NMHH: A Telenor ne korlátozza a versenyt!

2017.01.27. 15:44

Határozatot hozott a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a Telenorral szemben, mert az a MyChat és MyMusic díjcsomagokban előnyös feltételekkel kínált néhány általa kiválasztott online tartalmat és szolgáltatást. A hatóság nehezményezte, hogy a mobilszolgáltató ezzel beleavatkozott a tartalomszolgáltatók közti versenybe.

A hálózat semlegességét, vagyis hogy minden létező online tartalmat és szolgáltatást egyenlő feltételekkel vehessünk igénybe, egy uniós rendelet szabályozza. Az NMHH erre hivatkozva kötelezte a Telenort, hogy hagyjon fel a szolgáltatások kereskedelmi alapú megkülönböztetésével.

A MyChat csomag előfizetői az 1 gigabájt havi adatkeret mellett belföldön adatforgalom számlálása nélkül, azaz korlátlanul használhatnak néhány, a Telenor által kiválasztott közösségi szolgáltatást: a Facebookot, WhatsAppot, Instagramot, Twittert és Vibert. Az NMHH álláspontja szerint jogszerűtlen ez a megkülönböztetés a többi csetszolgáltatással szemben, hiszen azok használatakor az ügyfeleknek az adatforgalomért is fizetniük kell.

Az NMHH arra hívta fel a figyelmet, hogy több száz csevegőszolgáltatás létezik, és még a 21. legnagyobb közösségi appnak is világszerte százmillió felhasználója van. (Megjegyzem, a privacy és adattitkosítás szempontjából élen járó Signal sincs rajta a kedvezményes listán, de az Ázsiában népszerű WeChat, LINE és QQ, vagy az oroszok által favorizált VK sem, szóval így elég nehéz lesz kelet felé nyitni.)

Hasonló a helyzet a MyMusic csomaggal, amely a Deezer, Apple Music, Tidal és Spotify zenestream szolgáltatásokat helyezi előnybe, miközben – hogy csak egy példát említsünk – az Androidon alap alkalmazás, a Play Zene nincs rajta a listán. De az NMHH-nak a Telenor által kiválasztott hét online rádió (Kossuth, Petőfi, Bartók, Dankó, Rádió1, Music FM, Sláger FM) se tetszett. Ezeket is adatforgalom megfizetése nélkül lehet hallgatni, és ez nyilvánvalóan befolyásolja az Telenor-ügyfelek döntését, hogy mire kattintsanak a világhálón.

A döntéssel szemben a Telenor fellebbezhet, és ezt az Indexhez eljuttatott közleményük szerint meg is teszik. A szolgáltató sajnálja az NMHH döntését, és úgy vélik, hogy a korlátlan adatforgalmat biztosító adatcsomagokkal segítik a szolgáltatásokhoz való hozzáférést, és nem okoztak hátrányt az ügyfeleknek.