a téli autózással kapcsolatos cikküket, hogy „mínusz 10 fok alatt egy nem tökéletes állapotú akkumulátorral nehézkes vagy lehetetlen  a motorindítás”.

Több tanulmány alátámasztja, hogy alacsony hőmérsékleten a lítiumion aksikban csökken a kémiai reakciók aránya, és ez a töltést ugyanúgy megnehezíti, mint az energia leadását, tehát a fagyban az energiaigényes alkalmazások működésével is gond lehet.

Az aksik, akárcsak az emberek, szobahőmérsékleten működnek a legjobban. Mínusz 20 foknál a legtöbb aksi működésképtelenné válik.

– ezt írják a BatteryUniversity.com szakértői.

Az Apple erre figyelmezteti is vásárlóit, mert aki elolvassa a termék műszaki leírását, az előírt (nem opcionális, hanem előírt) használati körülmények résznél megtalálja, hogy

az iPhone 0 és 35 Celsius-fok között használandó.

Ugyanez pl. a Nexus 5X esetében már csak javaslatként szerepel, és a miniatűr kézikönyv mikroszkopikus betűkkel írt szövegében található meg. A Nexust gyártó LG viszont azt is hozzáteszi, hogy az extrém alacsony vagy magas hőmérsékleten való használat károkat, működésbeli zavarokat, vagy akár robbanást is okozhat. Más mobil leírása nem volt kéznél a cikk írása közben, de a független akkuszakértők is ezt a 0-40 Celsius-fok közti tartományt jelölik meg a lítiumion aksik optimális működtetéséhez.

A tanulság tehát az, hogy ahol nekünk rossz az időjárás, ott a mobilnak is rossz, és ha tenni akarunk ellene hidegben, akkor valahogy meg kell oldani a készülék fűtését, vagy legalább melegen tartását, ahogy mi is vastag kabátba és sapkába bújunk a fagyok elől. A tesztünkben röpke fél óra elég volt ahhoz, hogy drámai mértékben romoljon az akku teljesítménye.

A tesztünkben tapasztalt jelenségben lehetnek eltérések, akár abból adódóan is, hogy az androidos mobilok általában jóval nagyobb kapacitású akkuval vannak felszerelve, mint az iPhone. 

Itt megragadnánk az alkalmat arra is, hogy jó előre felhívjuk a figyelmet: a nyári hőség még rosszabb, akár tartósan is tönkreteheti a mobilok aksiját.

Ne maradjon le semmiről!  • Tippek
  • Hírek